„Trecutul nu trebuie uitat….”
Sonia CUCIUREANU
Pe drumul pavat cu ghimpi (Suceava, Lidana, 2005) este cartea unui supraviețuitor al gulagului comunist. Filaret N. Toma din Stulpicanii Bucovinei, tânăr absolvent de ASE București, este arestat în 1952 și, timp de 10 ani, el cunoaște, rând pe rând, metodele diabolice ale brutelor de la Rahova, Jilava, Dej, Gherla, Aiud, Periprava etc., etc. Ideile lui Makarenko „capătă valențe sporite… prin punerea în aplicare a unor inginerii inimaginabile de «spălare a creierelor» prin tortură” (316). Monștri de sinistră celebritate ca Nicolski, Dulgheru, Zeller sau Țurcanu, deținutul devenit călău, ascultă în extaz „horcăitul victimelor, trosnetul oaselor rupte, scrâșnitul dinților, șuieratul urletelor disperării, toate-nvăluite în ceața urii și a nebuniei” (321).
Pedepsele, de o brutalitate dementă, sunt aplicate unor oameni absolut nevinovați, ca acel Gheorghe Hopincă din Capul Satului, a cărui unică „vină” era aceea de a fi avut un vecin legionar. „Interogatoriul”, dacă se putea numi astfel, era de fapt o avalanșă de urlete și lovituri bestiale având ca unic scop asumarea unei vinovății imaginare. Întrebarea care se pune este: De ce? În ce scop? Cui servea demolarea fizică și psihică a unor oameni a căror unică vină era aceea de a fi aparținut elitelor, indiferent de categoria socială, țărani, muncitori sau intelectuali? Răspunsul trebuie căutat în lipsa de legitimitate a partidului comunist, impus de o putere străină prin fraudarea alegerilor, violență și pervertirea oricăror principii morale.
Cartea lui Filaret N. Toma este o mărturie tulburătoare a dramei unui întreg popor constrâns să accepte prin intimidare domnia brutei și a nonvalorii. Filaret N. Toma nu face literatură, nu este un om al condeiului. Dar este un Om puternic și, la 80 de ani, depune mărturie, îndrăznind să sfideze pe cei care, după zece ani de chinuri, au îndrăznit să-l amenințe:
„—Trebuie să uiți ce ai văzut și prin ce ai trecut. Securitatea va fi în continuare pe urmele tale!” (435).
Omul acesta vorbește în numele a „sute de mii de români care n-au «bătut palma» cu dușmanul cotropitor” (498) deschizând o pagină tragică a istoriei „care nu se învață la școală”.
|
|