8 Aprilie
Filmul despre calvarul episcopilor uniţi pe TV2. Sobru, un documentar cu imagini din arhive, tinerii episcopi greco-catolici de azi, Mihai Frăţilă,Virgil Bercea, Florentin Crihălmeanu, Claudiu Pop,Vasile Bizău,vorbind despre înaintaşii lor ca nişte copii despre tatăl lor, conving prin sinceritatea lor, prin firesc, prin dăruirea reală.
9 Aprilie
Joia sfântă la Biserica Piariştilor, seara Adoraţie, în întunericul bisericii ard lumânările, 13, dinaintea Sf. Ostii în Ostensoriul de aur, aşezat pe masa altarului. Vocea părintelui Stelian singur, intonând Laudate omnes gentes, laudate Dominum şi O, Christe, Domine Jesu de mai multe ori, pătrunde în inima ascultătorilor, sunt sigur, ori, Adoremus, Te, o Christe.
10 Aprilie
Drumul Crucii la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, Excelenţa Sa arhiepiscopul Aurel Percă comentează staţiunile Sf. Cruci, relaţionându-le cu ceea ce ni se întâmplă, acum, cu pandemia plantară. Seara,Via Crucis la Roma, nu la Colosseum, ca altădată, ci în Piazza San Pietro. Crucea este purtată de creştini care au dus, duc o povară mai grea faţă de alţii, povara crucilor personale speciale, sunt deţinuţi de la închisoarea din Padova, un preot condamnat pe nedrept, o mamă izolată de comunitate, din pricina arestării fiului, o tânără vizitându-şi tatăl în multele închisori înşirate de-a lungul Italiei, un infirmier, o catehetă, un gardian dedicat recuperării celor închişi, un judecător. Pe esplanadă, Papa Francisc, la final, binecuvântează. Crucifixul de la biserica San Marcello e aici. Parce Domine şi Sub Tuum praesidium sunt intonate cu dramatismul lor care străbate mai multe secole.
11 Aprilie
Vigilia pascală în bazilica San Pietro, Papa oficiază nu la altarul central, nu sub baldachinul de bronz, berinian, ci la catedra Sf. Petru. Sobrietatea ceremoniilor e impresionantă, dar plină de speranţă, simţi o revărsare de lumină harică pătrunzându-te. Unele filmările făcute de sus prind imensitatea, măreţia bazilicii scăldată în alb. Televiziunile din toată lumea, inclusiv ale noastre, TV2, Digi 24, dau mesajul universal, nu confesional, al Supremului Pontif.
În Isus înviat viaţa a biruit moartea. Această credinţă pascală hrăneşte speranţa noastră... sau Speranţa de la Dumnezeu nu este numai optimism... Dumnezeu îţi spune curaj!
Mesajul e planetar, Papa Francisc a devenit purtătorul speranţei creştine în epoca pandemiei, a Coronavirusului...
12 Aprilie
Un sentiment de împlinire sufletească în ciuda izolării. Transmisie live din Catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă. Duminica Floriilor cu episcopul Florentin.
La Vatican, Liturghia pascală cu Papa Francesco, solemnă, sobră, cântecul din secolul al XI-lea Canti Pasqualis Laudes, la sfârşit, tradiţionalul mesaj Urbi et Orbi, un discurs mai mult decât omilie, despre lumea contemporană, nu este un timp al războiului, egoismului, indiferenţei. Andrea Riccardi (coordonatorul binecunoscut al Comunităţii San Egidio), comentând din studioul Rai Uno, observa exact că solidaritatea şi spiritualitatea sunt corelate, în mod specific unite, la Sf. Părinte. Pe internet, revăd cetatea sfântă a Ierusalimului, străzile sunt goale, dar de pe o terasă, superiorul franciscanilor, Patton, crede că va răsări o nouă auroră. Nu mai puţin încrezător, din Perugia tinereţii mele, este Episcopul Gualtieri Bassetti. Am văzut prima rândunică, e semnul primăverii care va veni. Sensibilitatea lirică a Sf. Francisc nu s-a pierdut.
13 Aprilie
În Romania, avem 331 de oameni morţi de CORONAVIRUS, experţii spun că numărul lor va creşte în a doua parte a lunii. Italia are 20.000 de morţi provocate de flagel. Sicriele albe din groapa comună din Hart Island, o insulă a New York-ului, sau cele maronii din oraşele italiene sunt simbolul declinului lumii noastre, căreia incendiul catedralei Notre-Dame i-a anunţat flagelul. Semne universale într-o civilizaţie globalizată, digitalizată şi fragilizată.
14 Aprilie
Mă trezesc la 6 fără ceva. Fix la 6, Imnul naţional, urmat de Rugăciunea de dimineaţă, transmisă de Radio Renaşterea şi din curtea interioară, am deschis geamul, cântecul mierlei acompaniază rugăciunea. Sau intonând o formă diferită de rugăciune?
15 Aprilie
Ies să merg la redacţie, pe strada Eroilor sunt abia câţiva trecători grăbiţi, parcă furişându-se. Un echipaj de poliţie, plus un militar, atenţi la plimbăreţii inconştienţi, verifică declaraţiile pe propria răspundere... Nobleţea spirituală a stilului lui Ernst Jünger, citesc Nisiparniţa tradusă de cunoscuta şi apreciata germanistă Viorica Nişcov.
16 Aprilie
La 8 la Liturghia de la Vatican, pe Rai Uno, Papa Francisc spune că i s-a reproşat (rimproverato) că a uitat să-i amintească pe farmacişti, aflaţi şi ei în prima linie, alături de medici, infirmieri, infirmiere... Vorbeşte simplu despre gioia, bucuria ca fruct al Spiritului Sfânt, cea care ne umple sufletul, bucuria care dă peste margini, bucuria care se revarsă de prea plin. Liturghia noastră din Joia Mare cu P.S. Florentin se întrerupe la predica lui Cristian Langa, dintr-o regretabilă defecţiune tehnică. La Patriarhie, Preafericitul Daniel predică limpede, fluent, despre cele trei momente ale acestei Zile de Joi, spălarea picioarelor, instituirea Sfintei Liturghii, trădarea lui Iuda cel pizmătareţ, cel invidios pe Isus, Iuda este nebun de orgolios, intrând, credea el, în Planul divin... La cina Domnului se anticipează Jertfa de pe Cruce, paharele tradiţiei pascale evreieşti sunt amintite, respectate, dar Isus schimbă radical sensul pascal, El devine central ca jertfire. Nu este doar moartea, este şi Învierea la Cina cea de taină, paharul pe care îl voi bea în Împărăţia Tatălui. Când ne împărtăşim primim de la Cristos Iubirea Sa umilă, jertfelnică, milostivă, iertătoare şi Învierea. Cine mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu, nu va muri în veci.
17 Aprilie
Lecturi din Ernst Jünger.
18 Aprilie
Utrenia Învierii celebrată de la orele 23 la Catedrala Schimbarea la Faţă, am urmărit-o integral până la 1,20. P.S. Florentin cu un grup de preoţi, foarte reuşită omelia episcopului mons. Călin Bot, apoi filmul religios, Barabba, alte filme înainte de orele 23 (Sf. Augustin, Oameni şi zei, despre Exod, Moise). Sentiment de împlinire...