Daniel Moşoiu debutează cu volumul de versuri Poeme din mers (1999), continuându-şi activitatea literară cu poezie, dar şi cu proză (Ţigări umede, 2018). În 2019 ne propune o carte inedită, Acordul fin. Concorbiri cu Alexandru Vlad. Volumul conţine dialogurile dintre Daniel Moşoiu şi Alexandru Vlad. Primul a realizat la Radio Cluj emisiunea Semn de carte, un mijloc de ancorare în prezentul literar pentru pasionaţii de literatură. Astfel, toate ediţiile ce l-au avut în centru pe prozatorul ardelean sunt redate în paginile cărţii. O nouă creaţie literară a lui Alexandru Vlad era urmată de o invitaţie în emisiunea realizată de Daniel Moşoiu. Volumul din 2019 surprinde întâlnirile din şapte ediţii ale Semnului de carte, strânsa prietenie dintre Alexandru Vlad şi Ion Mureşan, dar şi opiniile prozatorului cu privire la diverse subiecte. Totodată, cartea cuprinde şi câteva fotografii ale scriitorului ce ne-a părăsit în anul 2015. Esenţa convorbirilor dintre cei doi este tocmai activitatea literară, cele mai recente publicaţii, tehnica literară a lui Alexandru Vlad, dar sunt atinse şi aspecte ale vieţii obişnuite pe care o trăieşte scriitorul. Prozatorul se eliberează de mediul urban printr-un lung refugiu în universul rural, în localitatea Mihăieşti din judeţul Cluj. Depune un mare efort pentru a-şi desăvârşi creaţia, cu rigoare şi dedicare. Autorul însuşi trebuie să fie mulţumit de ceea ce a scris, de cum a scris. Lectorii parcurg cu lejeritate volume la care s-a lucrat din greu: Niciodată nu trebuie să se observe cât de greu ai scris textele. Cititorul citeşte cu gândul, nu cu gramatica, nu cu regulile, nu cu inteligenţa. Dacă tu reuşeşti să te laşi citit cu gândul lui, ai ajuns deja foarte aproape de inima luiî. În timpul emisiunii intra uneori în dialog cu invitatul şi realizatorul o altă personalitate a literaturii române. Ion Mureşan, Ion Bogdan Lefter, Victor Cubleşan intervin în convorbirile de la Radio Cluj.
Prietenia dintre Alexandru Vlad şi Ion Mureşan este intens reliefată în cea de-a doua parte a cărţii. Un aspect semnificativ al discuţiilor la care participă cele două personalităţi ale literaturii române este definiţia pe care o dă fiecare prozei şi poeziei. Poetul defineşte proza, iar prozatorul, poezia. Fiind întrebat ce înseamnă proza pentru el, Ion Mureşan răspunde: Înseamnă, până la urmă, viaţă. Eu sunt un cititor de proză. Sunt un om care recurge deseori la tezaurul ei, mai iau de-acolo câte un grăunte de sens şi de viaţă. (...) nopţile prefer să mi le petrec citind proză, nu de alta, dar e plăcut să fentezi un pic timpul, să mai trăieşti o viaţă în plus, să intri în alte vieţi, să vezi cum e acolo, să te plimbi prin încăperi străine şi să te minunezi de ce-i acolo. Aşadar, pentru Ion Mureşan proza este o modalitate de evadare din realitate. Cei doi prieteni au totuşi opinii diferite. Dacă Ion Mureşan găseşte în proză alte destine umane, Alexandru Vlad îşi regăseşte propria persoană în poezie: Când citeşti poezie, indiferent de cine, te găseşti totdeauna pe tine.
Prozatorul dezvăluie evenimente din copilărie, profesia pe care şi-o dorea copilul Alexandru Vlad, momente din studenţie, lecturile semnificative, persoanele care au avut un rol însemnat în existenţa sa, momentul Echinox etc. Cartea este o evocare prin propriile vorbe, dar şi prin cuvintele unor oamnei dragi prozatorului Alexandru Vlad. Biografism, literatură, critică literară, acestea sunt elementele ce alcătuiesc Acordul fin. Convorbiri cu Alexandru Vlad. Ion Mureşan şi prietenul său prozator aveau o trăsătură comună: sensibilitatea. Această caracteristică a fost decisivă pentru cele două personalităţi ale literaturii române, aşa cum afirmă poetul: Din vulnerabilitatea mea a ieşit un poem. Din vulnerabilitatea lui a ieşit un mare scriitor. Daniel Moşoiu reuşeşte să creeze portretul unui om, al unui prozator şi al unei prietenii adevărate. Alexandru Vlad este readus în faţa cititorilor, la patru ani de la moartea sa, printr-o carte ce relevă spiritul său viu de atunci, dar şi de acum.