Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Din Jurnal (1995)

        de Gabriel Dimisianu

1 ianuarie

Am dat adineauri peste caietul acesta  încăpător, neînceput, cu coperte de carton  învelite în pânză vișinie, pe prima copertă fiind încrustată, straniu, deviza  lui Voltaire : „Ecrasez   l ‘infâme“. Cum a ajuns caietul  în casă, nu știu. Oricum, lăsând la o parte deviza, e numai potrivit pentru aceste însemnări zilnice  (vorba vine zilnice). Cu atât mai potrivit cu cât vechiul caiet l-am umplut iar pe acesta   îl încep  chiar de 1 ianuarie.

Cum am petrecut  „noaptea dintre ani“ ? În cu totul alt fel decât avusesem de gând s-o facem, adică acasă, numai eu, G. și televizorul. Ieri pe la prânz a sunat însă, neașteptat, Ștefan Bănulescu  :

— Ce faceți, d. D., mergeți undeva să sărbătoriți Anul Nou ?

— Nu d. Bănulescu, nu mergem nicăieri, rămânem acasă.

— Atunci, dacă tot nu  v-ați făcut program, nu veniți la noi ? Suntem aproape. Mai vorbim de una, de alta.

Neavând  „program“, ne-a fost  ușor să răspundem intempestivei invitații, prezentându-ne cu  șampanie și flori, pe la orele 23, la familia Bănulescu. Alți invitați nu aveau. Luați cu vorba, era să ratăm momentul solemn al trecerii în 1995. Bănulescu, volubil cum nu e deobicei. Simpatică, fetița lor, Sultana, studentă la medicină, un copil reușit.

 

22 februarie

De fapt trebuia să scriu 23 februarie, ora 3 și jumătate, în zori. Insomnie. Am adormit la ora 23, somn greu de vreo oră și jumătate, după care nici chip să readorm. Am citit din  „Cațavencu“, din „Expres Magazin“, apoi din „Amfitrionul“ lui N. Breban.

De fapt ce m-a trezit a fost  bâzâitul unui țânțar, apărut nu știu cum în februarie. Aceste insecte diabolice  încep de pe acum să mă tortureze. Ce va fi la vară  ? Nu pot adormi, deși  mâine am zi grea. Ședință de sumar la redacție, la ora 10, apoi la 12 la Uniune, comitet director. Apoi la 17  vizită la Paleologu, eu și Cristian Teodorescu, pentru o convorbire despre cartea lui Ion Ioanid. Iar eu nu dorm, asaltat și de gânduri negre, cum se întâmplă în insomniile tipice.

 

28 februarie

4, 30 dimineața. Treaz. Ultralucid. Acest caiet văd că devine unul al insomniilor. Mă chinuie aceste treziri la jumătatea nopții, după care nu mai pot să adorm. Trebuie să mă aprovizionez din timp cu diazepam, somnifere, să iau îndată ce mă trezesc înainte de vreme. Nesomnul mă înnebunește, mă termină.

Citesc, ce să fac?, din „Amfitrion“, am ajuns aproape de finalul trilogiei brebaniene. E interesant, orice s-ar spune, foarte interesant. Breban  izbutește să insufle viață și adevăr celor mai nefirești și  „neadevărate“ situații și raporturi umane. Judecând cartea după criteriile realismului  (sau ale naturalismului, cum spune N. B. amestecând termenii) ne poate apărea artificioasă, falsă, cu infinitele digresiuni și tot verbiajul personajelor și al autorului. Forța lui Breban este de a ne face să acceptăm drept  firesc  nefirescul, o acțiune transfiguratoare. Nu peste tot reușește, dar în mare parte. Am să scriu despre asta.

Articolul meu despre  „Confesiuni violente“, cu atât de multele detectări de inadvertențe, de incongruențe, defecțiuni de exprimare etc. a avut ecouri, a  „plăcut“ multora. Încă nu știu dacă și N. B. îl va gusta. Nu prea cred.

Ieri m-a sunat de la  Onești  C. Th. Ciobanu să mă invite acolo și la Tescani, pentru mijlocul lui martie, la  „Zilele Călinescu“, la care particip de mulți ani. Mă ispitește Tescaniul, unde n-am mai fost. Dar să fim sănătoși până atunci  și să închei cu blestematele insomnii.

 

Sâmbătă, 4 martie

Notând data îmi dau seama că este ziua cutremurului nenorocit de acum 18 ani. Deci sunt 18 ani de când au murit Ivasiuc, Baconski, Petroveanu, Gafița și ceilalți. 

De atunci au mai murit încă mulți din  cei care alcătuiau lumea noastră, a mea și a G., încât putem spune că trăim acum în alta, ca supraviețuitori.

 

19 martie

Trecu o săptămână de când am fost la Onești - Tescani, din București numai eu și d-na Cornelia Ștefănescu. A fost apropiată de familia Călinescu, prietena
d-nei Alice-Vera. E necăjită că în Jurnal Mircea Zaciu notase despre ea că e  „doamna de companie“ a văduvei lui G. C. Am plecat din București pe vreme însorită  pentru ca la Tescani, duminică dimineața, când m-am  trezit, să constat  că ninge ca la teatru, cu fulgi imenși, așezându-se liniștit. Ne-am  întors luni cu intercity-ul de Moldova, trei ore de la  Bacău la București, fără oprire.

Vremea iar s-a răcit, am răcit și eu  (puteam să scap ?)  și totuși trebuie să ies peste o oră, să merg la Uniune la festivitatea Ion Barbu  (centenar).  Săptămâna viitoare se pare că vom merge, în fine, la Craiova și pe urmă la Vidin, un grup de la  „R.l.“ și „Ramuri“, vechi proiect mereu amânat.

Nr. x/200x
Strepezeli și strapazane
de Nicolae Prelipceanu

Dinu Flămând
de Adrian Popescu

Festivalul Național de Literatură Sensul iubirii la cea de-a XII-a ediție
Ioana Dinulescu

Din Jurnal (1995)
de Gabriel Dimisianu

Ultimul metafizician
de Ionel Bușe

Dimoviana (IV)
de Dan Cristea

Poeme
de Ioana DINULESCU

Râsul, tristețea și scena
de Gabriel Coșoveanu

În căutarea puterii
de Dania-Ariana Moisa

Textul ca „luminare“
de Gabriela Gheorghișor

Un roman familial
de Bucur Demetrian

Astăzi, despre cărțile de înțelepciune
de Ioan Lascu

D-ale carnavalului literaturii
de Paul Aretzu

Un roman caleidoscopic
de Petre CIOBANU

„Patriarhul“ și memoria culturală
de Ștefan VLĂDUȚESCU

Centenar Mircea Eliade

De ce să epilăm spre Vest
de Mircea GHIȚULESCU

Poeme
de Javier Bozalongo

Amandament la Zorba plăsmuitul (II)
de Maria - Gabriela CONSTANTIN

Poeme
de Olga ȘTEFAN

Poeme
de Andrei NOVAC

Relatare despre moartea mea
de Gabriel Chifu

Tradiție și originalitate
de Nicolae BALOTĂ

Kirillovnele
de Marina Țvetaieva

Cea de-a 60-a EDIȚIE A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM DE LA CANNES
Marc CHAMBOST și Cornelia CIOLAC

Ion BARBU:
de Mirela GIURA

Arte parțiale
de Horia Gârbea

Poeme
de Elisabeta PREDA

Carnet plastic
de Ema Mărculescu și Constantin Urucu

Motive ale poeziei victoriene
de Victor Olaru

Lumini de neocolit ajunse urgențe
de Henri ZALIS

Rezistența la enclavizare
de Florea MIU

Mirabila natură umană
de Paul ARETZU

Vocație poetică și ființă creatoare
de Mircea MOISA

„Clocotrism“ feminin
de Petre CIOBANU

Pictorul Ioan MIREA

Poeme
de Petruț PÂRVESCU

Poeme
de Cristian-Liviu BURADA

Este vreme…
de Daria DALIN

La vie en rose
de Valentin DASCĂLU

Animalul totemic în povestirile „ Șarpele“ de Mircea Eliade și „Lostrița” de Vasile Voiculescu
de Nicolae Petre VRÂNCEANU

Iubire și lege morală. Suferințele tânărului Werther(III)
de Ion MILITARU

Serghei ESENIN (1895 – 1925)
Traducere și prezentare de Leo BUTNARU

© 2007 Revista Ramuri