A.E.: Îţi recomand multă prudenţă cînd scrii despre un autor de clasă modestă. În cazul în care îţi scapă o propoziţie excesiv de amabilă, acesta poate s-o folosească, izolînd-o de context, precum un ecuson pe pieptu-i bombat cînd iese în public. Am mai păţit-o.
*
Laptele de capră, utilizat în Antichitate pentru tratarea tuberculozei şi anemiei.
*
Borges! Scrie o literatură pentru literaţi, parcă anume scrisă pentru membrii juriului, e un candidat numai bun, aşa cum trebuie, abstract, scolastic, metafizic, de ajuns de neoriginal pentru a găsi o cale gata bătătorită, de ajuns de original, în lipsa lui de originalitate, pentru a deveni o nouă şi chiar creatoare variantă a ceva cunoscut şi necunoscut. Un maestru bucătar a-ntîia! Bucătărie pentru cunoscători într-ale mîncării. (...) Dar nu Borges mă irită. Cu el şi cu opera lui m-aş putea înţelege, într-un fel, între patru ochi... mă scot din sărite borgiştii, armata de esteţi, cizelatori, experţi, iniţiaţi, ceasornicari, metafizicieni, firoscoşi... Acest artist pur are neplăcuta capacitate de a mobiliza în jurul său tot ce e mai dubios şi mai emasculat! (Witold Gombrovicz).
*
Fiind legată la ochi, justiţiei i s-au dezvoltat compensator alte simţuri, pînă la proporţii primejdioase.
*
Tăcerea: subretă a liniştii.
*
Reîncepi a trăi realmente atunci cînd fie amintirea, fie speranţa e dominantă. În rest, clipe fără cap şi coadă, în amorfă înşiruire.
*
Dacă prezentul se reprezintă pe sine, trecutul e produsul memoriei, care e o funcţie a unui prezent prelungit din oficiu (lipsit de scrupule întrucît te poate trăda cu uşurinţă), şi al amintirii, care, luînd naştere graţie ficţiunii, are nobleţea intemporalului.
*
Tărîmul indeterminării, mai vast decît întreg Universul, cu frontiere difuze care ating Infernul şi Cerul. E centrul de atracţie şi de activitate al tuturor demonilor; cu încercări de formare, de deformare, de uzurpare în această plasticitate atît de misterios disponibilă (Monseniorul Ghika).
*
E relativ uşor să simplifici viaţa conform unor scheme conceptuale. Greu e s-o integrezi, cu innumerabilele-i complexităţi, în ea însăşi.
*
Averea miliardarilor a atins un nou maxim în perioada pandemiei de Covid-19, depăşind 10.000 de miliarde de dolari graţie evoluţiei foarte bune a burselor şi în ciuda unei economii mondiale în plin marasm. Potrivit unui studiu realizat de banca elveţiană UBS şi de firma de audit PWC, averea cumulată a miliardarilor se ridică la nu mai puţin de 10. 200 de miliarde de dolari, respectiv un nou record, peste vîrful din 2017. La acel moment, averea lor cumulată era de 8.900 de miliarde de dolari. Ne-am liniştit (Dilema veche, 2020).
*
Dragostea îi face pe oameni să se simtă egali (Dostoievski).
*
Deseori porneşti de la o nimica toată, de la o frîntură minusculă de existenţă pentru a cuteza să arunci o privire furtivă asupra întregului său siderant. Altminteri nu l-ai putea percepe.
*
Aşteptarea te poate fascina ca un surogat de eternitate.