Semnal editorial
de Mihai Duţescu
Iluzii deşarte
La 75 de ani, scriitorul Gheorghe Alexandru este un învingător. După ce a umplut o bibliotecă întreagă cu manuale didactice sau literatură pentru copii, cu romane şi dicţionare literare, iată, vine acum cu un roman adevărat, (Iluzii deşarte, Ed. Ramuri, 2011) scris parcă între cele două războaie mondiale, în dulcele stil clasic şi închizând între paginile lui o excepţională poveste de dragoste.
Cartea funcţionează pe mai multe paliere: de la timpul pierdut la timpul negăsit, de la realitatea crudă a războiului la lumea de astăzi, de la farmecul discret al burgheziei la viaţa crudă a muncitorilor români dinainte şi după cel de al II-lea război mondial, de la revendicările sociale din acea perioadă şi până la revendicările sociale de astăzi. Romanul se derulează contrapunctic, între speranţă şi decepţie, între viaţă şi moarte, între angoasă şi bucurie neţărmurită.
Moravurile societăţii oltene de altădată, parfumul tihnei caselor Gabrovenilor şi Călineştilor, lumea lui Malaxa, dar şi a umililor amploaiaţi sau simpli ceferişti se împletesc într-o frescă abil colorată de pasiunea de giuvaergiu al cuvântului care este Gheorghe Alexandru. Deşi fusesem avertizat că este un roman politic, înclin să cred că este vorba de un roman de dragoste din care transpar şi accente sociale, împlinirea sa constând în povestea de iubire dintre locotenentul Fănel Cristescu şi profesoara Cornelia, avatarurile acestei iubiri dând tot farmecul cărţii.
Partea a II-a a romanului (După cincizeci de ani), scrisă la persoana I, este de fapt un jurnal, unde apar personaje din viaţa reală a Craiovei contemporane, oameni de cultură şi ziarişti, profesori şi medici. Se face o incursiune în începuturile literaturii române, se vorbeşte despre romanele de creaţie şi analiză, despre curentele literare, până la romanul modern interbelic. O critică apăsată a României din politica actuală, a măsurilor de austeritate luate recent de guvernarea de dreapta, cu ale sale curbe de sacrificiu, vine să încheie ciclic o carte de mare acurateţe stilistică, confirmând unul dintre prozatorii olteni contemporani. Iluzii deşarte, am mai spus-o, este cartea unui învingător.
|
|