Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Surprize, surprize!

        de Nicolae Prelipceanu

Acest titlu frivol/ stupid poate marca și ceea ce aflăm dinspre adepții (sic!) „președintelui ales", cum îi spune individului o televiziune plină de el. Întâi că lista numelor cât de cât cunoscute e, nu prea des, dar totuși câteodată, surprinzătoare. Cum surprinzătoare a fost și lista celor care anunțau Uniunea Europeană, acum peste 12 ani, că în România n-a fost lovitură de stat, ci că președintele de-atunci trebuia suspendat în doi timpi și trei mișcări. Ceea ce s-a și întâmplat, chiar ceva mai repede, probabil cei doi timpi au fost săriți, rămânând doar mișcările. Era să zic: nici alea chiar trei. De fapt, dacă ne amintim bine, cele trei zile în care s-au efectuat (nu-i așa?) mișcările suspendării lui Traian Băsescu din președinție erau timpi, iar cifra trei din față se mutase de la mișcări la zile, așa, ca să fie totul cf. Mă rog, dar nu despre asta e vorba. Constat, cu uimire la început, că s-a mutat în injurie formula „intelectualii lui Băsescu". Din două motive: primul că Traian Băsescu i-a cam enervat pe mulți, al doilea că intelectualii care l-au susținut făceau parte din elita românească, ceea ce e nepermis, atât pentru noile mișcări ale progresului cu alte criterii, cât și ale celor care se văd, sau, mai precis, se consideră disprețuiți de ăia. Bun, dar de-aici să sari direct în barca lui C. G. e, totuși, o cale mai lungă decât de la..., nu spun de unde că, mai știi, cineva se identifică și ne dă în judecată.

Cum poate, oare, un om, bărbat sau femeie, care nu și-a pierdut mințile, adică rațiunea, cea care ar trebui să fie independentă de zonele emoționale, să ia în serios un personaj care ne spune că Isus se pregătește să vină pe la noi, dar că o va face doar după ce personajul respectiv, așa-zisul „președintele ales", va accede la Cotroceni? Cum poate, ca să trecem la celălalt registru cu care-i anesteziaz㠄alesul" pe resentimentari, să o întrebe pe o doamnă care-i vorbea de crimele rușilor în Ucraina, de invazia putinistă asupra unei țări independente, să o întrebe „ați fost acolo?" cu o obrăznicie evidentă? În sensul că, dacă n-ai văzut tu cu ochii tăi, tot ce auzi și vezi doar la televizor sau în alte poze nu există. Păcat că doamna respectivă s-a pierdut auzind enormitatea asta și nu l-a întrebat și ea dacă dumnealui a comunicat cu Isus, iar Acesta i-a încredințat, personal, mesajul. C. G. a întrebat-o de trei ori „ați fost acolo?", ar fi putut și dumneaei să-l întrebe tot de trei ori, „când ați vorbit ultima oară cu Isus?" sau măcar „ați intrat în tunelurile dacice?", că și cu alea îi dogmatizează alesul pe cei dispuși să fie dogmatizați. Numai că asemenea chemări la rațiune sunt inutile în cazul celor care au renunțat demult la ea, dacă vreodată vor fi avut-o. Sau se prefac că au renunțat, pentru a le fi pe plac celor care nu apelează la rațiune, ci la emoții stupide.

Întorcând fila pe partea cealaltă, personajul acesta n-o fi cumva o creație a unui Frankenstein modern, care nu mai e un simplu doctor, precum cel al lui Mary Shelley, ci un conclav, o colectivitate, un „grup de lucru". Sau, poate, un „grup infracțional organizat", unul dintre cele mai eficiente, după cum se vede când citești lista susținătorilor. Ori când auzi/ citești/ vezi argumentele susținătorilor personajului, sau speranțele de salvare ale celor care se văd, altfel, fără el adică, pierduți într-o lume felonă (cum ar zice Villon în românește prin Romulus Vulpescu). Cum să-ți imaginezi, într-o lume care se deschide din ce în ce, în faimoasa și temuta globalizare, temută din partea multor oameni cu o cultură precară, că mai poate supraviețui o țară izolată, cât o fi ea de suverană (sic!)? Și ce suveranitate poate avea un teritoriu care stă în calea tuturor invadatorilor, dar mai ales a rușilor, cu armata lor roșie cu tot, nu că pe vremea armatei țariste ar fi fost altfel?

Mă uit la titlul acestor rânduri și regret că nu am dat altul, care ar putea rezulta din ceea ce a urmat de-atunci, de la în-scrierea celor două cuvinte și până aici, și constat că oricare ar fi la fel de potrivit. De pildă: „pierduți într-o lume felonă", sau „o nouă creație a lui Frankenstein", sau „anestezie fără operație" și așa (tot) mai departe.

Titluri se pot da, dar răspunsuri, ba.

Puțină îndoială n-ar strica și din partea celor care sunt convinși că singura salvare vine de la C. G. Dar oamenii descriși imperfect mai sus nu practică decât certitudinea fanatică, îndoiala nu le e specifică. Căci îndoiala li se întâmplă numai celor care știu că lumea e mult mai vastă decât pot ei sau putem noi vedea. Undeva, într-o piesă de Shakespeare se afirmă asta. Dar vai, nici Shakespeare nu-i de-al nost’, așa că mai bine să renunțăm și la citat. Nu e, firește, cazul operațiunilor dlui C. G. și ale grupului domniei sale. Astea par a fi niște excrescențe pe incultura politică și resentimentul care crește până dă în clocot. Și acum, parcă, a venit tristul moment al celor 100 de grade la care, mai țineți minte, fierbe apa. Sau, dacă preferați, clocotește.

© 2007 Revista Ramuri