Un impresionant curriculum vitae recomandă pasiunea de patru decenii a lui Andrei Potcoavă, pentru filatelie. Este sugestivă mărturisirea hobby-ului care avea să conducă la o adevărată devoţiune: Dragostea pentru timbre a fost întâia mea şcoală adevărată
prea bine nu-mi dădeam seama ce fac, dar încet-încet am început să cercetez feţele colorate ale petecelor de hârtie, inclusiv zimţii acestora, în aceste activităţi manifestând multă atenţie pentru a le descifra mesajul cât şi dorinţa de a nu le provoca deteriorării.
Pasionat colecţionar, organizator de expoziţii filatelice în ţară şi străinătate, indiscutabilă competenţă, efectuând o muncă minuţioasă, sistematică, Andrei Potcoavă a devenit Membru fondator al Academiei Mondiale de Filatelie, Membru de Onoare al Federaţiei Filatelice Române, distins cu insigna de aur a Asociaţiei Filatelice Române (1988) şi a Federaţiei Filatelice Polone (1997). Jurnalist talentat, cu colaborări la numeroase ziare şi reviste, este autorul unei prestigioase lucrări concepute în trei ample componente: Valenţele comunicării prin timbru. Fauna pădurii româneşti, Războiul pentru Independenţă (1877-1878) şi recentul volum Greşeli de machetare pe mărci poştale româneşti 1858-2005.
Studiu de proporţii (474 de pagini), ediţie bilingvă (română-engleză) în condiţii grafice deosebite, este publicat la editura Sitech (Craiova, 2008). În prefaţa semnată de către Jean-Pierre Maugin, Prézident de lAcadémie Mondiale de Philatélie, lucrarea este considerată o dovadă elocventă a talentului şi înclinaţiei pentru cercetare a domnului Andrei Potcoavă. În Argument autorul caută să motiveze natura demersului său, temeiurile lucrării, formulând precizări explicative, incursiune semnificativă în recurenţele temei anunţate; caută, de asemenea, să expliciteze apariţia şi evoluţia poştei şi a modurilor de comunicare în varii perioade temporale până la apariţia mărcii poştale care îmbină în mod ingenios utilul cu frumosul având şi capacitatea de a constitui un vector cultural-informaţional de neegalat.
Catalog explicativ specializat studiul este realizat pe baza cercetărilor proprii, inclusiv a semnalărilor realizate de diverşi cercetători ai mărcilor poştale româneşti în publicaţiile de profil precum şi pe baza consultării şi prelucrării informaţiilor dintr-o largă bibliografie. Volumul masiv ilustrează traseul unui demers într-un teritoriu în care structurile cărţii, ce probează o privire strategică, se ordonează şi se acoperă reciproc demonstrând un profesionalism indiscutabil ce asigură responsabilitatea afirmaţiilor, la care contribuie şi comunicarea fluentă prin transparenţele interpretării.
Investigaţie intelectuală itinerariu dificil într-un labirint de un farmec exotic cu vădite trimiteri către antropologia socială şi cea culturală, lucrarea abundă în informaţii din varii domenii devenind o imagine complexă asupra temei luate în discuţie. Noutatea şi particularitatea prezentului volum o constituie unghiul inedit de abordare a filateliei - greşeli de machetare pe mărci poştale româneşti. Consideraţii interesante şi probatorii oferă compartimentul: Situaţia mărcilor poştale identificate cu greşeli de machetare realizate de administraţia poştală română în perioada 1858-2005. Un alt palier deosebit îl constituie Indexul autorilor semnalărilor greşelilor de machetare ale mărcilor realizate de administraţia poştală română în perioada 1858-2005.
Ţinuta ştiinţifică, remarcabilă ca informaţie, este completată de o amplă bibliografie 149 de autori (opere şi articole în periodice), ca de altfel şi de materialul ilustrativ. Cercetare oportună şi profitabilă, prin larga deschidere către cultura şi civilizaţia omenirii cartea oferă o bază de date capabile să furnizeze informaţii esenţiale, devenind un reper în domeniul luat în discuţie.