ân de origine armeană Varujan Vosganian publică un nou roman captivant, intitulat Dublu autoportret. Pe pagina de titlu adăugă un subtitlu limitativ temporal: Memoria unei zile, fiind vorba de ziua de 21 prelungită în 22 Decembrie 1989, care reprezintă începutul Revoluției române de la București. Nu își propune să scrie un roman propriu-zis și integral al epocalului eveniment istoric al României contemporane, ci doar unul episodic. Și nici autobiografic corespunzător, ci doar secvențial, cu accente subtile de bildungsroman.
Varujan Vosganian ne-a obișnuit cu asemenea romane simbolice, precum capodopera lui, Cartea șoaptelor, despre istoria dramatică a poporului armean, a peregrinărilor și vicisitudinilor lui din secolul al XX-lea.
Absolvent de studii universitare economice și matematice, politician activ ca ministru al finanțelor și al economiei, actual președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian nu și-a neglijat nici talentul literar de poet, prozator, eseist. Câteva titluri de volume publicate pot fi edificatoare, poezii: Șamanul albastru (1994), Iisus cu o mie de brațe (2005), Cartea poemelor mele nescrise (2015), Neîndemânatic de viu (2023); și proze: Cartea șoaptelor (roman, 2009, 2012, 2017), Copiii războiului (roman, 2016), Povestiri despre oameni obișnuiți (2022) ș.a.
Romanul recent, Dublu autoportret, a fost bine apreciat de critici și de cititori. Pe coperta a patra citim o prezentare relevantă și justificată despre situarea romanului,
în peisajul literaturii române", precum o carte unică, în felul ei, o cruciadă a Inocenților [...] în care stările lăuntrice și descrierile detaliate ale lumii înconjurătoare alternează, ca o reconstituire a Revoluției, atât de necesară unei memorii colective înțesate de ambiguități". În același trend apreciativ se înscrie și cronica semnată de Angelo Mitchievici, în România literară, amintind de Cartea șoaptelor care se axează pe un itinerariu istoric al armenilor, iar în cea de a doua carte, pe acest parcurs tematic, Dublu autoportret, ce investește memoria ca dublu atribut al istoriei și al ficțiunii", se înțelege, pe tema istoriei românești contemporane. Realizând astfel un decupaj la persona I în evenimentele din data de 21-22 decembrie 1989, în București, la Revoluție". Despre cele 24 de ore, actul temporal al cărții, cronicarul constată că ele reprezintă o clipă și totodată un timp", iar măiestria autorului vine din felul în care descrie clipa".
Am cercetat mai multe cronici literare sau recenzii scrise în presa literară pe hârtie și online, care relatează constatări similare despre valențele literare ale romanului recent al lui Varujan Vosganian, ca roman, în parte, al Revoluției și, în cealaltă parte, al vieții sale obiective și, mai ales, reflexive, spirituale.
Autoportretul dublu constituie perioada de jumătate a vieții când, la final, se confruntă ca participant cu întâmplările dure ale Revoluției și cealaltă jumătate când, anamnezic, reconstituie fragmentar, se confesează, fără să recurgă, în niciun caz la jurnal, trăirile sale emoționale din cele 24 de ore, de la mitingul eșuat al lui Ceaușescu din 21 decembrie și până la eliberarea din pușcăria Jilava a doua zi.
Am trăit o jumătate de viață în comunism, fără să mă vatăm cu totul, și o jumătate de viață în postcomunism, fără să mă lecuiesc cu totul", cum ne mărturisește în spirit apoftegmatic. În fapt, o zi poate fi de ajuns ca să-ți configurezi viața, mai conchide el: O singură zi poate fi uneori destul pentru a-ți descrie viața. Dar nu una oarecare. E ziua în care te-ai așezat de-a curmezișul", ne transmite Varujan Vosganian, autor și protagonist. Pornind de la această zi epocală, cutremurătoare, romanul, beneficiind de o puternică fibră poetică și eseistică, dobândește dezvoltări și divagații incitante într-o mixtură compozițională ingenioasă de fapte și idei care conturează filozofia sa existențială, în momente vitale de înfruntare directă a morții, în coalizare cu miile de revoluționari, mulți căzuți eroic pentru cauza dobândirii libertății.
Rostul cărții, relatează autorul, este de a prezenta o
Revoluție lipsită de ambiguități", axată pe două constante: revoltă și opresiune". O constatare dureroasă este aceea că istoria este falsă memorie", înregistrează cu precădere numele călăilor și mai puțin al victimelor".
Filmul Revoluției îl avem încrustat în memorie cei care am trăit-o. Generațiile care nu cunosc această revoltă populară sau lovitură de stat, cum a mai fost calificată, regăsesc fragmentar momente de înfruntare sângeroasă a mulțimii ieșite în stradă, postată în Piața Victoriei sau mai ales în Piața Universității. Ei, mulți deveniți eroi ai Revoluției, înfruntă cu mâinile goale, în semn de protest pașnic, scutierii înarmați care îi privesc cu aere intimidante, până au început să tragă direct în manifestanți. Mai ales 22 decembrie este ziua nebuloasă în care, deși cei doi dictatori Ceaușescu fugiseră de pe acoperiș cu un elicopter, oamenii sunt, totuși, împușcați, de așa-zișii teroriști, dintre care n-a fost prins niciunul. Criminalii au fost din rândul armatei, și mai ales al Securității, se consideră. Este cutremurător și tragic evenimentul când un autobuz încărcat cu tineri soldați este trimis să apere aeroportul Otopeni și sunt împușcați până la unul de militarii aflați deja acolo, din lipsă de coordonare, primind ordinul criminal să tragă în teroriști.
Protagonistul romanului, Varujan Vosganian, atunci când au răsunat rafalele de împușcături, în după-amiaza zilei de 21, s-a târât instinctiv, pentru apărarea vieții, până la ușa unui bloc, ascunzându-se în curtea interioară. Decis să se întoarcă în Piața Universității, a fost capturat și, împreună cu un grup de revoluționari, a fost aruncat într-un camion și dus la închisoarea Jilava, unde va trăi o noapte de coșmar, în condiții insalubre, cu alimentație indigestă, chiar dacă, ironia sorții, este înscăunat ca șef. Cu toate astea, este și el supus la corecții fizice și pentru că purta barbă. Este și aceasta o pistă de urmărit pentru a ne convinge că sistemul comunist era departe de instituirea grijii față de om pe care o fluturau propagandistic activiștii de partid.
Deși nu este un roman autobiografic tipic, așa cum ține să ne informeze Varujan Vosganian, totuși, aspecte subiective importante sunt bine reprezentate în narațiune. Sunt povestite momente ale copilăriei, când la 2 ani părinții sunt despărțiți, iar mama de la Craiova vine cu greu la Focșani, unde copilul Varujan, împreună cu fratele său, își petrece copilăria și adolescența. Aflăm și lucruri relevante din viața familiei, a bunicilor, a neamului său armean, de care este foarte apropiat și pe care îl reprezintă cu febrilitate sufletească în Cartea șoaptelor, dar și în conducerea Uniunii Armenilor din România.
Un compartiment important al romanului este acela în care autorul își prezintă reflecțiile sale asupra zonei sociale și politice cețoase, post-revoluție, asupra tranziției de la așa-zisul comunism, pe care îl neagă în realitatea lui găunoasă, spunând că în sensul libertății, al economiei, al nivelului de trai și de civilizație, Occidentul era mai
comunist" decât cel românesc (mai apropiat, adică, de ideile aparent generoase ale comunismului).
Construcția romanului este arborescentă și mozaicată, de puzzle, cu compartimente disparate, istorice, sociale, familiale, care impun cititorului îmbinarea într-un tot semnificativ și atractiv prin stilul modern și limbajul elevat, intelectualizat. Varujan Vosganian își etalează plaja largă de cunoștințe enciclopedice, expansive, din spațiul național și internațional. Aserțiunile sale despre starea națiunii sunt ingenios susținute de similarități alogene cu cele din bibliografia accesată, cu trimiteri la o serie extinsă de scriitori, actori, gânditori, artiști, printre care, într-o ordine aleatorie: Soljenițîn, Kafka, Borges, Eliade, Huxley, Shakespeare, Camus, Goma, Vișniec, Wells, Goethe, Joyce, Fitzgerald, Bruegel, Musil, Malraux, Caravaggio (al cărui portret ascuns îl aflăm în tabloul de pe copertă) ș.a. Narațiunea nu urmează un parcurs temporal cronologic, ci unul cu dus-întors, pentru activizarea cititorului blazat, complexat poate și de starea actuală a politicii românești. Narațiunea se dezvoltă dezinvolt, cu interpolări diverse din istoria socială și politică a comunismului și a postcomunismului. Varujan Vosganian, cu un profil patriotic veridic, devoalează întregul sistem de stratageme populare de a eluda legile statului totalitar prin furturile oamenilor muncii (sintagmă marcată) de la locul de muncă, dar și perfidia potentaților de a aneantiza politica națională cu promisiuni uitate și înainte și după comunism. În loc să fie format omul nou prognozat de politica de profil comunist, a fost deformat, trăsătură fundamentală ce s-a extins oarecum și în postcomunism.
Relevabile sunt și imaginile hiperbolice despre vederea prin zid a arestaților cu mâinile sus și cu fața la peretele material sau imaginar al omului sub dictatură, în Revoluție și după aceea, în lunga și problematica debusolare.
Analiza și prezentarea critică a romanului dens și profund, Dublu autoportret, al lui Varujan Vosganian nu poate fi exhaustivă, ar solicita mult spațiu pentru a detabuiza și strălumina complexitatea de elemente obiective și subiective, psihologice și etice, pe care le cuprinde într-un discurs informațional și senzorial, de distinsă elaborare estetică. E de ajuns poate să spunem că se impune o lectură atentă și interesată a unui roman reușit.