Ne-a părăsit, fulgerător, pe 13 aprilie, Jean Băileşteanu(n.13 februarie1951,înSălcuţa, Dolj), unul dintre cei mai populari şi apreciaţi scriitori olteni. A dus o viaţă în slujba Cetăţii, cu un dinamism consumant, a trăit pentru ideile sale literare, dar şi pentru a ajuta la împlinirea ideilor celorlalţi, ca editor şi tipograf. A debutat editorial cu CLOPOTUL VISELOR, povestiri, Editura Scrisul Românesc, 1975. Opera sa mai cuprinde: DEALUL LUPULUI, povestiri, Editura Scrisul Românesc, 1978; POVEŞTILE DE FIECARE ZI, povestiri, Editura Albatros, 1981; DRUM ÎN TĂCERE, roman, Editura Scrisul Românesc, 1987; POVESTIRI DE PE DESNĂŢUI, povestiri, Editura Scrisul Românesc, 1988; GOANA, roman, Editura Cartea Românească, 1988; DRUM ÎN TĂCERE, roman, ediţia a II-a, Editura Literatorul, 1990; DRUM ÎN TĂCERE, roman, vol. I-II, ediţia a III-a, Editura MJM, 1997; GENIUL ŞI ÎNCHIPUIREA, roman, Editura MJM, 1997; SFÂNTUL DRAC sau JUDECATA DE
ACUM, roman, Editura MJM, 1999; GOANA, roman, ediţia a II-a, MJM, 2001; NUNTA LUI PETRE, Editura MJM, 2002; ÎN DRUM SPRE CASĂ, povestiri, Editura MJM, 2003; BOLNAV DE CARNAVAL, povestiri, Editura MJM, 2003; GENIUL ŞI ÎNCHIPUIREA, roman, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Editura MJM, 2003; VIAŢA CA O ... PARADĂ, roman, Editura MJM, 2018. În 1985, i-a fost jucată la Radio Craiova, de o echipă de actori de la Teatrul Naţional din Craiova (cu Ilie Gheorghe în rolul principal), o piesă în două părţi, CARTEA CU BUCLUC. Toate prozele sale s-au bucurat de receptare favorabilă din partea unor reputaţi critici, ceea ce l-a încurajat să-şi facă şi alte proiecte, rămase, din păcate, acum, în stadiul entuziasmului de neînfrânt, de altfel, al scriitorului şi omului plin de contagioasă energie.
A publicat, de asemenea, articole şi proze în numeroase reviste, antologii şi almanahuri, a fost în conducerea periodicelor Meridian şi Exploziv Magazin, ani de zile a colaborat la Radio Craiova, Radio Bucureşti etc. Nu a pregetat niciodată să se implice în activităţile Filialei Craiova a USR şi va rămâne în memoria noastră ca unul care a reuşit să dovedească faptul că propriile-i interese pot fi depăşite de o devoţiune specială pentru cauza generală a creaţiei şi pentru confraţi.
Prin dispariţia lui Jean Băileşteanu, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România şi întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere. (G. C.)