S-a stins din viaţă Radu Călin Cristea, unul dintre numele de prim-plan ale generaţiei 80.
Născut pe 30 aprilie 1955, în comuna Ineu, a urmat liceul la Chişineu-Criş, în judeţul Arad; iar apoi Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1978.
A debutat publicistic în Orizont, în 1973, colaborând ulterior la Steaua, Viaţa studenţească, Amfiteatru, România literară, Contemporanul, Vatra, Caiete critice, 22, Contrapunct, Dilema. A debutat editorial cu volumul de eseuriEmil Botta sau Despre frontierele inocenţei (Editura Albatros, 1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor).
A fost printre studenţii iniţiatori ai Cenaclului de Luni, coordonat de Nicolae Manolescu, cenaclu în care s-a cristalizat, în ultimul deceniu al regimului trecut, o nouă generaţie literară.
După 1989, a fost colaborator şi redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă. A fost director al Muzeului Literaturii Române din Bucureşti. În vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca şef al Departamentului Literatură. Arte. A fost ani la rând membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Prin dispariţia lui Radu Călin Cristea, Uniunea Scriitorilor din România şi întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere.