Între 14 şi 16 septembrie 2022, la Casa de Creaţie a Scriitorilor Zaharia Stancu de la Neptun, a avut loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului Literatura tinerilor, proiect organizat de Uniunea Scriitorilor din România şi dedicat tinerilor autori din toate genurile literare.
Proiectul, care a fost finanţat de Ministerul Culturii şi din fonduri proprii ale USR, a debutat cu o etapă de selecţie a participanţilor, care s-a desfăşurat la Filialele Uniunii.
În urma selecţiei făcute în Filialele Uniunii Scriitorilor din România, cei care au intrat în competiţia de la Neptun au fost următorii: Virgil Botnaru, Lena Chilari, Andrei Victor Cojocaru, Oxana Gherman, Iulia-Anamaria Ghidiu, Constantin Daniil Iftime, Varjan-Popescu Florin-Mihai, Valentina Miroiu, Vasile Prode, Ioana Zenaida Rotariu, Alexandru Gabriel Stan, Miruna Todor.
În cadrul Festivalului, tinerii scriitori au citit din creaţiile proprii în faţa unui juriu format din scriitori şi critici consacraţi. Anul acesta, juriul a avut următoarea componenţă: Nicolae Manolescu (preşedinte), Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Horia Gârbea şi Răzvan Voncu.
De asemenea, cu aceeaşi ocazie, tot la Neptun, tinerii au participat la o dezbatere cu o bună tensiune a ideilor despre condiţia actuală a literaturii tinere din România. Discuţiile informale au completat cadrul evenimentului. Atât dezbaterea, cât şi sesiunile de lecturi au fost moderate de Cristian Pătrăşconiu.
Deşi juriul a acordat patru premii, toţi participanţii, indiferent de vârstă, s-au putut considera câştigători prin participarea la Festival.
Laureaţii acestei ediţii au fost următorii: Premiul I Lena Chilari, Premiul II Virgil Botnaru, Premiul III Ioana Zenaida Rotariu, toţi fiind prezenţi în concurs cu poezie. Juriul a acordat, de asemenea, un Premiu Special tânărului cercetător Andrei Victor Cojocaru, pentru volumul de eseu, din care a citit un fragment, rezultat al lucrării sale de doctorat, singurul eseu din festival.
Reamintim, în acest context, că prima ediţie a acestui proiect a avut loc în 2017. Alina Mazilu, Savu Popa şi Marcel Vişa au fost, ex-aequo, cei trei câştigători ai Marelui Premiu.
La ediţia a doua (septembrie 2018), laureaţi tot ex-aequo au fost Răzvan Andrei şi Andrei Doboş.
La a treia ediţie (septembrie 2019), Iuliana Miu şi Emilia Nedelcoff au fost cele două câştigătoare ale Marelui Premiu.
În anul 2020, din raţiuni specifice contextului provocat de pandemia coronavirusului, Festivalul Literatura tinerilor nu s-a ţinut.
Ediţia anterioară, desfăşurată la mijlocul lunii septembrie 2021, a avut un palmares foarte bogat: Marele Premiu, ex-aequo, a revenit poetelor Alina Dumitrescu şi Ana Săndulescu. O menţiune specială şi, totodată, Premiul revistei Neuma au fost acordate foarte tinerei Sara Gânscă-Nistea. Iulia Iaroslavschi a câştigat Premiul Special al Filialei Bucureşti Poezie, iar Antonio Doda, Premiul Special al revistei Ex-Ponto. Rodica Gotca a primit Premiul Special al revistei Luceafărul de dimineaţă, iar Iulia Iacob, Premiul Special al revistei Steaua.