Gala Scriitorii Anului, ediţia a VII-a
Cea mai recentă ediţie a Galei Scriitorii Anului a avut loc în zilele de 2 şi 3 noiembrie 2022, la Iaşi.
Premiile Scriitorul lunii / Scriitorul anului reprezintă un proiect al Uniunii Scriitorilor din România (co-directori: Gabriel Chifu şi Adi Cristi), sub egida Primăriei Municipiului Iaşi (primar: Mihai Chirica) şi în organizarea Casei de Cultură Mihai Ursachi.
A fost cea de-a şaptea ediţie a acestei prestigioase manifestări culturale.Ana Blandianaa fost desemnată, de un prestigios juriu, cu vot unanim, Scriitoarea anului. Evenimentul a fost transmis în direct de TVR Iaşi; evenimentul a fost, de asemenea, live şi este arhivat pe pagina de Facebook a instituţiei https://ro-ro.facebook.com/tvriasi/.
Desfăşurător
Manifestările prilejuite de Gala Scriitorii Anului au început pe 2 noiembrie, la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi, acolo unde, de la ora 15:00, publicul ieşean a fost invitat să participe la lansarea cărţiiPlăcuţele din Medio Monte, semnată de Gabriel Chifu şi Mircea Bochiş (ilustraţie), şi la o expoziţie de artă vizuală, semnată tot de Mircea Bochiş. În aceeaşi zi, cu începere de la ora 16:00, a avut loc o sesiune de lecturi publice (recital de poezie), susţinută de scriitorii invitaţi în cadrul Galei Scriitorii Anului: Ana Blandiana, Gabriel Chifu, Nichita Danilov, Vasile Dan, Gellu Dorian, Horia Gârbea, Andrea Hedeş, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Varujan Vosganian şi Adi Cristi. Cu acelaşi prilej, a avut loc şi un recital muzical oferit de artiştii Codrin Cheptine şi Alexandru Roman.
În 3 noiembrie 2022, către seară, s-a desfăşurat, cu începere de la ora 18:00, în Sala Vivaldi din Palas Mall Iaşi, ceremonia Galei Scriitorii Anului. Cu acest prilej au fost acordate premiile pentru scriitorii desemnaţi pentru lunile noiembrie 2021 octombrie 2022 şi, punctul culminant al întregii seri, Premiul Scriitorul Anului. Marea distincţie a revenit scriitoareiAna Blandiana.
Juriul Galei Scriitorii Anului, ediţia a VII-a, a fost format din critici literari recunoscuţi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România (USR): Nicolae Manolescu preşedinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Irina Petraş, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu şi Mihai Zamfir. În cadrul evenimentului, moderat de Nicolae Manolescu şi Adi Cristi, a avut loc şi un recital extraordinar de muzică, oferit de pianistul Mircea Tiberian şi solista Nadia Trohin.
Palmares
Laureaţii primelor şase ediţii au fost: la Ediţia I, anul 2016:Mircea Mihăieş, pentru volumulUlysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom); la Ediţia a II-a, anul 2017:Gabriel Chifu, pentru romanulPloaia de trei sute de zile (Editura Cartea Românească); la Ediţia a III-a, anul 2018:Horia-Roman Patapievici, pentru volumulDouă eseuri despre paradis şi o încheiere(Editura Humanitas); la Ediţia a IV-a, anul 2019:Gabriela Adameşteanu,pentru romanulFontana di Trevi (Editura Polirom); la Ediţia a V-a, anul 2020:Mihai Zamfir, la împlinirea vârstei de 80 de ani, pentru întreaga operă şi pentru cele două volume publicate în 2020: romanulÎn aşteptare(Editura Polirom) şiAlt jurnal indirect (Editura Spandugino); la Ediţia a VI-a, anul 2021:Marta Petreu, pentru volumulBlaga, între legionari şi comunişti, Editura Polirom, şiDaniel Cristea-Enache, pentru volumulLinia de contur, II, Editura Spandugino.
Pentru ediţia cea mai recentă, scriitorii lunilor anului 2022 din rândul cărora a fost ales Scriitorul anului 2022 au fost următorii:Scriitorul lunii noiembrie 2021: Vasile Dan, pentru antologia de autor O cartografie a invizibilului (Editura Rocart); Scriitorul lunii decembrie 2021: Horia Gârbea, pentru volumeleAmintiri cu poduri (poezie) şiCrime la Elsinore (proză, ediţia a III-a), ambele apărute la Editura Neuma;Scriitorul lunii ianuarie 2022: Andrei Oişteanu, pentru volumul Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor, Editura Polirom; Scriitorul lunii februarie 2022: Ana Blandiana, pentru nominalizarea la prestigiosul Premiu Strega (Italia) şi pentru prodigioasa prezenţă în spaţiul literar hispanic (patru volume apărute simultan);Scriitorul lunii martie 2022: Mihai Dinu, la împlinirea vârstei de 80 de ani, pentru o operă teoretică şi critică impunătoare;Scriitorul lunii aprilie 2022: Nichita Danilov, la împlinirea vârstei de 70 de ani, pentru volumul de proză scurtăSimfonia mută(Editura Polirom) şi pentru antologia de versuriPeisaj cu îngeri la fereastră(Editura Junimea); Scriitorul lunii mai 2022: Angelo Mitchievici, pentru volumul Farmecul vieţilor distruse. Câteva reflecţii despre ratare(Editura Humanitas); Scriitorul lunii iunie 2022: Andrea Hedeş, pentru volumul de eseuriCei care dansează, Editura Neuma, şi pentru contribuţia remarcabilă la proiectele revistei şi Editurii Neuma;Scriitorul lunii iulie 2022: Mihaela Mancaş, pentru sinteza fundamentalăStil şi stilistică. Studii, Editura Universităţii din Bucureşti;Scriitorul lunii august 2022: Nicolae Prelipceanu, la împlinirea unei vârste semnificative, pentru volumulfuna mároşi pentru întreaga operă poetică;Scriitorul lunii septembrie 2022: Cosmin Andrei Tudor, pentru prestaţia în cadrul Turnirului de Poezie de la Muntele Athos şi pentru promiţătoarea evoluţie a poeziei sale;Scriitorul lunii octombrie 2022: Alexander Baumgarten, pentru coordonarea exemplară a colecţiei Biblioteca Medievală, Editura Polirom (50 de volume în perioada 2003-2022) şi pentru recenta apariţieAugustin, Despre Treime, ediţie coordonată, studiu introductiv şi traducerea unei mari părţi a lucrării, care inaugurează Biblioteca Augustiniana.
Ana Bladiana, laureata ultimei ediţii a Galei Scriitorii Anului, a spus, în cadrul discursului său de mulţumire, vizibil emoţionată: E foarte greu să fii de faţă şi să auzi vorbindu-se despre tine atât de extraordinar cum aţi vorbit dumneavoastră, toţi cei de aici, de la această Gală. Vreau să spun ceva: succesele din străinătate nu se compară cu cele din ţară pentru simplul motiv că nu am ştiut niciodată când am luat un premiu în străinătate cine mi l-a dat, cine a hotărât să îl primesc. În schimb, ştiu care sunt criticii, care sunt scriitorii, care sunt colegii care votează să iau un premiu aici şi, în felul acesta, premiul primitacasăîncetează să fie doar un premiu literar el devine un fel de decoraţie specială, un fel de dovadă extraordinară de nesingurătate. Şi este cel mai extraordinar lucru care mi se poate întâmpla.
Nicolae Manolescu, preşedintele Juriului de la ediţia a VII-a a Galei, a precizat, la rândul său, în cuvântul delaudatio: Sunt unul dintre cei care i-a urmărit Anei Blandiana întreaga carieră literară, nu numai literară de fapt, în ţară şi în străinătate. (...) Am presimţit că va fi poetă, că e poetă şi cred şi astăzi că e poetă, a rămas poetă, o mare poetă. Tot ce a făcut ea multe lucruri importante, foarte multe! , participarea ei civică de după Revoluţie, faptul că nu a făcut compromisuri înainte, toate acestea sunt lucruri remarcabile. Ana Blandiana şi-a ţinut promisiunea de la debut, a evoluat într-un mod extraordinar, toate volumele ei succesive se ţin minte, există o pecete, există un stil, există oamprentăAna Blandiana pe care o recunoaştem foarte bine şi nu trebuie să facem mare efort pentru asta. Toate acestea completează o personalitate remarcabilă a culturii române din ultimii 50-60 de ani.
Bref: în 2-3 noiembrie, în cel mai renumit oraş moldav, Gala Scriitorii Anului a fost, şi în acest an, la înălţime, graţie unei organizări impecabile. În acele zile, la Iaşi, cultura a fost capitală.
Proiectul Scriitorii lunii/ Scriitorul Anului a fost co-finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Iaşi (prin Casa de Cultură Mihai Ursachi.
|
|