Faţă de articolul de presă publicat pe pagina de internet Cotidianul.ro, intitulat Vremuri grele şi complicate pentru Uniunea Scriitorilor, Uniunea Scriitorilor din România aduce următoarele lămuriri:
Dosarul de instanţă despre care se face referire că a fost pierdut de către Uniunea Scriitorilor din România a avut drept obiect cererea formulată de U.S.R. prin care a solicitat obligarea redactorului Cotidianul la plata unor sume de bani cu titlu de despăgubiri pentru repararea prejudiciilor morale cauzate prin încălcarea drepturilor la onoare, reputaţie şi demnitate, faţă de faptul că a fost publicat un articol de presă cu conţinut nereal referitor la U.S.R., cu depăşirea limitelor libertăţii de exprimare.
Motivarea instanţelor pentru respingerea cererii a constat în aceea că, deşi redactorul Cotidianul nu a făcut dovada informaţiilor ce fac obiectul cauzei, ar fi publicat articolul cu bună-credinţă, în scopul de a informa publicul.
Prin urmare, deşi s-a reţinut că afirmaţiile făcute în cadrul articolului de presă nu sunt dovedite sau susţinute, cererea s-a respins pentru că instanţa a susţinut libertatea de exprimare a presei.
Referitor la decizia RIL nr. 13/2023 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arătăm că aceasta nu are niciun efect asupra regimului de funcţionare al Uniunii Scriitorilor din România.
Decizia priveşte aspecte legate de organizarea fundaţiilor sportive care funcţionează în temeiul dispoziţiilor Legii sportului nr. 69/2000 coroborate cu dispoziţiile OG 26/2000.
Aşa cum s-a reţinut deja în mod corect prin hotărâri judecătoreşti definitive, faţă de modalitatea de înfiinţare, Uniunea Scriitorilor din România nu este supusă dispoziţiilor OG 26/2000.
UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA
Preşedinte, Nicolae Manolescu