Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Poezia – Port la Dunăre

        

La Galaţi, în perioada 27-30 iunie 2024, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de LiteraturăPoezia – Port la Dunăre.

Programul manifestărilor a cuprins evenimente diverse şi deosebit de interesante. În cele trei zile s-au desfăşurat patru lecturi de poezie: trei recitaluri susţinute de membrii Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor, de alţi poeţi participanţi şi de poeţii invitaţi din străinătate (din ţări riverane Dunării) şi o Gală a Poeziei, cu versurile poeţilor invitaţi din ţară. Peste şaizeci de poeţi şi-au prezentat versurile.

Pe lângă acestea, au avut loc un vernisaj plastic având ca temăPictura – Port la Dunăre, lansarea unui volum de poezie bilingv al unei poete din Ucraina, Liudmyla Diadcenko, şi un workshop susţinut de Angelo Mitchievici, cu temaSfârşitul aventurii sau aventura fără sfârşit.

Au fost marcate, prin lansări de carte şi recitaluri din lirica lor, centenarul naşterii lui Ben Corlaciu şi al Ninei Cassian, ambii poeţi născuţi la Galaţi.

Pe nava Kaptan M., cu care invitaţii au făcut o plăcută croazieră pe Dunăre până la noul pod peste fluviu, s-au derulat un concert de fluier şi chitară susţinut de Ivan Hristov şi Petar Chuhov şi un recital extraordinar al actriţei Daniela Nane.

Conferinţa cu temaPermanenţa Dunării a încheiat ciclul acestor manifestări literare.

Sunt de amintit şi momentele muzicale de calitate ale elevilor de la liceul de muzică, precum şi numărul special al revisteiDunărea de jos dedicat Festivalului, ingeniosul jurnal de bord ori programul Festivalului imprimat într-un format original şi atractiv.

Organizatorii Festivalului au fost Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, Primăria Municipiului Galaţi, Consiliul Judeţean Galaţi şi Centrul Cultural Dunărea de Jos, în parteneriat cu FITRALIT, Editura Cărţile Tango, Institutul Liszt, Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, Consulatul General al României la Vârşeţ, S.C. Cotnari S.A., S.C. Opanis S.A.

Cea care a conceput şi a manageriat impecabil acest proiect cultural este poeta Florina Zaharia, preşedinta Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor.

Meritul de a fi creat un eveniment literar absolut remarcabil ca amploare şi consistenţă, care pune Galaţiul pe harta literară naţională, trebuie să-i fie recunoscut şi salutat.

© 2007 Revista Ramuri