In Memoriam Constantin Stan (1951-2011)
Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă, în ziua de 9 august 2011, a prozatorului Constantin Stan, unul dintre reperele prozei generaţiei literare 1980.
Constantin Stan s-a născut la 28 iulie 1951, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, secţia Limba şi literatura română - Limba şi literatura franceză. În perioada studenţiei a frecventat Cenaclul Junimea, condus de Ov. S. Crohmălniceanu, fiind unul dintre cei mai activi membri şi unul dintre autorii importanţi ai antologiei Desant 83, care a lansat în literatura noastră o nouă generaţie de prozatori. Constantin Stan a activat ca profesor de limba franceză în comuna Brazii (1974-1978), a fost apoi redactor la Scânteia tineretului şi la România pitorească, iar după 1989 director la Expresul de marţi, secretar general de redacţie la Bucureşti Match, a predat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti şi la Universitatea Virgil Madgearu din Craiova.
Constantin Stan a colaborat la România literară, Cronica, Tribuna, Amfiteatru, iar în ultimii ani a susţinut rubrici permanente la revista Luceafărul de dimineaţă, făcând parte şi din asociaţia omonimă, afiliată revistei. Din anul 2005, Constantin Stan a fost preşedinte al Secţiei de Proză a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, iar din 2009, membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor. A înfiinţat mai multe cenacluri profesioniste, ultimul fiind Clubul de Proză al secţiei ASB, la Muzeul Literaturii.
Constantin Stan a debutat în presă în 1972, în revista Luceafărul, iar editorial în 1979 cu romanul Carapacea. Opera sa mai cuprinde Nopţi de trecere, 1984; Vară târzie, 1986; Iubire fără natură moartă, povestiri în limba rusă, Biblioteca Română, 1990; Provizoriu, Sud, 2000; Viaţa ca literatură, 2001; Deadline, 2003. De un larg ecou critic şi de premii şi nominalizări s-au bucurat romanele sale cele mai recente: Gerda (distins cu Premiul ASB), Iubeşte şi mergi mai departe şi ultimul său roman Gde Buharest. Ultimele trei romane au fost nominalizate la Premiul Uniunii Scriitorilor. Pentru activitatea sa literară, Constantin Stan a mai primit Premiul revistei Luceafărul, 1984 şi 2011; Premiul Suplimentului literar-artistic al Scânteii Tineretului, 1985.
Prin dispariţia prematură a prozatorului Constantin Stan, literatura română şi lumea literară românească suferă o ireparabilă pierdere.
|
|