În acest an s-au împlinit 93 de ani de la naşterea lui Ion D. Sîrbu, un scriitor şi cărturar cu un destin tragic în literatura şi cultura română. Fideli memoriei şi operei scriitorului, un grup de prieteni ai literaturii s-au adunat la cea de-a IV-a ediţie a Colocviilor Ion D. Sîrbu, care a avut loc vineri, 27 iulie, la Casa de Cultură Traian Demetrescu a Municipiului Craiova. Prima ediţie a colocviilor (organizate de Nicolae Coande şi Ioan Lascu) a avut loc în 2009 şi la ea au participat o serie de scriitori din ţară şi din Craiova.
Cea de-a patra ediţie a Colocviilor Ion D. Sîrbu s-a desfăşurat, ca şi precedentele două ediţii, sub egida Scriitori la TRADEM, un proiect cultural iniţiat de Nicolae Coande. În cadrul colocviilor, unde invitată de onoare a fost doamna Elisabeta Sîrbu, soţia scriitorului, au susţinut comunicări Mihai Ene Jocul cu memoria în Jurnalul lui Ion D. Sîrbu, Jean Băileşteanu Un Don Quijote al Craiovei, Nicolae Coande Ion D. Sîrbu şi teroarea istoriei, George Popescu Note despre Ion D. Sîrbu şi Lia Elena Boangiu cu o falsă Epistolă inspirată din corespondenţa dintre Sîrbu şi Virgil Nemoianu. Intervenţiile celorlalţi participanţi pe marginea operei şi vieţii scriitorului au completat atmosfera în necesarul dialog care a fost purtat pe durata desfăşurării colocviilor.
Din Statele Unite s-au alăturat, prin saluturi scrise care au fost transmise colocviilor, domnul Virgil Nemoianu, profesor de literatură la Universitatea Catolică din Washington D.C., şi Vladimir Tismăneanu, profesor la Maryland University, College Park.
Scriitori la TRADEM este un proiect cultural susţinut din 2010 de Casa de Cultură Traian Demetrescu a Municipiului Craiova (director, Alexandru Stuparu).