USR şi ASB anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a scriitorului CONSTANTIN ŢOIU. CONSTANTIN ŢOIU s-a născut la 19 iulie 1923, la Urziceni. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti în 1946. A lucrat ca redactor la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, precum şi la revistele Luceafărul, Gazeta literară, România literară şi la Radioteleviziunea Română.
Între anii 1981-1990 a fost secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.
A debutat în presa culturală, în 1958, la Gazeta literară, iar editorial, în 1965, cu romanul Moartea în pădure.
Opera sa, de valoare excepţională, cuprinde: Moartea în pădure (roman); Duminica muţilor (nuvele); Galeria cu viţă sălbatică (roman), (reeditări în 1979, 1984, 1999, 2011; în franceză, Lexclu, publicat de Editura Nagel; în maghiară, Vadszölölugas, Editura Europa Könyvkiado, Budapesta, 1980; romanul a mai fost tradus în limbile engleză, germană şi polonă); Însoţitorul (roman), (reeditări în 1989, 2004); Obligado (roman), (reeditare în 1997); Căderea în lume (roman), (reeditare în 1994); Barbarius (roman); Istorisirile Signorei Sisi (roman), Destinul cuvintelor (publicistică); Alte pretexte (eseuri); Caftane şi cafteli. Prepeleac doi, trei; Morbus diaboli; Răvaşe din Kamceatka. Prepeleac cinci; Memorii din când în când, vol. I-II; Trompete după-amiaza; Memorii din când în când, vol. I, II, III; Memorii întârziate; Memorii vol. V: Vederi din Prepeleac.
A fost distins cu premii literare importante, acordate de Uniunea Scriitorilor din România şi de Academia Română.