Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Zece pentru România

        GABRIEL CHIFU

Am avut (în presă, la televiziune sau, pur şi simplu, în discuţiile particulare...) atâtea reacţii de contestare - pe toate tonurile, de la glumă la refuz vehement, de la zeflemea la diatribă nemiloasă - ale proiectului "Zece pentru România" (cel puţin la capitolul care ne priveşte direct, "Scriitori", din categoria Elite conduse), încât eu unul simt nevoia irepresibilă să-l laud.
Neobositele denegaţii au avut (încă mai au), fără excepţie, unul şi acelaşi cal de bătaie: lista de nominalizaţi, lista celor zece (de fapt, lista celor doisprezece...). Era de ajuns ca prezenţa unuia sau a altuia dintre scriitori pe lista de aleşi să deranjeze pe cineva pentru ca acea persoană să se dezlănţuie într-un acces polemic de nestăvilit, făcând praf şi pulbere demersul Realităţii TV. (În treacăt fie spus, multe dintre aceste nemiloase atacuri şi strălucitoare spectacole de inteligenţă şi de superioară atitudine au în ele, abia mascat, un mesaj subsidiar foarte precis: şi anume frustrarea, frustrarea prea asprilor comentatori că ei înşişi nu se regăsesc pe lista pusă la îndoială, deşi, evident, înzestrarea şi opera lor, deopotrivă excepţionale, i-ar fi plasat de drept acolo.)
Dacă ar fi avut răbdarea să urmărească argumentele organizatorilor, toÅ£i aceÅŸti (nu numai prea aspri, ci ÅŸi prea grăbiÅ£i) comentatori ar fi văzut că la ediÅ£ia precedentă a proiectului "încercarea de a obÅ£ine din partea publicului o ierarhie a scriitorilor români contemporani eÅŸua lamentabil: dintr-un eÅŸantion de peste 4000 de persoane nu s-au putut reÅ£ine zece nume cu notorietate acceptabilă". Iar "cele menÅ£ionate cât de cât frecvent aparÅ£ineau, în marea majoritate, unor personaje care se făcuseră cunoscute mai degrabă prin prestaÅ£ia publică deosebit de vocală decât prin valoarea operei literare." (am citat din volumul "Zece pentru România", Editura Humanitas, 2006). De aceea s-au modificat criteriile de cercetare: s-a considerat că, pentru a cântări valoarea elitelor din unele grupuri cum este ÅŸi acela al scriitorilor, e necesară o iniÅ£iere, ce lipseÅŸte marelui pu­blic. Drept care s-a ales ca "bază de eÅŸantionare", ca oglindă - breasla însăşi: scriitorii să-i nominalizeze pe cei mai valoroÅŸi dintre ei. Pare logic, pare în regulă. Pare o grilă capabilă să ne dea o bună măsură a valorilor scriitoriceÅŸti. Sigur, orice oglindă deformează, ar fi absurd să aÅŸteptăm o piramidă valorică perfectă, o instaurare a ordinii perfecte, din care orice urmă de eroare a fost alungată, mai ales într-un domeniu ca literatura ce este, prin definiÅ£ie, un teritoriu al subiectivităţii ÅŸi al unicităţii, al încercărilor care refuză serialitatea previzibilă. AÅŸa încât e firesc, ca ÅŸi oglinda aceasta să introducă un procent de deformare; prin această măsurătoare nu obÅ£inem adevărul, ci doar o aproximare a lui, o aproximare a scării de valori, nu scara însăşi, absolută. Pentru exactitate, s-ar cuveni făcută o corectură: lista atât de discutată nu e lista celor mai performanÅ£i scriitori români, ci a scriitorilor pe care colegii lor îi percep ca fiind cei mai performanÅ£i! Exista un criteriu de eligibilitate mai potrivit/mai eficace, pe care să-l aplicăm în stabilirea elitelor literare ale momentului? Åži dacă da, care este acel metru năzuit, fidel, cuprinzător, care nu minte? Nu ÅŸtiu. Cineva propunea ca laureaÅ£ii marilor premii literare dintr-un an să fie declaraÅ£i, implicit, ÅŸi "scriitori ai anului", alcătuind echipa celor "zece pentru România". Vai de mine, e peste puterile imaginaÅ£iei mele să-mi închipui că aÅŸa ceva ar fi posibil, într-o lume unde orice distincÅ£ie literară acordată cuiva stârneÅŸte instantaneu o furtună de tăgăduiri!
Deocamdată să acceptăm propunerea celor de la Realitatea TV, lista celor zece. Eu o consider rezonabilă. Dacă nu avem pretenÅ£ii absurde ÅŸi o luăm drept ceea ce este (o propunere de posibilă ierarhie, repet, o aproximare a adevărului, nu adevărul însuÅŸi), atunci vom fi scutiÅ£i ÅŸi de dezamăgiri. ÃŽn acest caz, vom privi cu detaÅŸare lista ÅŸi o vom judeca cum se cuvine: în totalitatea sa, lista rezultată prin consultarea comunităţii scriitoriceÅŸti pentru mine este deplin convingătoare. AÅŸ zice că, peste aÅŸteptările mele, breasla scriitoricească a funcÅ£ionat ca un cântar foarte fin. Mă aflu în profund dezacord cu acei prieteni ai mei care consideră că invidiile ÅŸi celelalte patimi ar fi întunecat judecata, discernământul respondenÅ£ilor, membri ai U.S.R. ori că aceÅŸtia ar fi niÅŸte personaje prăfuite, cu nostalgii ÅŸi gusturi regretabil datate. Asemenea personaje n-ar fi optat pentru Patapievici ÅŸi Gheorghe Crăciun, pentru Liiceanu ÅŸi ViÅŸniec. Cât despre podium, Cărtărescu, PleÅŸu ÅŸi Manolescu, ce să mai zicem, este, el unul de "Cântarea României", cum am văzut unele aprecieri? Nu este el un podium absolut verosimil, ca scară a valorilor, nu este el onorant pentru orice literatură? Eu susÅ£in apăsat că da. Chiar ÅŸi surprizele listei (ca, de pildă, prezenÅ£a unui scriitor încă tânăr, Horia Gârbea, printre "magnifici" sau prezenÅ£a masivă la vârf a eseiÅŸtilor, a scriitorilor de idei...), pentru mine sunt îmbucurătoare, eu le interpretez pozitiv: ele ne indică felul cum se compun vectorii gustului literar la scriitori, cum se deplasează ÅŸi se reliefează tendinÅ£ele pe palierele comunităţii literare, cum se redesenează orizontul de aÅŸteptare al publicului iniÅ£iat. Dar am atâta minte încât să aplic oricărui demers de identificare a elitelor, cum este ÅŸi acesta întreprins de Realitatea Tv, un coeficient de relativitate. Åžtiu că oricând o asemenea listă  de zece poate fi înlocuită cu altă listă de zece, ÅŸi cu alta, ÅŸi cu alta, probabil la fel de îndreptăţite fiecare, ca ÅŸi lista propriu-zisă. Din punctul meu de vedere, lista de zece aleÅŸi este meritorie, mă bucur pentru cei clasaÅ£i între primii, ei constituie elita, dar nu singuri, li se alătură ÅŸi alÅ£ii, până la cel puÅ£in o sută de nume: între cei o sută, sigur se află ÅŸi cel dintâi; în opinia mea, cel dintâi nu există la modul ÅŸtiut, imuabil / bătut în cuie, ci cel dintâi trece pe rând, dintr-unul în altul, în toÅ£i cei o sută. Depinde din ce unghi priveÅŸti ÅŸi ce doreÅŸti să descoperi.
ÃŽn rest, numai cuvinte de preÅ£uire pentru postul de televiziune Realitatea Tv ÅŸi pentru iniÅ£iatorul proiectului, Mihai Tatulici: este în totul remarcabil efortul lor de a identifica elitele româneÅŸti ÅŸi de a le pune în centrul atenÅ£iei, printr-un program de o remarcabilă  anvergură.
© 2007 Revista Ramuri