Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Din Jurnal (1997)

        de Gabriel Dimisianu

23 noiembrie

Ulici mă anunţă că sunt propus să merg la Paris, cu prilejul Centenarului Tudor Vianu, împreună cu Mircea Martin, Gelu Ionescu (va veni la Paris de la Heidelberg) şi inevitabilul, când e vorba de Vianu, H. Z. Nu mă prea îndeamnă inima să merg. Drum obositor cu trenul, iarnă, întrerupere în Ungaria, mai trebuie să pregătesc şi o comunicare. Aici ar fi să las destule lucruri încurcate. La revistă ar trebui să las două cronici, una pentru săptămâna în care lipsesc. Mai bine nu m-aş duce. G. îmi spune însă că nu se cade să refuz. Voi vedea, mai am timp, o zi-două, să mă hotărăsc.

29 noiembrie

Numai G. e în stare de performanţe ca următoarea: să-i aducă laolaltă pe Valeriu Cristea, Al. George, N. Manolescu. Acesta (N.M.) să vorbească despre Valeriu la lansarea ultimei lui cărţi, Bagaje pentru paradis. Al. G. să accepte (deşi bosumflat) ca Manolescu să vorbească despre el, iar N. M. să facă faţă acestor ştiute incompatibilităţi cu nonşalanţă şi cu umor.

1 decembrie

Scriu despre extraordinara carte Bagaje pentru paradis a lui Valeriu. Sunt ani de când n-am mai comunicat, despărţiţi absurd de opţiunile politice. Va restabili gestul meu puntea care ne unea altădată? Poate că da. Acest om complicat, intuiesc, e doritor să nu fie singur, iar eu am ţinut la el şi atunci când mă privea cu ostilitate.

S-a chinuit mult în aceşti ani. Dar sunt în carte, pentru cine ştie să le desluşească, toate explicaţiile poziţiei sale.

22 decembrie

Am fost între timp la Paris, unde cu totul am stat trei zile, în rest, pe tren, şi escala de două zile la Budapesta. Echipa: L. Ulici (la Paris ni s-a alăturat dna Ulici sosită pe cont propriu cu avionul), Mircea Martin, H. Z., eu. Gelu Ionescu n-a apărut.

Z., cum mă aşteptam, enervant, tot timpul enervant. Amestec de neajutorare şi descurcăreală, de obsecviozitate şi aroganţă, de politeţe şi impoliteţe, şi tot astfel.

La simpozionul Vianu, de la ICR, destul de multă lume, în majoritate zdrobitoare români, bineînţeles. B. N., şi el prezent, a dezvoltat teza despre Vianu complice al regimului comunist, complice pentru a face bine, cum a concedat. A fost şi Ioana Andreescu, colegă cu mine de facultate, deci şi ea, ca şi mine, foşti studenţi ai lui Vianu.

A fost o săptămână plină căreia, fizic vorbind, i-am făcut faţă mulţumitor. Mai greu mi-e acum când mă doare capul şi am ameţeli. Dar nu pot să bolesc, n-am timp de aşa ceva. Am de scris cronica la volumul de povestiri al lui Fănuş Neagu.

28 decembrie

Citesc, recitesc (de fapt re-recitesc) Subiect banal de Ury Benador, pentru a da o prefaţă la Hasefer, unde va apărea o reeditare. Este ideea mea pe care i-am dat-o lui Zigu. Tipărim cartea, mi-a spus, dar fă-i tu o prefaţă. Succintul roman stă, după mine, alături de tot ce s-a scris mai bun la noi (Camil Petrescu, Holban) pe marea temă a geloziei. Discutând, G. îmi atrage atenţia că la toţi aceştia este vorba de gelozia bărbatului. Despre gelozia femeii, mă întreabă, cine a scris în literatura română ?

Nu mi-a venit în minte nimeni şi nici acum nu-mi vine. Să nu se fi scris ?

30 decembrie

Sunt tulburat, iarăşi şi iarăşi, de sfârşirea încă a unui an. N-a fost, în ce mă priveşte, nici mai rău, nici mai bun decât alţii. Să las acum la o parte prin ce a fost rău, ştiu prea bine prin ce a fost, dar prefer acum să nu-mi amintesc, să nu consemnez, de fapt.

A fost bun prin cele două călătorii, una în Italia, la începutul toamnei, şi cealaltă, recentă, la Paris, cu incursiunea la Chartres. A fost bun 1997 şi pentru că am scris ceva mai mult decât în alţi ani şi mai destins. Unii spun că i-a interesat, că-i interesează cronica mea săptămânală din R. L. care, de fapt, o suplineşte, temporar, pe aceea a a lui Alex. Îl aştept să revină, cât de repede, la cronică, iar eu să mă reapuc de ceea ce începusem şi m-am întrerupt: amintiri şi portrete literare. Până atunci, să trec însă pe pagina de alături, unde am început să scriu ceva pentru rubrica din Ramuri.

Trebuie să închei textul până la prânz şi să-l duc la poştă.

Mâine plecăm la Cornu unde, cum am plănuit, vom petrece revelionul cu Fane şi Daniela, prietenii noştri. Fac, probabil, ultima însemnare din 1997.

Nr. 10/2010
Ședințele USR

Atelierul național de poezie „Serile la Brădiceni“ - Ediția a XIV-a, 2010
de Olimpia Bratu

„Literatura modern㓠-ediția a II-a

Revista revistelor
de Gabriela Gheorghișor

Din Jurnal (1997)
de Gabriel Dimisianu

Pagini de jurnal (8)
de Gheorghe Grigurcu

Versuri
de Gabriel Chifu

Viena, dincolo de ea (2)
de Adrian Popescu

La ce bun revistele?
de Nicolae Prelipceanu

Despre măsura vieții
de Nichita Danilov

Portretele de cuvinte ale lui Andrei Ileni
de Dumitru Chioaru

Vieți (aproape) irosite
de Gabriel Coșoveanu

Un erou al timpului nostru
de Paul Aretzu

Nimic de negociat
de Gabriela Gheorghișor

Cerc și punct
de Bucur Demetrian

O poetică a scriiturii
de Ioan Lascu

Loisir creativ
de Daniela Firescu

Reflexul creator al trăirii
de Florea Miu

Dintr-o haltă părăsită
de Cassian Maria Spiridon

Poeme
de Viorica Răduță

Poeme
de Gheorghe Izbășescu

Realitatea din jurul inimii
de Mircea Bârsilă

Poezii
de Cristian Belodan

Rugăciunea fără sfârșit
de Florin Caragiu

O carte esențială
de Luiza Barcan

Pelerinaje la porțile misterului
de Aurelian Titu Dumitrescu

uleioasă suferința
de A. A. Șișmanian

Arvo Pärt, Constantinopolul și muzica sacră
de Elena Dulgheru

W. S. Merwin, poet laureat al Statelor Unite ale Americii
de Mihai Posada

Interferențe culturale
de Constantin Lupeanu

O vară în aerul rece al istoriei
de Ștefan Vlăduțescu

Perseverență și cunoaștere
de Petre Ciobanu

O „lume“ în două decenii
de Petre Ciobanu

Profilul unui poet original
de Ovidiu Ghidirmic

Semnal editorial
de Florea Miu

Mallarmé. Politica sirenei (II)
de Jacques Ranciere

© 2007 Revista Ramuri