Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Din Jurnal (2004)

        de Gabriel Dimisianu

30 ianuarie

Nu prea mai sunt interesat de Jurnal. Altădată mă «retrăgeam» în acest caiet cu sentimentul dispensării de alte obligaţii nu tocmai plăcute, printre care şi aceea de a scrie «scris de meserie», adică articole, etc. Dar să revin totuşi la Jurnal, măcar notând întâmplările mai de soi de care am parte. De pildă, aceea că am fost zilele trecute în situaţia de a vorbi unei săli pline la Ateneul Român, la premierea Gabrielei Melinescu, iniţiată de Institutul Cultural Român, condus de Buzura. Nu am improvizat, ci am citit, de fapt, un text scris de acasă. Deodată, în timp ce mă produceam, văd în asistenţă un Preşedinte şi un Rege, adică Preşedintele Iliescu şi Regele Mihai. N-am leşinat.

8 februarie

Ieri am văzut emisiunea cu mine de la TV, despre cartea mea de Amintiri şi portrete literare, înregistrată săptămâna trecută. Eram foarte îndoit de cum ieşise, mi se păruse că am fost crispat. A fost totuşi destul de bună, n-am fost crispat, dar puteam fi încă mai fluent, iar unele lucruri la care mă gîndisem să le spun, nu le-am spus. Le-am uitat, dar cred că şi altora li se întâmplă. Imaginile însoţitoare au fost însă impresionante, mai ales când a apărut dintr-odată Sorin Titel. I se luase un interviu ca tânăr scriitor în 1971.

19 februarie

Succes neaşteptat cu Amintirile. Emisiunea de la TV, emisiune la Radio, cronica lui Mircea Iorgulescu, cronica lui Daniel Cristea-Enache (sărbătorească). M-a emoţionat vechiul meu prieten şi fost coleg de liceu Valeriu Avramescu : a scris o recenzie în revista de Filatelie din Constanţa. E fost ofiţer de marină şi acum filatelist redutabil. Au mai scris despre carte Dan Cristea în Ramuri, Barbu Cioculescu în Litere, Al. Săndulescu în Jurnalul literar. Să notez că şi Cosaşu a scris în Dilema, lui plăcându-i, ceea ce nu-i o surpriză, că fac politica «memoriei calme». Bine spus. Oricum, mă surprinde (plăcut, desigur) succesul acestei cărţi.

12 martie

Merg să mă întâlnesc cu Ţepe la Salonul de Carte de la Poştă. Un citat dinŢepe: «Duşmanii duşmanilor mei sunt prietenii mei».

16 martie

Azi, tata ar fi împlinit 103 ani! Zi însorită. După amiază, G. pleacă la Paris cu trenul, la Salonul de Carte. Eu mă voi duce în vizită la Al. Paleologu, care a împlinit pe 14 martie 85 de ani.

19 martie

G. mi-a telefonat de la Paris, a ajuns cu bine, voce bună, se simte bine, ca mereu în călătorii. În privinţa ei sunt acum liniştit. Partea rea este că nu-mi merge scrisul, nu am randament, cum se zice. Bine primite Amintirile, dar văd că altele nu mai pot să scriu. Atât să fi fost? Prea puţin!

26 martie

Aseară am fost la un simpozion Eugen Ionescu. Au vorbit despre tema identităţii (căutarea identităţii) Matei Călinescu, Ioana Pârvulescu, Vlad Zografi. A «monitorizat» Mircea Martin, în calitate de nou director al revistei Cuvântul. Multă lume, printre care Breban şi Cristina, Ion Vianu, Ianoşi, ambasadorul Slovaciei, care s-a aşezat lângă mine, eu în primul moment nerecunoscându-l, deşi luasem masa anul trecut la Ambasadă, cu G., cu Romi şi Ana, iar el ne făcuse poze. Mi-am dat seama relativ repede cine e şi am căutat să repar. Despre Ionescu au vorbit toţi interesant, dar eu nu m-am simţit bine fizic. Cred că stările mele rele se datorează lipsei de somn, somnul meu este «chimic» de câteva luni, provocat prin înghiţirea pastilelor de stilnox.

11 aprilie

Paşte. Vreme închisă. Nu am ce scrie aici, de fapt nu am poftă să scriu, nu am prea avut niciodată. Numai în copilărie aveam, când scriam febril tot felul de bazaconii pastişate după lecturi. Ieri m-a anunţat Gabriel Chifu să mă pregătesc de călătoria mai demult proiectată: Budapesta, Viena, Bratislava, înapoi în Ungaria cu oprire la lacul Balaton. Aventură. Am să fac faţă?

14 aprilie

Vreme apăsătoare, urâtă, frig. Sunt tot mai îndoit de reuşita călătoriei pe o vreme ca asta. Ce fac?

18 aprilie

Mâine plec în nebunescul voiaj. La 68 de ani, cu amicii mei mult mai tineri, în trei ţări, cu maşina. Voi rezista? Sunt curios.

Am încropit noul volum. Parcă aud: strînge ce a publicat prin presă, frânturi, cioburi, ce carte-i asta? Au dreptate, dar altceva nu am. Până una alta, am succes cu cartea de Amintiri. Au mai scris Marta Petreu, Gheorghe Grigurcu.

25 aprilie

M-am întors viu din expediţie. La anii mei, aproape o săptămână pe drumurile Europei, cu automobilul. La Craiova m-am dus cu trenul, acolo s-a format echipa, îndeajuns de compozită: Ion Floricel, jurist şi prozator, anglistul Victor Olaru, de la Ramuri: Valentin Bazăverde şi Florea Miu, eu, ca invitat bucureştean. Şeful tuturor: Gabriel Chifu. Din Craiova am pornit cu două maşini, la 5 dimineaţa. Seara la 10 eram, după multe opriri, la graniţa cu Austria, într-o localitate cu nume unguresc ne-memorabil şi impronunţabil. De acolo, a doua zi, la Viena, pe o vreme rece, am tremurat tot timpul. A treia zi, vreme dintr-odată frumoasă, caldă, Bratislava şi apoi Budapesta, trecând pe la Balaton. Nu stau să notez impresii. M-am întors cu bine, nu le-am făcut niciun pocinog companionilor mei, cum m-am temut că s-ar putea întâmpla.

Nr. 03/2011
Comunicat privind Şedinţa Comitetului Director al USR

Festivalul literar „Eusebiu Camilar – Magda Isanos“

Marin Sorescu – 75 de ani de la naştere
de Gabriela Gheorghişor

Revista revistelor

Din Jurnal (2004)
de Gabriel Dimisianu

Pagini de jurnal (11)
de Gheorghe Grigurcu

Versuri
de Gabriel Chifu

Visata unitate
de Adrian Popescu

Rezistenţă şi legitimitate
de Nicolae Prelipceanu

Corectorii
de Nichita Danilov

Întoarcerea poetului risipitor
de Dumitru Chioaru

Elegia luminii
de Paul Aretzu

Poezia ca leprozerie
de Gabriela Gheorghişor

Cercul de aur al rostirii
de Florea Miu

„Ăştia suntem” – istorie şi mentalitate
de Ştefan Vlăduţescu

Singur printre poeţi
de Daniela Firescu

Individualitate şi romantism la Noica
de Cornelia-Adriana Simescu

Fotografia pe litere
de Ioan Lascu

Omagiu celor învinşi sau despre cum istoria cea autentică o fac învinşii
de Varujan Vosganian

Poeme
de Mircea Bârsilă

Postumitatea lui Ion D. Sîrbu
de Nicolae Oprea

La sfârşitul unui interminabil serial…
de Alexandru George

Poeme
de Monica Patriche

„Toată rădăcina teatrului absurd pe care l-a vrut și l-a creat Eugen Ionescu nu e o găselniță de ultimă oră, pentru că făcea parte din ființa lui, era ceva organic şi autentic”
de Mihai Şora

Avangardistul perpetuu (3)
de Octavian Soviany

Trădarea lui Tradem
de Constantin M. Popa

Horicuţă, horincuţă...
de Florica Bud

Prin Salonul Municipal de Artă Plastică (Craiova, 2011)
de Florin Rogneanu

Poeme
de Eugenia Ţarălungă

Readucând tot acasă
de Nicola Lagioia

© 2007 Revista Ramuri