Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








In Memoriam Alexandru Dan Condeescu

        

Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Scriitorilor București anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a scriitorului Alexandru Dan Condeescu, distins critic și istoric literar, director al Muzeului Național al Literaturii Române.

Alexandru Dan Condeescu s-a născut la 15 februarie 1950 în București, a absolvit studii filologice și a lucrat pînă în anul 1990 la revista „România pitorească”. Între timp a publicat numeroase cronici literare și eseuri în cele mai importante reviste literare și a îngrijit și prefațat prima ediție postumă a operei lui Nichita Stănescu. În anul 1990, Alexandru Dan Condeescu a devenit director al Muzeului Național al Literaturii Române și în această calitate a contribuit vreme de aproape două decenii la importante realizări ale literaturii române contemporane ca editor, îngrijitor de ediții, organizator de evenimente culturale. Din 1990 pînă în prezent, Muzeul a devenit un spațiu al literaturii vii, al dezbaterilor la zi, al promovării literaturii de calitate scrise de toate generațiile literare. Alexandru Dan Condeescu a organizat și găzduit cenacluri, recitaluri și festivaluri de literatură, cluburi de discuții, manifestări de teatru contemporan, artă plastică, sute de lansări de carte și a oferit autorilor contemporani un cadru optim de manifestare, fără a omite să realizeze expoziții dedicate scriitorilor clasici.

Ca autor, Alexandru Dan Condeescu a publicat în anul 1997 un volum despre lumea lui I.L. Caragiale, „Planeta Moft” și a realizat cu competență ediții din operele unor autori printre care Nichita Stănescu, Virgil Mazilescu, G. Bacovia, Cristian Popescu și a coordonat revista „Manuscriptum”. Editura Muzeului a fost promotoarea literaturii contemporane valoroase, volumele publicate aflîndu-se în fiecare an pe listele celor premiate de Uniunea Scriitorilor. Alexandru Dan Condeescu a fost președinte al secției de critică a Asociației Scriitorilor București între 2000 și 2004, apoi membru în consiliul Asociaței și în cel al Uniunii Scriitorilor, vicepreședinte al organizației de editori APLER.

Scriitorii români au simțit întotdeauna căldura prieteniei sale sincere și sprijinul discret și generos acordat oricăruia dintre ei. Alexandru Dan Condeescu a fost întotdeauna un coleg bun și un prieten devotat al autorilor de literatură.

Prin dispariția prematură a lui Alexandru Dan Condeescu, literatura română și breasla literară suferă o dureroasă și ireparabilă pierdere.

© 2007 Revista Ramuri