Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Din jurnal (1997)

        de Gabriel Dimisianu

26 ianuarie

Ieri, ziua mea, 61 de ani. Uff ! G. n-a mai uitat, ca anul trecut, de aniversare. În redacţie m-au sărbătorit, cadorisiri etc. Adriana mi-a dăruit o ediţie princeps Caragiale (povestiri din 1908) şi o sticlă de coniac Metaxa. Alex, o  frumoasă cravată firma Pierre Chardin. Niki, mereu încântat la aniversările mele care îi aduc aminte că el e mai tânăr. Mi-a şi spus: am tot interesul să rămâi cât mai mult în redacţie, dacă pleci devin eu cel mai bătrân.

 

2 februarie

Reiau scrisul la articolul despre tinereţea lui Sorin Titel pe care am crezut că-l voi da gata (articolul) dintr-o răsuflare, ceea ce nu s-a întâmplat. Mă poticnesc tot timpul, mă întind cu scrierea lui de nu ştiu câte săptămâni. Va trebui să şi întrerup pentru a face un text despre Jurnalul lui Mircea Zaciu (vol. III), citit în nopţile cu insomnii. Mi l-au cerut de la radio. Îl voi trimite, după emisiune, la Ramuri, unde Gabriel Ghifu îmi propune o rubrică lunară de comentarii literare. O voi intitula „Subiecte“,  reluând titlul cărţii mele din 1987. La ora 14 mă întâlnesc cu N. M. să redactăm un program al R. L. pentru Ministerul Culturii.  Venind ministru Caramitru (deci,  „ai noştri”) sperăm să obţinem o subvenţie. Sperăm.

 

16 februarie

Reiau cu dificultate articolul despre Sorin. Numai încăpăţânarea mă face să nu-l abandonez. Credeam, am zis şi alădată, că va curge, dar m-am înşelat. Între timp am scris despre Jurnalul  lui Zaciu, dar şi ceva despre Ţepe, la cei 60 de ani ai lui. Vorbisem cu Vartic să-mi dea un articol despre el pentru R. L. dar cu greu mi-a trimis ceva ce a mai publicat despre Hotel Europa în Apostrof, probabil revăzând unele lucruri. Am senzaţia că şi Vartic e din specia chinuiţilor  scrisului, ca şi mine, ori poate mai rău. Dar poate mă înşel. M-am văzut obligat să scriu  un lucru în grabă la aniversarea lui Ţepeneag, ceva încropit, dar, în fine, împreună cu textul lui Vartic şi cu un grupaj de cronici franceze la Hotel Europa  cred că va ieşi ceva acceptabil în revistă. D. Ţ. e nedreptăţit, ocolit în presa din ţară în urma conflictelor cu intelectualii publici influenţi, şi în general, pentru polemismul lui care comite nu odată şi nedreptăţi. Dar Ţepe e unul dintre cei câţiva mari scriitori ai noştri de azi. E recunoscut în Franţa şi începe să fie şi în America.

 

18 februarie

Citesc printre picături Jurnalul lui Sebastian, apărut zilele trecute. S-a făcut din publicarea lui un eveniment, dar şi este. Dincolo de alte semnificaţii ale publicării,  lectura e pasionantă. Dacă nu aş avea şi altele de făcut, din păcate, nu l-aş lăsa din mână până ce nu-l sfârşesc  (sunt vreo 600 de pagini). Dar trebuie să mă întorc, cu scrisul, la Sorin.

 

7 martie

Am terminat articolul despre Sorin. De fapt e impropriu să-i spun articol. E o evocare, o amintire. Ultima parte cred că trebuie s-o revăd. Nu ştiu ce-o fi ieşit. Să bat totuşi ce-am scris la maşină. Cum o fi ? Oricum, n-am scris cu „inspiraţie”. De ce ?

 

24 martie

Textul despre Titel nu e totuşi rău, se pare. G. a fost impresionată deşi, fiind vorba de lucruri care ne implică atât de mult, pe ea, pe mine, pe prietenii noştri buni, pe cei ce-am trăit, ca oameni foarte tineri, întîmplările de atunci, reacţiile pot fi subiective. Totuşi, dacă suna rău, plat, penibil, G. mi-ar fi spus. Totdeauna mi-a spus când ceva nu i-a plăcut din ce scriam.

 

11 aprilie

Ieri au fost alegeri la Uniune. M-am ales, din nou, în Comitetul director, dar într-o echipă destul de amestecată. Nu ştiu cum va fi.

Continuă scandalul Goma. România liberă a căzut în plasa unui veleitar din New York, pasămite un exponent al exilului, care clamează: Goma nu mai e singur! Adică e şi el. Penibil!

 

Nr. 06 / 2013
Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2012

Comunicat USR

Versuri
de Gabriel Chifu

Din jurnal (1997)
de Gabriel Dimisianu

Pagini de jurnal (37)
de Gheorghe Grigurcu

Dintr-o haltă părăsită
de Cassian Maria Spiridon

Martorul incomod
de Adrian Popescu

De ce revin prietenii mei de altădată
de Nicolae Prelipceanu

Reflecţiile unei naturi contemplative
de Paul Aretzu

Un roman în graffiti
de Gabriela Gheorghişor

Absurdul şi crepuscularismul
de Ovidiu Ghidirmic

Plasa ochiului diabolic
de Ioana Dinulescu

Marin Preda. Repere biobibliografice
de Zenovie Cârlugea

Acum istoria lumii trece şi prin România
de Ştefan Vlăduţescu

Lumea lui April
de Daniela Firescu

Priorităţi interpretative
de Gabriel Coşoveanu

Poeme
de Gheorghe Vidican

Partituri poetice (I)
de Florea Miu

Poezie
de Mircea Bârsilă

Poezie
de Doina Pologea

Poezie
de Dumitru Chioaru

Poezie
de Ioan Lascu

B. Fundoianu – psalmistul vitalităţii
de Anca Tomoioagă

Poeme
de Ofelia Prodan

Aspectul structural-semiotic al poeziei*
de Virgil Diaconu

Dumnezeu joacă zaruri? (pariul lui Faust)
de Ion Militaru

Nuvele exemplare – imagine şi text
de Maria Tronea

Poeme
de Zoia Elena Deju

Poeme
de Diana Caragiu

Poeme
de Mircea M. Pop

Poeme
de Ion Georgescu

Palmaresul Festivalului International de Literatur㠄Tudor Arghezi” Ediţia XXXIII-a, 2013

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

Prezenţe literare româneşti în Franţa

Zilele poeziei în Olt

Premiile Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2012

Poeme
de Paul Celan

© 2007 Revista Ramuri