Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Mariatereza sunt eu

        de Florica BUD

fragment din romanul cu același titlu, în curs de apariție la Editura Rao)

 

... în fața mea, Mariatereza, multiplu de șapte ce nu vrea să dea seamă… zac... pagini rupte cu nepăsare, caiete insațiabile ce-și regretă gândul, pornite să cânte în strună tuturor și lui… Aristhu.

Îl iubesc pe Armand de peste…o sută optzeci și cinci de ani, remodelându-mi din ruine castelare, eul…și în ciuda senzației stranii că de un minut jumătate… nu mai știu cine sunt… Aș putea fi Aristhu cel indecis, desemnat prin vot secret de Societatea Mondo Isterica să declanșeze în van un arc uzat de alții… sau Tomassa care fără voie atrage ca un magnet… ori, Măria Sa, Cleo, peștișorul zgubilitic vibrând dogmatic din aripioarele ce nu i se cuvin… La fel de bine, aliniată în rând cu nemirații lumii, aș putea fi zărită în blănița neagră a motanului ce se autodefinește cu aplomb și emfază nedemocratică drept Motanul Treci Strada Dacă Îți Dă Mâna.

Sub numele de Mariatereza aș aparține anonim neprihănită de Clubul Fiarelor Ce Luptă Împotriva Petelor… Solare, organism afiliat Mișcării Internaționale Neofeministe, cu sediul la... Bruxelles, ca toate organizațiile majore vădit respectuoase, având cotizațiile plătite riguros și la timpul cuvenit cu un card perfectamente valabil. Dările sunt aspirate grabnic și hulpav de burta dragonului cu zeci de capete în…. conturile saci fără fund ale noului organism re-creat în vidul de putere amenințător ca veșnicia, sperând să învie... sub numele de: Partidul Viețuitoarelor Ce Nu Pot Fi Înghițite.

Diluându-mi esențele și cu riscul să-mi pierd în oceanul planetar și un procent…TVA-tic din dulceața care mă urmărește ca un cățel vesel ce dă din coadă în avans și fără să ceară garanții, aș deveni în timp, cu seriozitate aplicată, un cocteil amar Valeria-Victor. În atare condiții, cititorule drumeț, un cobai pe cale de dispariție, dar, protejat cu gingășie și drăgălășenie de legea opt din anul... acolo unde îți duci veacul, în Rezervația Vitrină A Celor Indobitociți Cu O Mie Una De Minciunele Hap, decât să îți propui să afli cine… se ascunde strategic în trupul meu, mai bine, în numele legii renunță nesomat, scurtcircuitându-ți neuronii de rezervă, la o durere de cap atipică și cu urmări știute și nerecomandate de nici una din emisiunile prețioase la care ești invitat să participi în direct.

Lumea reală și vioaie ferecată în mod strategic într-un Algocalmin-Fiolă, minunat plasată pe a sa orbită sașie, dăruită de înșiși… ei, stăpânii lumii, te așteaptă… poate cu mult soare, un sor ce spre norocul nostru nu ia încă în serios răbufnirile stufoase ale omenirii la adresa domniei sale… ori cu ploi reci și nesfârșite, adevărate pietre de încercare pentru uzul rațiunii... Din când în când ești poftit, în silă, la masa grea de… cârnați antonpannieni. Nestingherit poți admira din stal, alaiul nesfârșit de femei - cărora nu le pasă de frumusețea lor pe care o calcă semețe în picioare, zâmbind din revistele pentru adulți imaturi, citite cu nesaț didactic de elevi dimanieni - și bărbați musculoși bronzați în solarii unisex.

Te mai așteaptă, ca pe un Homo Sapiens and Godzila, un foc de artificii zgomotos, ce desenează pe cerul nopții formele grobiene ale fericirii umane scump plătite, invers proporțională cu durata ei… fum destinat celor nesățioși sau… flămânzi care… orbiți de fastul său nocturn, să alerge prost călăuziți și amorfi… călcând prin gropi în marșul lor voios… în cinstea unui întâi mai, zi internațională a celor ce ar trebui să muncească. Și de ce nu?... un nou cod fiscal zâmbind strâmb asemeni unui... serial neimpozabil îndrăgit... fără final.

Consolează–te, amăgindu–mă, că a fost prescris pe cozile fumegânde ale stelelor ce se sting fantomatic, să ne redescoperim într-o zi banală de… Nu! Nu o să-ți fac pe plac nici ție, nici Împăratului Portocaliu Cu Mici Irizări Negre, divulgând numele zilei-erou! Ea - cea predestinată să ne tăvălească alene și la întâmplare prin grohotișul cotidian - scoate șăgalnic limba la noi, biete șnițele atotștiutoare, arareori vieneze... nesătulă de periplul nostru bicolortridimensionat, prin infernul existenței. Visăm imberbi la zilele șocante ce curg besmetic, ascultăm în surdină murmurul lumilor paralele și apoi speriați de umbra punctului final, ne grăbim să sălvăm, de pe focul prometeic, ciorbița săracului cu duhul. Și cu toate păcatele lumii... nu suntem, nici eu, nici tu, suflete de păpădie!

… opresc dincolo de Algred. Vin înspre lumină, piruetă pierdută. Umbra semnelor neîntinate zace aruncată în beznă pe brațul unui radical inferior semănând din profil cu... o axiomă greu de digerat.

Cu ciudă că a întârziat la întâlnirea programată în vis…Visul de ieri noapte... deși nu era primul de acest fel, îl avusese ani întregi, dar spre deosebire de alte dăți, necunoscuta nocturnă și-a ridicat vălul și el a putut, în sfârșit, să-i vadă chipul. O femeie care aducea cu… Mariatereza, fetișcana pe care nu a uitat-o... Nu era el un Don Juan în sensul modern al cuvântului dar și-a permis femei la care puțini bărbați ar fi putut avea acces. În vis, ea era o femeie corpolentă, roșcată, cu o piele albă, nefiresc de lăptie pentru timpurile noastre. Îi rămăseseră în minte ochii ei verzi și cruzi …de viperă, așa cum rareori văzuse el în realitate. Părea masivă, deși nu ar fi putut spune că era prea grasă… dar… așezându-o în tiparul iubirilor sale, rămânea prea multă cărniță. Lui îi plăceau femeile mici și fragile pe care să le salte cu ușurință pe brațe...

Dis-de-dimineață Armand se îmbrăcase așa cum îi ceruse necunoscuta din vis: Vreau să te îmbraci ca pentru munte… îi șoptise ea poruncitor, cu pantaloni trei sferturi albi, ciorapi de bumbac, adidași albi, cămașă roșie, bretele gri și o beretă neagră cu un vultur roșu brodat din mătase. De unde să aibă el o beretă atât de caraghioasă ca și cea indicată de regina trufașă ce-l vizita nocturn? Nici el nu știa de ce o ridicase pe străină la un rang atât de înalt, dar… fără niciun dubiu, îi aducea aminte de cineva… cu sânge albastru...

Nu era greu să găsească în garderoba sa de om al muntelui îmbrăcămintea cerută de femeia din vis, mai puțin bereta buclucașă. Se îmbrăcă în grabă și la ora cinci era gata, comandă specială, mai puțin tichia și rucsacul. Înainte de a pleca spre mănăstirea Piatra Scrisă, așa cum i se sugerase în vis, a urcat înfrigurat la mansarda casei, moștenite de la bunicul Septimiu, pentru a închide un oblon pe care vântul iscat din senin îl bătuse cu putere toată noaptea, spre mirarea sa. Cu o zi înainte, Armand verificase chiar el, plin de zel gospodăresc, toată casa, începând cu podul din lemn masiv…

Scara din trunchiuri de stejar ce ducea înspre mansarda pustie… de când Aristhu, tatăl său a plecat… scârțâia din toate încheieturile. Era singurul loc al casei ce nu fusese renovat. După multe șovăieli, Armand Bart se hotărâse în final să o lase neschimbată de dragul celor ce au locuit în ea și nu mai sunt… Recunoscu mirosul altor vremi pe care el le închisese definitiv acolo, la moartea bunicului său, venerabilul general Bart. O emoție puternică îl copleși odată cu umbra regretelor rămase din copilărie… De ce nu s-a născut el cu un secol în urmă, când viața avea o aromă aparte? Aceasta să fie, de fapt, dorința tuturor neadaptaților în drumul lor sigur spre ratare!?!

Se trezi în fața șifonierului întunecat din prima cameră, obiect pe care nu-l deschisese din copilărie, când se ascundea în el de fratele său, David, ca să poată visa în liniște. Îl descuie cu emoție și îngrijorare că toate lucrurile acelea vechi se vor face scrum și se vor prăbuși peste el într-un val de praf fin.Eroare! Veșmintele generalului stăteau atât de cuminți aliniate ca pe vremea când Ieremia Popescu, plutonierul și majordomul său, le aranjase militărește, cu grijă și dragoste pe umerașe și în sertare…ca pe niște soldați în câmpul de bătălie.

Brusc oblonul se trânti iarăși cu putere de zid și un fior straniu… că ar mai fi cineva în încăpere, îi străbătu corpul. Închise cu grijă și respect, față de cei plecați, dulapul greu din lemn sculptat și se grăbi să iasă fără zgomot din odaie, ca dintr-un sanctuar rece. Dar… nu va lăsa teama să-l cuprindă tocmai acum când lucrurile din jur îi aduceau aminte că este nepotul unui militar de carieră. Bunicul Septimiu s-ar răsuci în mormânt dacă lui i-ar fi frică de o stafie căreia nu-i putea reproșa decât că-și face rondul de noapte. Susținut de curajul străbunilor săi, bărbatul lovi cu putere în obiectul nezburător de care se împiedică brusc, trezindu-i groaza… Stupoare!?! Fără să-i pese de șutul maradonic primit, la picioarele sale zăcea victorioasă bereta cu vulturul roșu… Nedorindu-și, fiul lui Aristhu Bart nimerise în miezul furtunii.

… durere superbă și mobilizatoare ce îmi ești hărăzită asemeni unui... act constituțional, mă silești să îți recunosc perfecțiunea pentru care Arion & comp… mă declară surâzând grabnic: Guilty!?!

Privesc spre arătarea întinsă pe gazonul tuns impecabil… Scena este luminată feeric de farurile mașinilor ce trec nepăsătăoare pe lângă noi. Vreau sau nu, eu și ea avem deja un trecut comun… cele câteva secunde care s-au scurs lent de când am oprit mașina lângă… îmi dau acest drept. Stau aproape de forma ciudată, năucit de țipetele sale stridente, cărora liniștea nopții calde le dublează intensitatea și… nu știu ce să fac. Spectacol sinistru ce mă alungă și mă cheamă, prezența are nevoie acută de ajutor. Sunt acolo eu, Armand, soldatul inert, care pentru câteva minute ar vrea să dezerteze din prezentul ce îl presează să ia decizii care, dintr-o omisiune nepământeană, nu sunt înscrise în codul său genetic.

Ea este doar un contur neprecizat; eu, încă, o ființă umană, dacă vreți să mă credeți pe cuvânt, din ce în ce mai neputincioasă, un străin în locul acesta ce nu este pregătit, la ora zece fără un sfert, să guste din potirul în care ursitoarele bune… Este firesc ca și în lumea lor, invizibilă nouă, să existe cupe în care ele să păstreze cu sfințenie…durerea. Mă apropii cât pot de masa diformă și nu știu nici eu cum îmi vine în minte gândul că acesteia îi lipsește ca un dinte… dorința de a trăi. Închid ochii și mă concentrez, impunându-mi să fiu pe aceeași lungime de undă cu locul in care mă aflu, ce îmi este deocamdată ostil… Într-un târziu, încep să vibrez… și apoi am puterea să o privesc, să o văd așa cum este, o sumă de răni …

Distrofic emoțional cum sunt, caut să mă detașez de hohotele care se succed isteric atât de aproape, concentrându-mă asupra a ceea ce trebuie să fac. O palmă zdravănă ar scoate-o din starea de șoc, dar palmele sunt, mai ales, pentru cei vii. Mă dojenesc pentru sentimentalismul adus din belșug de-acasă. Tulburat, alung grabnic din minte kilometrul două sute optzeci și unu, ca pe o cifră ce îmi este fatidică și îmi întorc gândul la ea. Căci, fără nici un dubiu, este o Ea, deși, la început, am crezut că este un animal lovit de o mașină ucigașă… Dar de unde vietăți pe autostradă?

Toată ziua plictisitoare de luni am avut o stare de… neliniște creatoare, cum ar spune, privindu-mă ironic, bunicul meu, generalul Bart. Trecutul alungat în grabă venea neguratic peste mine, tăvălug lent și insinuos ce voia să niveleze totul în calea sa. Bulversat, am plecat în trombă de acasă, dornic să salvez… să mă salvez din avalanșa de amintiri ambigue, pe care am provocat-o fără voia mea, dintr-o prostie. Femeia aceasta și presimțirea că… ceva mă cheamă imperios înspre ea se împletesc armonic. Sinistră presimțire! Mă repliez…

Îi văd pata de pe braț în oglinda retrovizoare. Șovăi un moment. Așa sunt eu, oricând dispus să mă pornesc fără să știu unde mă îndrept. Încotro? O să vă întrebați domniile voastre într-un târziu, nevrând să faceți un efort care să vă consume prea multă energie intelectuală. Acasă! îmi sugerează umbra zărită, ce îmi aduce aminte de o fetișcană. Doamne! Dar fata fusese o flacără vie! Cum pot să o asemăn cu străina fără un trecut pentru mine și fără prezent pentru ea?

Și, totuși, semnul acesta gingaș, un măr, l-am mai văzut la Regina… Ce nume apăsător pentru o fată vioaie și frumoasă ca ea! De unde, oare, o roșcovană cu ochi verzi în sătucul cu femei și bărbați care nu ieșeau din tipare? Oamenii locului povestesc că Anuca, mama ei, a avut-o cu băiatul cel mare al lui Mihai Leibovici. Raul avea părul roșcat și ochii verzi… și stătea, asemenea unei codane studioase, toată ziua cu nasul în cărți. De altfel, el nu prea era văzut prin sat, fiind plecat în străinătate, la studii. Cine putea ști când i-a mâncat Raul fetia? Anuca rămăsese grea… de râsul întregului sat.

Regina Anucăi, o poreclise un hâtru la claca mare…de la strânsul recoltei, din toamna anului în care s-a născut Mariatereza, așa cum a trecut-o Emil Negruțiu, preotul satului, în registrul bisericii Sfânta Maria... Și oamenii nu s-au obosit să-și schimbe părerea despre Anuca și nici despre ea … Doar o Regină are satul nostru !!! spuneau ei batjocoritori despre fetița sortită să crească fără tată.

© 2007 Revista Ramuri