Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Vitrina cărţilor

        

Povestiri de pe Calea Moşilor de Adina Popescu – Casa de pariuri literare, Bucureşti, 2014

Un „roman” modular despre copilărie, aşa cum era ea în anii 80-90. Scris din perspectiva copilului, dar şi cu nostalgia adultului. Realist, cu întâmplări hazlii, dar şi cu melancolie felliniană.

Făcând parte din aceeaşi generaţie, am regăsit aici şi copilăria mea, şi adolescenţa mea. Ar fi interesant să-l citească şi tinerii născuţi după Revoluţie. Nu neapărat să râdă de naivităţile şi de „ordaliile” generaţiei noastre, ci pentru a înţelege mersul istoriei.

Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu de Dan Lungu – Editura Polirom, Iaşi, 2014

Un roman despre migraţia românilor la muncă în străinătate (fenomenul e privit din ambele unghiuri, căci emigrantul devine aici imigrant). Două perspective narativ-psihologice: a copilului (Rădiţa) rămas acasă şi a mamei plecate în Italia. Universul infantil al Rădiţei este fascinant. Ea transformă realitatea în poveste. Suferinţa este însă de ambele părţi. Un roman pe o temă de actualitate, bine construit, dar cu un final ratat (prin căderea în senzaţionalism).

Poeme pentru Ivan Gogh de Maria Pilchin – Editura Paralela 45, Piteşti, 2014

Poeme erotico-politico-identitare. Intertextuale, ludice, ironice şi, uneori, amare. Oricum, pentru Maria Pilchin, „de palimpsest cultural/ erau toate”.

Transcriu şi un poem:

„Gogol în Google

în sufletele acelea moarte

la gogol

era unul pliuşkin

aduna tot ce găsea

de azi tu vei fi pliuşkin

cel care adună

tot ce i se spune

şi face literatură“

(G.G.)

© 2007 Revista Ramuri