Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Însemnări

        de Preot Sever NEGRESCU

Candidați... la Mântuire

 

Odată născuți din apă și din Duh (Ioan 3, 5), devenim un popor de candidați la Mântuire. De cele mai multe ori vrem să fim ceea ce nu suntem, uitând tot de atâtea ori că importantă rămâne (este) lupta cea bună a credinței pentru cucerirea vieții la care am fost chemați și pentru care trebuie să dăm bună mărturie (I Timotei 6, 12).

Furtuna a trecut, Noul Patriarh a fost desemnat și întronizat, speculațiile și ghicitorile au murit, mass-media (după ce a mușcat cu lăcomie din eveniment) își face tăcută siesta.

Cunosc oameni care au plâns (și o fac în continuare) de teamă ca Î.P.S. Teofan să nu plece din Oltenia. Atât de mult îl iubesc, atât de apropiat a devenit sufletului de oltean, încât, între prieteni, în astfel de cercuri, lumea îi spune Înăltuțu’. Există o distanță care apropie, aceea a Bucuriei reciproce, oridecâteori parcurgem această distanță înțelegem ceea ce pare de neînțeles. Mulți dintre noi, lăsându-ne hrăniți și nu doar mâncați de această mass-media, trebuie să recunoaștem, ne-am întrebat simplu: de ce s-a retras Înaltpreasfințitul nostru Teofan?! Poate sunt singurul cunoscător, parțial și fără voie, al răspunsului. De aceea, dați-mi voie să strig: pe la începutul acestui an bisericesc, o distinsă doamnă, posibil profesor universitar, l-a oprit pe Înaltpreasfințitul în holul Universității din Craiova spunându-i, deși semeț, cu surprindere în glas, ce bucurie să vă întâlnim aici, am auzit că o să candidați și ne rugăm s-ajungeți Patriarh... Părintele Mitropolit, întristat parcă, i-a șoptit, doamnă, sunt și eu un umil candidat la mântuire, dacă vă veți ruga pentru mine cu acest gând, v-aș fi recunoscător, altundeva nu candidez... Retras, deoparte, m-am făcut mic, murmurând profetic versurile Înaltului Anania: Când Cuvântul a strigat la nimic/ aruncându-se în marea tăcere/ a ieșit de acolo răstignit/ dar pregătit de Înviere.

Acum, când timpul s-a așternut euharistic peste noi, să nu uităm: atât Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cât și Înaltpreasfințitul Anania și Înaltpreasfințitul Teofan și toți ceilalți Înaltpreasfințiți și Preasfințiți Părinți sunt primii noștri candidați... la Mântuire.

 

P.S.: Să ne rugăm pentru dânșii spre a noastră creștere duhovnicească!

© 2007 Revista Ramuri