Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Un om norocos?

        de Nicolae PRELIPCEANU

A scris sute de cronici de întâmpinare a debutanților în poezie, proză, critică literară. Avea o rubrică la „România literară”, încă în anii 70, dacă memoria nu mă înșeală. Se intitula „Prima verba”. Rubrica, vreau să spun. Mai târziu, „Prima verba” a devenit o carte, una cu repetiție, vol. I, vol. II, vol. III. Iarăși dacă nu mă înșeală memoria. Pe mulți dintre tinerii scriitori ai unor ani astăzi uitați i-am cunoscut cu el. Îmi vine în minte întâlnirea noastră, pe străzile încinse ale Botoșaniului, la un 15 iunie eminesciano-ipotescian, cu un soldat în uniformă și bocanci grei. „E tânărul critic Val Condurache”. Îl cunoștea de mult, așa cum îi cunoștea pe toți ceilalți, din Iași, Bistrița, Botoșani, Bacău, București, sau de unde or fi fost. Astfel de întâlniri pe stradă sau în alte părți se vor fi petrecut cu sutele, dar le-am uitat eu acum, poate și pentru că el, care era o mare memorie, nu mai e.

Credeam cu toții că este un om norocos, căci, pe lângă că-și calcula foarte bine mutările la șah, ba chiar și la poker, mulți spuneau că și la belotă sau la bridge, avea și noroc, nu atât la șah, cât la celelalte. Radu Cosașu a povestit o dată cum, pe când chibița la un poker în spatele lui, a văzut în mâna sa un strașnic full de ași cu popi în coadă, servit. Iar el a decartat doi ași și un popă, ca să rămână în mână cu  asul de treflă și popa de treflă și a cerut trei cărți. Când, mai târziu, a văzut în mâna lui quinta royală de treflă, spunea chibițul de moment, s-a îndepărtat ca de ceva imposibil și, dacă ar fi fost ardelean, sunt sigur că ar fi spus „așa ceva nu există”, ca-n cazul girafei. Dar, de fapt, în mintea lui de matematician, coleg de liceu la Ploiești cu Basarab Nicolescu și Florin Gheorghiu, cărțile se rânduiau altfel decât ale noastre, astfel încât știa cu precizie cine ce are în mână, ce a decartat, ce a primit. Cum? ne întrebam noi, ca proștii. Tot așa cum știa și care sunt debutanții care or să avanseze în scena literară. La un moment dat a făcut o carte-sfidare: „Nobel contra Nobel”. Nu mai era în viață când am văzut că titlul și, deci, schema, i-a fost plagiat/ă cu generozitate de cineva de prin Balcani care stătuse un timp pe la București. Cui să-i mai fi spus, ce să mai fi făcut? Am scris un articol. Și?

A făcut multe în viața lui, a fost și director de revistă literară săptămânală și președinte al Uniunii Scriitorilor și senator. S-a lăsat târât la prezentarea unei cărți oarecare a unui coleg de partid și acolo, în casa din nu vreau să știu ce sat, a murit intoxicat cu oxid de carbon, pe când dormea, o dată cu devotatul său șofer, Costel Țucă. Cu o zi înainte de a pleca, era obosit, mi-a spus zâmbind puțin: „mi-e dor de Italia”, unde fusesem de vreo două ori împreună. Pe-atunci, țara aceea nu avea pentru noi conotațiile de azi. Am presimțit o nouă plecare. Dar s-a dus numai el. Și nu în Italia. Sau, cine știe? Nu era originar de acolo autorul Infernului, al Purgatoriului, al Paradisului?  De la moartea lor au trecut, în noiembrie, șapte ani. Îl chema Laurențiu Ulici.

 

© 2007 Revista Ramuri