Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Din jurnal (2005)

        de Gabriel Dimisianu

10 mai

Inapetenţă de a scrie în jurnal. Sunt excedat de capriciile meteo. Şi frig, şi cald în iuţi alternări care contrazic imaginea consacrată despre anotimpuri. Dar cu teza încălzirii globale ce este? Deocamdată nu o prea văd împlinindu-se, la noi cel puţin.

12 mai

Adineauri m-a sunat Breban să-mi spună că Eugen Uricaru a demisionat. Începe, la Uniune, marele bal!

3 iunie

L-am convins pe N.M., eu şi Alex, să candideze la preşedinţia U.S. Îl are ca principal contracandidat (adversar) pe Cezar Ivănescu, „omul cu ranga”, susţinut de o parte din moldoveni. Sper să-l înfrângă, ce Dumnezeu! Breban, alt candidat, aud că e furios că a intrat Nichi în luptă. Nu ştiu dacă va mai candida. Un insucces al lui N.M., totuşi improbabil, m-ar pune într-o rea situaţie, în primul rând faţă de mine. Am insistat să candideze şi cred că am avut un oarecare rol în a-l determina să o facă. Adică în schimbarea hotărârii lui iniţiale de a nu candida.

O întâmplare cu Ţoiu. Acum câteva zile îmi dă telefon în legătură cu articolele lui şi îmi spune în completare: – Ştii că m-au ales la secţia de proză preşedinte, ce zici? – Ce să zic? Mă bucur, înseamnă că te preţuiesc confraţii, mă bucur.

Alaltăieri, Costi veni la redacţie, eram eu şi Nichi: – Ce ziceţi? M-au ales preşedinte la proză, nu mă aşteptam, m-au votat. L-am firitisit din nou, la fel şi N.M. Dar ieri, la Asociaţia de Bucureşti, ne adunasem membrii biroului de la critică şi ce aflăm? La proză, Constantin Stan fusese cel ales, dar Ţoiu înţelesese că despre el e vorba şi l-au lăsat în pace, să creadă asta, prea se bucurase mult.

27 iunie

A fost pe 17 Conferinţa scriitorilor. S-a ales Nichi preşedinte, cum am vrut eu şi toţi amicii noştri. Azi e prima şedinţă de Consiliu, probabil cu scandal din pricina veşnic nemulţumitului Cezar Ivănescu. A candidat şi el şi, desigur, nu s-a ales cu toate că, spre mirarea mea, tot a avut câteva zeci de voturi. Va contesta alegerile, cu siguranţă.

Tot azi, în Consiliu, este desemnat vicepreşedintele, la propunerea lui N. M. Probabil că-l va propune pe Vosganian. Secretari e vorba să fie Gabriel Chifu şi Irina Horea. N. îi va propune şi cred că vor fi admişi. Mai e de ales Comitetul Director şi aici iar va fi bătălie. Vom vedea.

1 iulie

Sunt orele 22 şi e la fel de cald ca ziua, dar să nu mă tot plâng. Suntem în miezul verii. Aminteam ieri de alegerile de la U.S. Până la urmă, configuraţia Consiliului e bună, au învins raţiunea, bunul simţ. Au încetat şi atacurile dintre tabere, dar cred că numai temporar, pentru refacerea forţelor şi conceperea de noi tactici de luptă.

30 iulie

De fapt, trebuia să scriu 31 iulie, pentru că este ora 2 noaptea. Nu pot să adorm, deşi am luat pastila de rigoare. Cred că voi mai lua una. E şi cald, foarte, foarte cald, 25 de grade în toiul nopţii. Articolul despre Breban tot nu l-am terminat, de vină nu sunt însă cărţile prozatorului, ci căldurile.

© 2007 Revista Ramuri