Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Expoziție Ion Sălișteanu

        de Paul REZEANU

O expoziție Ion Sălișteanu, oriunde ar fi ea deschisă, este, indiscutabil, un eveniment cultural-artistic major. Pictor original, personalitate puternică, distinctă, care-și permite libertăți gestuale de pensulație ce configurează o atmosferă și un mediu cromatic inconfundabil, Ion Sălișteanu este, la ora actuală, vârful piramidei artei plastice românești contemporane.

Este a patra expoziție personală pe care maestrul o are în sălile Muzeului de Artă din Craiova.

Cu sentimente complexe îmi reamintesc de a treia sa expoziție organizată la Craiova... A vorbit atunci și Marin Sorescu. Era într-o zi de 17 decembrie 1989, zi în care la Timișoara s-au petrecut evenimente care au dus la schimbarea mersului istoriei noastre. La Craiova noi deschideam o expoziție de excepție, sărbătoream, la Timișoara mureau oameni, începuse Revoluția...

Revenit pe simezele muzeului craiovean, după o pauză de optsprezece ani, maestrul, profesorul, academicianul Ion Sălișteanu se dovedește acum, încă o dată, un spirit lucid, ponderat, profund, un pictor care ajunge, ca de obicei, la un sintetism cu similitudini regăsite în arta populară românească și în mod deosebit la scoarțele țărănești.

Petele de culoare, ori tușele largi orizontale, verticale și oblice, a căror cromatică poartă pecetea personalității sale inconfundabile, sunt subtil armonizate și de un rafinament aparte.

Pornind de la figurativ și ancorând în nonfigurativ (dar sub forma particulară a figurativismului), pictorul, graficianul Ion Sălișteanu ajunge întotdeauna la el însuși. În noile sale cicluri: Spațiul îngerilor, al Structurilor și acordurilor, al Frunzelor, fructelor, semințelor, rădăcinilor și tulpinilor, ori al celor intitulate Porți, uși, ziduri, maestrul folosește în mod ingenios metafora cu efecte decorative, sintetismul formei și culorii.

În complexitatea picturii românești contemporane, a multitudinilor de stiluri, manierelor și diverselor modalități de exprimare, descoperim astfel un artist care-și dezvăluie propria-i personalitate, uriașul talent și originalitate.

Vizitatorul ce-și poartă pașii prin Expoziția personală Ion Sălișteanu (peste o sută de lucrări) și își oprește privirea asupra tablourilor sale, are, în felul acesta, satisfacția reîntâlnirii cu un pictor care după o viață de activitate și experiență, ne dezvăluie, încă o dată, bucuria de a trăi, bucuria vieții.

© 2007 Revista Ramuri