Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Proiectul Literatura tinerilor la prima ediţie

        

Între 14 şi 16 septembrie a avut loc, la Casa de Creaţie a Scriitorilor „Zaharia Stancu” de la Neptun, prima ediţie a proiectuluiLiteratura tinerilor organizat de Uniunea Scriitorilor din România, dedicat tinerilor autori din toate genurile literare care nu sunt încă membri ai săi.

Conceptul proiectului, finanţat din fonduri proprii ale U.S.R., a prevăzut o etapă de selecţie a participanţilor, care s-a desfăşurat la nivelul celor douăzeci de Filiale ale Uniunii, urmată de concursul propriu-zis, în cadrul căruia scriitorii în formare au citit din creaţiile proprii în faţa unui juriu de poeţi şi critici consacraţi. De asemenea, tinerii au participat la conferinţe susţinute de critici literari de prestigiu şi la recitaluri ale unora dintre cei mai buni poeţi de astăzi.

Prima zi a început, la orele după-amiezii, cu lecturi ale unui grup de şapte tineri autori, nominalizaţi de Nicolae Manolescu, preşedintele U.S.R. şi al juriului, din totalul de şaisprezece participanţi la competiţie, după un algoritm pe care câţiva concurenţi s-au străduit să-l descifreze. În cuvântul de deschidere, ca şi pe parcursul celor două zile ale proiectului, Nicolae Manolescu i-a încurajat pe tineri să citească, înainte de a scrie, prezentându-le, totodată, pe scurt, activitatea Uniunii Scriitorilor, una din cele mai puternice şi reprezentative instituţii de acest fel din Europa.

La această primă rundă de lecturi au participat Marcel Vişa (propus de Filiala Alba-Hunedoara) cu poeme, Alina Mazilu (propusă de Filiala Timişoara), de asemenea cu poezie, Victor Cubleşan (propus de Filiala Cluj) cu o cronică literară, Florina Lircă Moldovan (propusă de Filiala Târgu-Mureş) cu un fragment de eseu despre opera lui Cornel Regman, Cătălin Stanciu (propus de Filiala Braşov) cu poezie, Andrei Zbîrnea cu poezie, deşi propus de Filiala Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară şi Diana Andreea Ilie (propusă de Filiala Bucureşti – Proză) cu un fragment de roman.

Seara a continuat cu o conferinţă susţinută de criticul Răzvan Voncu, dedicată temelor poeziei lui Nichita Stănescu, punctată de versuri reprezentative ale poetului. Apoi, Adrian Popescu şi Nicolae Prelipceanu au citit din poemele lor, cel dintâi prefaţându-şi lectura cu un mic exerciţiu comparatist, pe tema zmeurei ca motiv poetic.

 

A doua zi s-a scurs după acelaşi tipic, cu lecturi ale concurenţilor, conferinţa susţinută de criticul Mircea Mihăieş, înainte de prânz, urmate după-amiază de recitalurile lui Ioan Es. Pop şi Gabriel Chifu, apoi de jurizare şi de festivitatea de premiere. Au citit din creaţiile lor poetice Daniel Sascău (propus de Filiala Bacău), Savu Popa (propus de Filiala Sibiu), Alexandru Mărchidan (propus de Filiala Piteşti), Anastasia Palii (propusă de Filiala Chişinău), Gabriel Alexandru Gociu (propus de Filiala Dobrogea), Bogdan Cărăuşu (propus de Filiala Iaşi), Flavia Adam (propusă de Filiala Bucureşti – Poezie), Vlad Moldovan (propus de Filiala Arad), iar Gabriel Nedelea (propus de Filiala Craiova) a citit un fragment de studiu despre Urmuz.

Mircea Mihăieş a captivat, preţ de o oră, audienţa cu o conferinţă despre succes şi scandal în literatură, ilustrată cu cazul romanului Ulysses, al lui Joyce.

Au urmat două recitaluri de excepţie, ale poeţilor Ioan Es. Pop şi Gabriel Chifu, acesta din urmă alegând o formulă riscantă, a unor poeme citite în premieră, care a avut, însă, succesul meritat.

Juriul format din Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Daniel Cristea-Enache, Mircea Mihăieş, Ioan Es. Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Simona Vasilache şi Răzvan Voncu a stabilit, după deliberări, acordarea a trei premii ex-aequo în bani, care au mers la Alina Mazilu, Savu Popa şi Marcel Vişa şi a unui premiu constând în recomandarea unui volum spre publicare la o editură de prestigiu, care i-a revenit lui Daniel Sascău.

Sunt de menţionat, pe lângă programul dens al celor două zile ale proiectului, nenumăratele discuţii informale între tinerii concurenţi şi poeţii şi criticii participanţi, închegând un fructuos şi plăcut dialog între generaţii.

Revista România literară va publica în numerele viitoare o selecţie din textele tinerilor participanţi la reuniunea de la Neptun.

© 2007 Revista Ramuri