Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Nelimitatul turism al imaginilor (3)

        de Gheorghe Grigurcu

Faimosul îndemn socratic, gnosi te avton, poate duce, pe de-o parte, la augmentarea cunoscutului, pe de alta, la augmentarea necunoscutului din fiinţă. Balansul său , odată cu înaintarea în vîrstă, tot mai în favoarea ultimului termen.

*

„Britanicii vor putea participa la cursuri de gătit în cadrul cărora vor fi încurajaţi să folosească sperma în preparatele lor. Organizatorii au explicat că şi-au propus să-i înveţe pe cursanţi cum să includă neobişnuitul ingredient în diverse feluri de mîncare, de la aperitive sofisticate pînă la deserturi. Un alt scop este de a-i face pe oameni să înţeleagă cît de benefică poate fi pentru corp sperma care este bogată în vitamine şi minerale, inclusiv vitamina C, vitamina B12 şi calciu. Participanţii sunt rugaţi să aducă de acasă cel puţin cinci linguriţe de spermă, iar experta în sex şi relaţii Alix Fox a subliniat că este important ca materialul seminal să fie proaspăt, însă funcţionează şi cel congelat, dar poate afecta gustul şi consistenţa” (Adevărul, 2016).

*

Minciună caritabilă, adevăr lipsit de scrupule.

*

„1000 de paşi înainte, 999 înapoi. Asta înseamnă progres” (Amiel).

*

Pentru a aborda convenabil un subiect dificil, e nevoie adesea să ai în raport cu acesta o poziţie oblică, aidoma cea a toreadorului în luptă cu taurul.

*

„Faptul că efectul culorii roşii este atenuat cel mai bine cu ajutorul verdelui, se bizuie, desigur, între alte multe motive, pe acela că are loc o compensaţie între culoarea cumpănită şi cea fierbinte a vieţii. Verdele este culoarea lumii vegetale, în care viaţa lucrează în circuite mai liniştite. Numai în organele purtătoare ale sexului, cum sunt florile şi fructele, apoi în germeni, roşul iese mai puternic în evidenţă. Acolo unde verdele şi roşul se întrepătrund în masă, se poate isca, aşa cum se întîmplă în grădinile noastre de trandafiri înflorite, sentimentul unei existenţe mai uşoare şi mai mîndre. Acest lucru rezultă şi din relatările despre splendida intensitate luminoasă a parcurilor chinezeşti, care sunt străbătute de alei acoperite cu praf de cărămidă. Nu poate exista o mai minunată distribuire a roşului şi a verdelui decît aceea caracteristică bujorilor” (Ernst Jünger).

*

Nu e oare mai dizgraţioasă vanitatea unei femei decît cea a unui bărbat, avînd cea dintîi o notă agresivă din pricina afectării sale masculine?

*

Poţi scrie despre durere atunci cînd ieşi din focarul durerii spre-a o măsura de pe poziţia neutră a expresiei care are capacitatea de-a o asimila, scutindu-te de efectele sale maximale. Un compromis graţie impersonalizării oferite cu gentileţe de formă.

*

„Cele mai multe judecăţi false în privinţa lucrurilor omeneşti se datoresc infirmităţii morale şi nu slăbiciunii intelectuale, pentru că mai degrabă pierde omul simţul realităţii prin partea sa morală decît prin cea intelectual㔠(G. Ibrăileanu).

*

Mai perceptibil decît oriunde devine retorismul ce-l caracterizează în expresia sa care se străduieşte a fi laconică.

*

Grandoarea nu e compatibilă cu fineţea. O tulbură aşa cum bătaia de aripi a unei acvile ar împrăştia fluturii.

*

E prea inteligent pentru a fi şi un mare creator.

© 2007 Revista Ramuri