Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Bucuria: o încredere în tine neegoistă (3)

        de Gheorghe Grigurcu

Inteligenţa femeii senzuale: un compromis. Senzualitatea femeii inteligente: un avans.

*

Hyperthymezie: o boală care se manifestă prin amintirea de către cineva a fiecărui detaliu din întreaga-i viaţă. O atare hipermemorie s-a constatat pînă acum în întreaga lume doar la 25 de indivizi.

*

„Ce anume călăuzeşte o inimă? Iubirea? Nimic mai nesigur. Putem şti ce este suferinţa din iubire, nu ştim ce este iubirea. Aici, ea este privaţiune, regret, mîini goale. Nu voi avea elanul; îmi rămîne angoasa. Un infern în care totul presupune paradisul. Totuşi un infern. Numesc viaţă şi iubire ceea ce mă lasă gol pe dinăuntru. Plecare, constrîngere, ruptură, această inimă fără de lumină risipită în mine, gustul sărat al lacrimilor şi al iubirii” (Camus).

*

Nu atît realizările favorizează autenticele prietenii, cît irealizările. A îngădui unul altuia irealizările, o probă înaltă de prietenie.

*

Băiat „frumuşel”, „descurcăreţ”, cum să nu cocheteze cu solitudinea? Cum să nu mimeze pînă la un punct timiditatea? Cum să nu fie ispitit de sloganul „nu sunt ce par a fi”? Cum să nu joace rolul tentant al contrariului său, rol care satură ceea ce e deja îndestulat, care mîntuie ceea ce nici măcar nu se mai cuvine mîntuit?

*

Nu te poţi deprinde decît cu ceea ce iniţial te refuză într-o anume proporţie. A te deprinde, id est a accepta un compromis.

*

Solitudinea ultimă, dramatică, cea care nici măcar nu se poate confirma. Care există deocamdată în informalul psihic.

*

„Preţul capodoperei: Gustav Klimt – Bauerhgarten, 48 de milioane de lire sterline, record pe piaţa de artă; Picasso – Plant de tomates, 17 milioane; Femme nue assise, 13,6 milioane; Femme assise dans un fauteuil sur fond blanc, 12 milioane; Sisley - Effet de neige ŕ Louveciennes, 7,3 milioane; Gauguin – Te arii vahine – La femme aux mangos, 8,3 milioane; Pissarro – Les quatre saisons, 7,6 milioane; Edgar Degas – Femme nue, de dos, se coiffant (Femme se peignant), 5,4 milioane. Licitaţia de artă «Impressionist & Modern Art» organizată la începutul acestei luni de Sotheby’ s, Londra, a raportat 177 de milioane de lire sterline (sursa: News.ro). Adjudecat!” (Dilema veche, 2017).

*

Dacă eşti atent, îţi dai seama că la fiecare pas viaţa se alcătuieşte mai mult din necunoscut decît din cunoscut, fapt din care ia naştere farmecul său terifiant.

*

Frumosul cel inspirator de speranţă, aşadar pururi o posibilitate. Certitudinea îl anulează.

*

A fi, adică a avea partea ta strict particulară de uimire.

© 2007 Revista Ramuri