Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Marii oameni de acțiune ai lumii (3)

        de Gheorghe Grigurcu

Elogiaţi, mediatizaţi, adulaţi, se întîmplă ca unii autori să dobîndească trăsăturile tipului de boss, autoritarismul, aerul capricios, acea poză de ins care nu se mai livrează semenilor decît în calitatea sa de poză. Înrămaţi imprudent într-o recunoaştere care-i poate lesne trăda, deoarece îşi asumă cu un fals aer natural (frivolitate?, ironie?) şi postura posterităţii.

*

„Cînd începe un scriitor să fie «consacrat»? Există un singur simptom precis: cînd «defectele» sale notorii ajung a fi socotite «virtuţi»” (Lucian Blaga).

*

Ca să vezi! Paul Aretzu, cu aspectul său clerical, seamănă cu Samuel Butler, astfel cum apare într-un portret din 1896, semnat de Charles Gogin.

*

„Ţi se rupe sufletul cînd o vezi pe Pang Pang, un urangutan de aproape 40 de ani! Bolile bătrîneţii i-au secerat picioarele din spate şi femela abia se mai mişcă. Însă cînd nimeni nu mai spera la un miracol, acesta s-a produs. (…) În iunie 2017, conducerea Grădinii Zoo din Beijing l-a trimis pe îngrijitorul Wang Zheng, care s-a ocupat de Pang Pang timp de 15 ani, la cursuri de masaj tradiţional chinez, acupunctură şi presopunctură. După un an de şedinţe zilnice de masaj, Pang Pang s-a recuperat miraculos. (…) Urangutanul a fost «reparat» prin stimularea celor 19 puncte importante pentru funcţiile locomotorii ale maimuţei şi vascularizarea zonelor afectate de bolile degenerative. Avînd în vedere că Pang Pang are 97 % din ADN-ul uman, tratamentul a funcţionat de minune” (Click, 2018).

*

Grobianismul memoriei, gentileţea amintirii.

*

Nu te sfii să-ţi notezi clipele de oboseală, derută, sterilitate, întrucît îi poţi stimula astfel pe eventualii mari ambiţioşi care te vor citi: unii vor fi satisfăcuţi a constata că astfel de stări te pun într-o condiţie de inferioritate, ceea ce le oferă putinţa de-a merge înainte, alţii vor avea prilejul de a-şi da seama că nu doar lor li se întîmplă aşa ceva, fapt identic stimulator.

*

„După ce o viaţă întreagă am dispreţuit oportunismele, mi-e greu să respect deodată oportunităţile” (Ana Blandiana).

*

Te remontezi cînd te aştepţi mai puţin. Brusc, o energie din Înalt îţi îngăduie să te salţi la propria-ţi altitudine, ca şi cum ai fi în stare să-ţi tragi trupul cu mîinile spre a o atinge.

*

Comunismul progresist? În realitate, alunecarea sa în haosul demenţei. „Poate că arestările din perioada 1947-1950 să fi avut şi caracter de teroare politică. Cele din 1958-1959 sunt numai demenţiale. Regimul e consolidat, orice justificare politică a dispărut. Acum maşina se roteşte de la sine. Mătura ucenicului vrăjitor bate darabana. Ţelul e uitat. Înghiţiţi, mestecaţi. Sunt puşi sub stare de arest spiritişti, bridgişti, dansatori, corişti. Lotul bridgiştilor, lotul spiritiştilor, lotul Patriarhiei, lotul ascultătorilor la radio, lotul comentatorilor, lotul filateliştilor (au făcut schimburi de mărci, pe una se afla chipul mareşalului Antonescu)” (N. Steinhardt).

*

Dumnezeu: marele mister al omului. Răul: marele mister al lui Dumnezeu.

*

Te confesezi paginii albe cu gîndul că Dumnezeu te citeşte. Nu, e prea mult spus, mai bine cu gîndul că Dumnezeu există.

*

„Nimic nu apasă atît de real asupra unui destin ca imaterialitatea unui vis” (Monseniorul Ghika).

*

A. E.: „Dacă o instanţă supremă ţi-ar face următoarea propunere: nu-ţi prelungesc viaţa, dar îţi ofer şansa de-a repeta întocmai viaţa pe care ai avut-o pînă acum, ai fi de acord?” Glumeşti. Îmi dau seama că n-ai citit cu atenţie nici cîteva pagini din prezentele însemnări.

© 2007 Revista Ramuri