Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Preferinţele mele

        de Mihai Ene

Întâi de toate, ar fi câteva probleme preliminarii de explicat. Nu ştiu cu exactitate ce înseamnă literatura de astăzi – contemporană, de după 1990, de după 2000 sau ultimele apariţii?! Astfel că îmi iau libertatea de a considera apariţiile de după 2000, fără a exclude cărţi apărute la sfârşitul secolului trecut. De asemenea, trebuie să îmi asum o oarecare ignoranţă în ce priveşte apariţiile editoriale ale ultimilor ani şi pe care, fatalmente, nu am reuşit să le parcurg decât în mică măsură. Şi poate nu numai din vina mea, poate acest lucru spune el însuşi ceva despre ceea ce se întâmplă în literatura română actuală. Dar să nu încep cu concluziile.

În primul rând, la capitolul poezie rămân adeptul poeziei rafinate a unor Şerban Foarţă (cu, mai ales, Caragialetele sale din 2002) sau Emil Brumaru (cu Infernala comedie, 2005, pentru că reuşeşte să sublimeze pornograficul într-un lirism de cea mai pură esenţă), dar şi a unor poeţi care îi continuă pe anumite paliere, precum O. Nimigean (mai ales cu Niculina blues) sau Adrian Bodnaru (cu două volume de excepţie, Versuri şi alte forme fixe, 2002, şi Ziua de apoimâine, 2004). Din poezia tinerilor, în care mă plictiseşte tot mai mult revolta jucată şi arsenalul – mereu acelaşi – de imagini căznit neoexpresioniste, nu pot să remarc, poate, decât tot un poet ex-centric, de fapt o poetă: Olga Ştefan, cu un debut extrem de matur şi cu un discurs poetic bine articulat, în volumul Toate ceasurile (Ed. Vinea, 2006).

Şi dacă la poezie stăm, ca întotdeauna aş zice, foarte bine, proza este încă în mare suferinţă, deşi încercări dintre cele mai agresive – mai ales publicitar – s-au tot făcut. Din păcate, nu pot reţine mai nimic din colecţia de la Polirom dedicată tinerilor scriitori, iar recidivele „bătrânilor” au fost, de obicei, mari dezamăgiri, poate cea mai mare fiind chiar trilogia cărtăresciană, trasă de păr până nu a mai rămas nici un fir (epic sau de altă natură).

Eseistica şi critica literară este însă într-o reformare care va da rezultate – sper – remarcabile. Dintre cărţile seniorilor, remarcăm, în primul rând, Critică şi raţionalitate, volumul masiv al lui Paul Cornea, dar şi Literatura română sub comunism, de Eugen Negrici, care se detaşează în peisajul totuşi destul de bogat, dominat mai degrabă de reeditări, fie ele şi revăzute şi/sau adăugite. Un eseu foarte interesant şi scris cu rafinament este Dandysmul. O istorie, semnat de Adriana Babeţi. De asemenea, volumele publicate de Corin Braga şi de centrul de studii ale imaginarului clujean Phantasma. Dintre volumele tinerilor, prefer culegerilor de cronici şi volumelor compozite studiile aplicate, documentate şi care sondează o temă, care propun o teorie, care aduc un plus de cunoaştere într-un anumit compartiment al literaturii. Un singur exemplu: Cătălin Ghiţă cu volumul Lumile lui Argus. O morfotipologie a poeziei vizionare (Ed. Paralela 45, 2005).

Mă opresc aici, cu toate că aş putea continua cu încă cel puţin 3-4 titluri (eseistică, dar şi memorialistică), dar cred că este suficient pentru o scanare a preferinţelor mele, cu acele limite asumate încă de la început.

Nr. 5-6/2008
Centenarul Uniunii Scriitorilor

Revista revistelor

Cele trei feluri de a călători
de Nicolae Prelipceanu

Mai, 68, august, 68
de Adrian Popescu

Din jurnal
de Gabriel Dimisianu

Captivii Evului Media
de Constantin M.Popa

Trei romane
de Luminiţa Corneanu

Preferinţele mele
de Mihai Ene

O perspectivă
de Gabriel Coşoveanu

Reînsufleţirea critică a poeziei
de Gabriela Gheorghişor

Vânătorul de aer
de Paul Aretzu

Fabulaţie şi scriitură
de Dania-Ariana Moisa

Îndrăgostită de Dumnezeu
de Bucur Demetrian

Ipostaziere a bovarismului
de Petre Ciobanu

Treptele fiinţării poetice
de Florea Miu

Drumul îngust al literaturii către sine
de Ioana Dinulescu

Hirghiduşiile
de Ioan Lascu

Avigdor
de Claudiu Komartin

Fragmente din năstruşnica istorie a lumii de gabriel chifu trăită şi tot de el povestită
de Gabriel Chifu

Irina începe să vorbească
de Maria-Gabriela Constantin

Eugen Simion – 75
de Tudor Nedelcea

Radu ALDULESCU - Interviu pentru ocuparea unui post de scriitor
de Horia Gârbea

Orbirea
de Jorge Luis Borges

Nominalizări pentru Premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2007

Cine va cîştiga Premiile USR pe 2007?

Schiță asupra stării de autenticitate
de Ionel Buşe

Expoziţia Nicolae Predescu
de Paul Rezeanu

Poeme
de Liviu Georgescu

A VI-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare
de Nicolae Petre Vrânceanu

Poeme
de Andra Rotaru

Mihail Trifan – exorcistul
de Cătălin Davidescu

Poeme
de Petruţ Pârvescu

Alice Năstase: „Povestea femeii de 30 de ani care iubeşte şi ... atât”
de Ştefan Vlăduţescu

Despre actualitatea capodoperei
de Dorin Ciontescu-Samfireag

Tipătul meu castrat din faşă
de Constantin ABĂLUŢĂ

Son et lumiere
de Mircea Ghiţulescu

Ceramica din Gorj
de Ştefan Enache

Un poet american contemporan: LEN ROBERTS

Documentul ca lectură captivantă
de Mircea Moisa

Jurnalul unui om normal
de Adrian Suciu

Marina Ţvetaeva (1892 – 1941)
Traducere și prezentare de Leo BUTNARU

© 2007 Revista Ramuri