Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Gala „Scriitorii Anului“ - 2020

        

Uniunea Scriitorilor din România şi Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultur㠄Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, au organizat„Gala Scriitorii Anului” 2020, într-o formulă inedită. Anul acesta, festivitatea de premiere a celor 12 scriitori a putut fi urmărită on-line, la data de 6 noiembrie 2020, începând cu ora 18:00, pe pagina oficială a Casei de Cultur㠄Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi. Moderatori au fost Nicolae Manolescu, preşedintele U.S.R., şi co-fondatorii proiectului: Gabriel Chifu (vicepreşedinte U.S.R.) şi Adi Cristi (directorul Casei de Cultur㠄Mihai Ursachi”).

Juriul celei de-a V-a ediţii a „Galei Scriitorii Anului” a fost format din academicianul Nicolae Manolescu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Vasile Spiridon şi Răzvan Voncu (membri). Conform regulamentului, criteriile pentru desemnarea „Scriitorului lunii” au fost următoarele: un scriitor care a publicat în limba română o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete); un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă şi care are o operă importantă, recunoscută critic şi public; un scriitor care a creat un eveniment cultural de anvergură naţională şi susţine activitatea literară românească; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate.

Juriul a ales, în fiecare lună, din noiembrie 2019 până în octombrie 2020, „Scriitorul lunii”. Astfel, câştigătorii sunt: Livius Ciorcârlie, Nora Iuga, Ileana Mălăncioiu, Liviu Ioan Stoiciu, Linda Maria Baros, Cristian Pătrăşconiu, Alexandru Călinescu, Vasile Igna, Ioan T. Morar, Sorin Lavric, Viorel Padina şi Mihai Zamfir. „Scriitorul anului” a fost desemnat Mihai Zamfir, pentru romanul În aşteptare (Editura Polirom) şi Alt jurnal indirect (Editura Spandugino), la împlinirea unei vârste semnificative. În încheierea galei, actorul Adrian Păduraruşi violonistul Adrian Naidin au oferit un recital extraordinar de poezie şi muzică.

© 2007 Revista Ramuri