Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Festivalul de literatur㠄Tudor Arghezi”

        

EDIŢIA a XLI-a (41), 20 mai – 25 mai 2021

Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România. Parteneri: Primăria Tg-Cărbuneşti, Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, Universitatea „Constantin Brancuşi” Tg. Jiu, alte instituţii de cultură, ligi, fundaţii, societăţi culturale, posturi de radio, cotidiane şi edituri din Gorj.

*

Din dorinţa de a nu renunţa la celebrarea operei unei mari personalităţi a culturii române, din cauza circumstanţelor create de necesitatea respectării tuturor restricţiilor sociale impuse de pandemia de coronavirus, ediţia din acest an se va desfăşura on-line, după un Regulament special.

SECŢIUNI şi PREMII

I. SECTIUNEA OPERA OMNIA. Premiile (unul poezie şi unul critică/ istorie literară), în sumă de 5000 lei fiecare, vor fi acordate de Uniunea Scriitorilor din România unor personalităţi ale literaturii române contemporane, iar Consiliul Local şi Primăria Tg-Cărbuneşti le va atribui titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al oraşului.

II. SECTIUNEA «OPERA PRIMA» (volum de debut în poezie), în valoare de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj. În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2020 – mai 2021.

III. SECŢIUNEA „CUVINTE POTRIVITE”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 pagini. Se atribuie un singur premiu, în valoare de 1000 lei, şi este acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

IV. SECŢIUNEA «BILETE DE PAPAGAL», pentru grupaj de poezie.

La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minim 10 (zece) poezii, într-un singur exemplar. Se acordă următoarele premii:

Premiul I, în valoare de 800 lei, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj;

Premiul II, în valoare de 700 lei, acordat de Biblioteca Judeţean㠄Christian Tell”;

Premiul III, în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Tg. Cărbuneşti;

Menţiune specială din partea Juriului, în valoare de 700 de lei, acordată de Consiliul Judeţean Gorj prin CJCPCT Gorj. La această secţiune vor mai fi acordate menţiuni ale unor edituri, fundaţii, reviste literare, posturi de radio etc., invitate în festival. Pentru această secţiune juriul are dreptul de a redistribui premiile. Câştigătorii locului I de la ultimele trei ediţii nu sunt acceptaţi în concurs.

V. SECŢIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au obiect de studiu viaţa şi opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris). Premiul în valoare de 1000 de lei este acordat de CJCPCT Gorj.

VI. SECŢIUNEA PREMIUL OPERA OMNIA atribuit unui scriitor de orgine gorjenească, în suma de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj

ALTE PRECIZĂRI:

1. Lucrările pentru secţiunile Cuvinte potrivite şi Bilete de papagal vor fi transmise online până la data de 14 mai 2020 pe adresa cultura@traditiigorj.ro, iar cele pentru secţiunile Opera prima şi Arghezologie în format editat clasic, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, judeţul Gorj, cod poştal: 210135, cu menţiunea „Pentru Festivalul «Tudor Arghezi»”.

2. Având în vedere condiţiile solicitate pentru secţiunile Cuvinte potrivite şi Bilete de papagal, concurenţii sunt rugaţi să accepte ca numele şi datele de contact să fie menţionate în clar (în acelaşi e-mail), exprimând pentru aceasta acordul în scris la finalul grupajului sau manuscrisului..

3. Juriul, alcătuit exclusiv din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, îşi va începe lecturarea în 18 mai 2020, urmând ca în cursul zilei de 23 mai a.c. să anunţe pe site-ul CJCPCT Gorj şi prin e-mail laureaţii secţiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.

4. Laureaţii vor transmite copie după cartea de identitate precum şi un extras de cont necesare operaţiunilor de virare a sumei constituite ca premiu.

5. Organizatorii vor transmite laureaţilor Diploma care va certifica performanţa obţinută la această ediţie a Festivalului şi îşi va rezerva dreptul de a publica în revistele proprii unele lucrări prezentate în concurs, fără să acorde drepturi de autor. Lucrările participante intră în arhiva Festivalului.

6. Laureaţilor Premiului naţional Opera Omnia li se va acorda Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Tg-Cărbuneşti, distincţia urmând să le fie transmisă de Primaria localităţii.

Informaţii suplimentare la telefon/fax: – 0253/213.710 şi 0721.370057 (Centrul Jud. pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale); Persoane de contact: director Ion Cepoi – (0721.370057); Dan Popescu – 0747921374, danadrianpopescu@gmail.com, e-mail: cultura@traditiigorj.ro, (Biblioteca Judeţean㠄Christian Tell”, director Olimpia Bratu – 0253/214904)

NOTĂ: Transmiterea lucrărilor în Festival reprezintă atât dovada acceptării Regulamentului, cât şi asumarea obligativităţii respectării lui.

© 2007 Revista Ramuri