Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Festivalul „Literatura tinerilor“, Neptun, 16-18 septembrie 2021

        

Între 16 şi 18 septembrie, la Casa de Creaţie a Scriitorilor „Zaharia Stancu“ de la Neptun, a avut loc cea de-a patra ediţie a proiectului „Literatura tinerilor“ organizat de Uniunea Scriitorilor din România, dedicat tinerilor autori din toate genurile literare. Palmaresul celei mai recente ediţii a „Literaturii tinerilor“ a fost unul cu adevărat remarcabil.

Proiectul, finanţat din fonduri proprii ale USR, a debutat cu o etapă de selecţie a participanţilor, care s-a desfăşurat la Filialele Uniunii; a urmat concursul propriu-zis, desfăşurat la Neptun, în cadrul căruia tinerii scriitori au citit din creaţiile proprii în faţa unui juriu format din scriitori şi critici consacraţi. De asemenea, cu aceeaşi ocazie, tot la Neptun, tinerii au participat la două dezbateri foarte animate despre condiţia actuală a literaturii.

În urma selecţiei şi a recomandărilor primite din interiorul Filialelor USR, precum şi de la poetul Mihók Tamás, au intrat în finala acestei competiţii următorii tineri scriitori: Cosmin -Andrei Tudor (recomandat de Filiala Bucureşti – Poezie), Georgiana Bădescu, Rebeca Oanţă şi Iulia Iacob (recomandate de Filiala Cluj), Rodica Gotca şi Iulia Iaroslavschi (recomandate de Filiala Chişinău), Sabina Penciu şi Alina Simona Dragomir (recomandate de Filiala Sud-Est), Elena Neguş-Olaru (recomandată de Filiala Dobrogea), Anastasia Tache (recomandată de Filiala Braşov), Sara Gânscă-Nistea (recomandată de Filiala Alba-Hunedoara), Alina Dumitrescu şi Anastasia Coste (recomandate de Filiala Timişoara), Ana Săndulescu, Ramona Boldiszar şi Antonio Doda (recomandaţi de poetul Mihók Tamás).

Creaţiile tinerilor scriitori au fost evaluate de către un juriu care a avut următoarea componenţă: Daniel Cristea-Enache (preşedinte al juriului), Varujan Vosganian, Horia Gârbea, Angelo Mitchievici şi Cristian Pătrăşconiu.

Calitatea deosebită a creaţiilor literare de la această a patra ediţie a „Literaturii tinerilor“ de la Neptun a făcut foarte dificilă misiunea juriului, care a asumat acordarea unui număr mai mare de distincţii. Astfel, Marele Premiu, ex-aequo, a revenit poetelor Alina Dumitrescu şi Ana Săndulescu. O menţiune specială şi, totodată, Premiul revistei „Neuma“ au fost acordate foarte tinerei Sara Gânscă-Nistea. Iulia Iaroslavschi a câştigat Premiul Special al Filialei Bucureşti – Poezie, iar Antonio Doda, Premiul Special al revistei „Ex-Ponto“. Rodica Gotca a primit Premiul Special al revistei „Luceafărul de dimineaţă“, iar Iulia Iacob, Premiul Special al revistei „Steaua“.

„Literatura tinerilor“, ediţia cu numărul patru, a fost completată de două incitante dezbateri; tematica primei dezbateri a fost „Literatura online – vicii şi virtuţi“, iar a celei de-a doua a fost „Ce poate oferi literatura? Strategii de afirmare“. Ambele dezbateri au fost moderate de Cristian Pătrăşconiu.

Reamintim că prima ediţie a acestui proiect a avut loc în 2017. Alina Mazilu, Savu Popa şi Marcel Vişa au fost, ex-aequo, cei trei câştigători ai Marelui Premiu.

La ediţia a doua (septembrie 2018), laureaţi, la fel – ex-aequo –, au fost Răzvan Andrei şi Andrei Doboş.

La precedenta ediţie, care a avut loc în 2019 (în anul 2020, din raţiuni specifice contextului provocat de pandemia coronavirusului, „Literatura tinerilor“ nu a mai avut loc!), Iuliana Miu şi Emilia Nedelcoff au fost cele două câştigătoare ale Marelui Premiu.

Rezultatele concursurilor destinate tinerilor scriitori

În perioada 16-18 septembrie 2021, la Casa de Creaţie a Scriitorilor „Zaharia Stancu“ de la Neptun, în cadrul ultimei secţiuni a Festivalului „Literatura tinerilor“, au fost anunţaţi câştigătorii burselor Uniunii Scriitorilor, precum şi acela al concursului de volum în manuscris.

Creaţiile tinerilor scriitori au fost evaluate de către un juriu care a avut următoarea componenţă: Varujan Vosganian, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Horia Gârbea şi Cristian Pătrăşconiu.

Astfel, Savu Popa şi Ovidiu Lorenz sunt merituoşii câştigători ai câte unei burse de creaţie, pe durata unui an întreg, iar Alexandra Florina Mănescu a fost desemnată câştigătoarea concursului de volum în manuscris.

© 2007 Revista Ramuri