Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Comunicate

        

Ion Pop, laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pentru anul 2022

Pe 15 iunie, a.c., Ion Pop a fost desemnat laureatul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pentru anul 2022. Decernarea premiului a avut loc în cadrul unei gale speciale, organizate la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Câştigătorul a fost ales de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, academicianul Nicolae Manolescu, din care au mai făcut parte criticii literari Dan Cristea, Nicolae Oprea, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Ioan Holban şi poeta Marta Petreu, laureata de anul trecut a marelui premiu.

Pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, aflat la a 32-a ediţie, au mai fost nominalizaţi poeţii Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Lucian Vasiliu, Doina Uricariu, Magda Cârneci şi Nichita Danilov.

„Mă bucur că am avut ocazia să vin din nou la Botoşani, după ce ani de zile am fost membru al juriului acestui important premiu. Poezia mea a fost şi este de asociată cu generaţia anilor ’60, adică a unor scriitori cu care am fost alături şi prin vârstă, şi prin modul de a scrie, ceea ce s-a numit generaţia poetică românească neomodernistă, adică aceea care a învins realismul socialist, dogmatic, marcat crunt de factorii ideologici şi de tot felul de cenzuri”, a declarat Ion Pop, pe scena de la Cinema Unirea.

Ion Pop, care a fost, o vreme, şi membru al juriului de acordare a premiului de la Botoşani, s-a născut pe 1 iulie 1941, la Mireşu Mare, în judeţul Maramureş. A fost profesor universitar şi decan al Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, dar şi director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993). A debutat cu versuri în revista Steaua (1959), iar editorial cu Propunere pentru o fântână (1966). Ulterior, a publicat numeroase volume de poezie şi de critică şi istorie literară. A condus revista Echinox timp de 17 ani, în perioada 1969-1973 ca redactor şef, iar în intervalul 1973-1986 în calitate de director al publicaţiei.

Ion Pop a intrat în posesia unui premiu în valoare de 25.000 de lei, care i-a fost acordat de primarul Cosmin Andrei, şi a devenit şi cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Festivalul Internaţional de Literatur㠄Literatura în strad㔠(FILSTREET), ediţia I, Piteşti, 8-11 iunie 2023

Organizatori: Primăria municipiului Piteşti prin Centrul Cultural Piteşti & Editura ROCART.

Festivalul îşi propune să valorifice tradiţia istorică literară şi culturală a oraşului Piteşti, a judeţului Argeş, unde, de-a lungul a peste 250 de ani, s-au născut şi/ sau au trăit scriitori de primă mărime ai literaturii române ca Dinicu Golescu, Alexandru Davila, Liviu Rebreanu, George Topârceanu, Ion Minulescu, Urmuz, Alexandru Kiriţescu, Ion Pillat, Ion Barbu, Vladimir Streinu, Tudor Muşatescu, Miron Cordun, Gheorghe Tomozei, Cezar Baltag, Florin Mugur, Cezar Ivănescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Adameşteanu, Dan Horia Mazilu, Dorin Tudoran, Daniel Turcea.

Au participat scriitori străini, traducători cunoscuţi ai literaturii române în alte limbi, scriitori români din ţară şi din Piteşti, recunoscuţi pentru valoarea operei lor.

Lista de invitaţi din România:

Doina Popa, Liviu Ioan Stoiciu, Oana Paler (Braşov), Ion Bogdan Lefter, Elena Ştefoi, Simona Popescu, Romulus Brâncoveanu, Liviu Măţăoanu (Bucureşti), Dumitru Ungureanu (Dâmboviţa), Traian Ştef (Oradea), Ioan Radu Văcărescu, Savu Popa (Sibiu), Alexandru Cistelecan, Hristina Doroftei, Gabriela Feceoru (Târgu Mureş), Călin Vlasie, Mircea Bârsilă, Virgil Diaconu, Leonid Dragomir, Nicoleta Popa, Florentin Sorescu (Piteşti)

Lista de invitaţi străini:

Dimitris Kanellopoulos – Grecia, poet, prozator, editor, traducător din literatura română, studii de filosofie-istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, în anii 1980. Locuieşte la Atena, a publicat în limba greacă Antologia poeziei româneşti. Are în pregătire, în greceşte, 95 de poeţi români din secolul XX. O antologie sentimentală, în traducerea lui Dimitris Kanellopoulos.

John P. Portelli – Malta, poet, prozator, profesor universitar la Universitatea din Toronto (Canada).

German A. de la Reza – Mexic, poet, prozator, eseist, istoric, economist, traducător din literatura română, profesor universitar la Universidad Autónoma Metropolitana din Ciudad de Mexico, studii de filosofie şi istorie la Bucureşti în anii 1980. Locuieşte în Ciudad de Mexico. A publicat o antologie a poeziei românesti în spaniolă. Pregăteşte o a doua antologie pentru America latină.

Premiile literare FILSTREET 2023

Juriul literar desemnat de Centrul Cultural Piteşti şi Editura ROCART, alcătuit din criticii literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România: prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter (preşedinte), Irina Petraş, preşedinte al Filialei Cluj a U.S.R., lect. univ. dr. Gabriela Gheorghişor, redactor şef adjunct la revista Ramuri, prof. Dan Gulea, redactor şef la revista Atitudini, prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan, fost redactor şef la revista Vatra, a decis acordarea următoarelor premii la FILSTREET 2023:

- Premiul Naţional de literatur㠄Ion Barbu” pentru poezie (Opera omnia): Traian Ştef

- Premiul Naţional de literatur㠄Urmuz” pentru proză (Opera omnia): Viorel Marineasa

- Premiul literar pentru debut (ex aequo): Andrei Manolescu pentru romanul Cazul scriitorului dispărut şi Bogdan-Alexandru Petcu pentru volumul de poezie Transcender

- Premiul internaţional pentru promovarea şi traducerea literaturii române în străinătate „Radu Gabriel Pârvu”: Dimitris Kanellopoulos pentru antologia în limba greacă 95 de poeţi români din secolul XX. O antologie sentimentală.

Nr. 07 / 2023
Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022

Nominalizări la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

„Însinguraţii” şi învăţământul
de Gabriel Coşoveanu

Poezii de altădată

Bestii la chiup
de Cătălin Pavel

Comunicate

Solitar de duminică (2)
de Gheorghe Grigurcu

Reformă şi stabilitate
de Nicolae Prelipceanu

Once Upon a Time in Iraq sau Orientul ca Occident
de Mihai Ghiţulescu

Elefantul din încăpere: singurătatea
de Cristian Pătrăşconiu

O contradicţie unilaterală
de Dumitru Ungureanu

Poezia confesivă sau cum să ajungi unde trebuia
de Gela Enea

Netulburata voință de inocenţă
de Silviu Gongonea

Brâncuşi rememorând în spiritul Parisului
de Gabriel Nedelea

Despre singurătate şi alţi demoni
de Gabriela Gheorghişor

Numărătoarea morţilor Revoluţiei a fost greşită
de Varujan Vosganian

Barasch a fost nu doar un medic care a profesat în România, ci, în egală măsură, un om de ştiinţă european care a încercat să explice pe înţelesul tuturor ideile şi \ teoriile noi şi complicate ale savanţilor din întreaga lume
de Lidia Trăuşan-Matu

Lucruri, vremuri, oameni, iţe
de Carmen Teodora Făgeţeanu

Jurnal de campanie (aprilie-mai, 2007)
de Adrian Alui Gheorghe

Spre mâlul traumatic al inimii („un bisturiu de lumină în căutarea tumorii”)
de Ilona Duţă

Poeme
de Gheorghe Vidican

Albastru, albastru, catifea –estetizarea răului
de Daniela Firescu

În apropierea lui Ion Vianu
de Ioana Ionescu

Autoficţiunea şi refuzul complicităţii cu sine
de Gabriela Nedelcu-Păsărin

Librăreasa din Paris
de Kerri Maher

Alexandru Rădvan
de Cătălin Davidescu

© 2007 Revista Ramuri