Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








„Victorian Writers“ vol. III

        de Sorin CAZACU

Apariția volumului al III-lea din seria Victorian Writers, lansată recent la editura Universitaria din Craiova, reprezintă un eveniment notabil pentru lumea iubitorilor de literatură engleză. Volumul este conti­nuarea unui proiect literar lansat de Victor Olaru în urma cu doi ani, și care îi are ca principali beneficiari pe studenții angliști și pe profesorii care predau literatura engleză. Acestora le este oferită încă o soluție pentru a-și putea desăvârși cunoașterea unei perioade extrem de prolifice și de importante a literaturii engleze – Epoca Victoriana. Prin bogatele referințe către biografia scriitorilor abordați, dar și prin atracția autorului spre contextul social, putem spune că prezenta serie, asemeni primelor două, recreează lumea victoriană în amănunt. Întocmai romanelor dickensiene (vezi A Tale of Two Cities), facem cunoștință cu „the best of times” și “the worst of times” ale unui secol al XIX-lea marcat de transformări majore, prezentate prin ochii elitei literare engleze. Întâlnirile ne sunt acompaniate de reflecțiile estetice ale autorului asupra fenomenului artistic victorian.

Seria scriitorilor abordați în acest volum este deschisă de Charles Dickens, un autor care poate fi comparat oricând cu marele William Shakespeare. Acest lucru este făcut chiar de unul dintre cei mai mari scriitori moderni - James Joyce, care remarca în februarie 1976, într-un articol din Jurnal de Literatura Moderna purtând numele Centenarul lui Charles Dickens, ca „acest scriitor a intrat în limba engleza mai mult decât oricare altul de la Shakespeare încoace”. Așa cum observa Victor Olaru, asemănările dintre cei doi nu se opresc aici: ca și marele poet, Dickens surprinde prin originalitate în timp ce exprimă și încântă natura umană; este pe deplin stăpân de sine, reușind să creeze o artă puternic personalizată dar în același timp extrem de accesibilă; creează un limbaj flexibil și imaginativ care trezește admirația prin strălucire și virtuozitate; construiește o lume în totalitate unică și independentă. Miturile lui sunt vechi și noi, victoriene și moderne, amintind, prin genialitatea personajelor de valoarea „povestitorului”. Dickens a știut că ființa umană nu poate fi izolată de natura sa individuală, de hainele sale, de accesorii, de mobilă, de camere, de propria casă, singurele lucruri reci fiind acelea care așteaptă să fie „populate”. Eroii universului dickensian – Picwick, Micuța Dorrit, Fagin, Bill Sikes sau Oliver Twist – par acum urmașii de drept ai celebrilor Falstaff, Lady Macbeth, Iago sau Hamlet. Asemenea personaje fac oficiul de gazda în acest volum încercând să dezvăluie pe deplin personalitatea lui Charles Dickens.

În capitolul al doilea din Victorian Writers III este prezentat unul dintre cele mai interesante cazuri de „geniu literar colectiv” din istoria literaturii engleze. Este vorba, desigur, de surorile Charlotte, Emily și Anne Brontë, care reușesc să facă să funcționeze într-un mod unic, un parteneriat născut în ființă dar continuat în spirit. Asemeni cazurilor Charles și Mary Lamb, William și Dorothy Wordsworth, ori Gabriel, Cristina și Michael Rosetti, grandioase opere s-au născut din colaborarea unor mari spirite apropiate. Dovadă stau personaje ca Jane Eyre, Catherine Earnshaw sau Agnes Grey care tind uneori să-și depășească propriii creatori atât în ceea ce privește notorietatea dar și umanitatea, reușind în acest proces să își modeleze părinții „după chipul și asemănarea lor”. Aceste efecte pot fi puse pe seama unei anume „consangvinități spirituale”, producătoare de eroine memorabile, provenite din adevărate „mutații” la nivel caracterial. Același lucru îl observă și David Daiches în A Critical History of English Literature: „Surorile Brontë formează o unitate care depășește dimensiunea biografică întrucât ele împărtășesc aceeași viață imaginativă cât și fizică”. Indiferent de premisele acestor capodopere ale literaturii, surorile Brontë rămân în istoria literaturii universale drept creatoarele unora dintre cele mai memorabile lumi ficționale.

Ultimul spirit victorian tratat în această a treia serie este acela al scriitoarei Mariane Evans, cunoscută mai mult sub pseudonimul George Eliot. Volumul de față abundă în date biografice extrem de necesare pentru a urmări parcursul unei scriitoare puțin înțelese de vremea sa și care încă mai incită discuții pe teme morale sau religioase. S-a născut în circumstanțe deloc promițătoare, nici încurajatoare: la câteva mile de locul de naștere al lui Shakespeare, „undeva între orașele manufacturiere Coventry și Nuneaton din Warwickshire, unde se întinde un petec de câmpie care nu beneficiază nici măcar de dramatismul formelor de relief - este vitregit de munți sau râuri”. Faptul că a fost cea mai mică dintre cei trei copii ai lui Robert Evans - un om respectat pentru măiestria sa în mânuirea lemnului dar blamat pentru căsătoria a doua oară la o vârstă în care primii doi copii erau deja mari - a marcat-o foarte mult, fiind pusă în situația de a se descurca singură, și a se lupta cu lipsa de afecțiune a celorlalți. Dezamăgirile acumulate în timpul copilăriei și adolescenței au format trăsăturile unor personaje din cărțile sale ori s-au transformat în încercări de a înțelege și a schimba lumea. Aici își are locul de baștina etosul lui George Eliot, care, deși uneori nefuncțional, rămâne un spațiu unic în literatura engleză. Conservatorismul, determinismul, meliorismul didacticismul scriitoarei își pun amprenta asupra unor personaje celebre precum Adam Bede, Silas Marner, Dorothea Brooke sau Maggie Tulliver.

Cel mai recent volum din Victorian Write­rs este așadar un punct de reper crucial atât pentru întreaga colecție consacrată creației literare engleze a secolului al XIX-lea cât și pentru literatura universală. Dacă rezonanța numelor lui Charles Dickens, a surorilor Brontë sau a lui George Eliot, precum și identitatea puternică și complexitatea impresionantă a personajelor acestora, validează necesitatea prezentului demers, este - cu atât mai lăudabil - meritul autorului de a-și provoca idolii și a-și atinge scopul cu un adevărat spirit „victorian”. Autorul transforma cartea sa într-un personaj viu spiritual pe care îl înzestrează cu toate calitățile și racilele unei epoci pregnante din punct de vedere ideatic. Prin intermediul acestuia, cei care consulta volumul intră în contact direct cu autorii enunțați mai sus, conectându-se astfel la marele flux de idei al antecesorilor literari. Volumele următoare - pentru că autorul promite continuarea acestui proiect literar - vor completa tabloul unei epoci deloc apuse și vor îmbogăți moștenirea culturală a tuturor angliștilor.

© 2007 Revista Ramuri