Revista Vatra apare bilunar la Târgu Mureş, aducând în faţa pasionaţilor de cultură şi literatură noutăţi în domeniu. Numărul 1-2 din anul 2018 propune publicului o întâlnire cu poeme, proză, cronici literare, cronică de film, cronică plastică etc. Rubrica eveniment prezintă momentul decernării titlului de doctor Honoris Causa al Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş academicianului Mircea Martin.
Prozatorul Petru Cimpoeşu se află în centrul acestui număr. Cristina Timar realizează un interviu cu autorul cărţii Simion liftnicul. Roman cu îngeri şi moldoveni. Interviul se intitulează Vatra dialog cu Petru Cimpoeşu: Câtă vreme nu doare, viaţa e ceva bunşi atinge puncte precum statutul scriitorului de provincie, perioada aurorală a creaţiei sale literare, propria operă. Fiind întrebat despre vocaţia sa de scriitor de aproximativ treizeci şi cinci de ani şi despre motivul creaţiei, Cimpoeşu găseşte răspunsul în îndreptarea atenţiei asupra relaţiei dintre obiectele înconjurătoare: Poate că unul ca mine a observat ceva ce alţii nu au observat, un adevăr anume sau o anumită relaţie între lucruri, şi vrea să atragă atenţia celorlalţi asupra lor. La un moment dat, adevărul acela exercită o aşa de mare presiune încât trebuie neapărat exprimat. Scrisul poate fi şi o modalitate de a merge mai departe, de a reuşi, de a supravieţui, acesta realizând o comparaţie între scopul scriitorului şi al Şeherezadei: Mai e şi cealaltă perspectivă, a Şeherezadei care povesteşte pentru a supravieţui. Totodată, scrisul are pentru prozator un caracter soteriologic: A scrie poate fi o cale de a-ţi salva sufletul cu precizarea că eu personal nu ştiu ce e sufletul. Cimpoeşu oferă şi informaţii referitoare la activitatea sa actuală, lucrând la un nou roman de aproximativ zece ani. Interviul se încheie cu un soi de maximă despre viaţă a scriitorului: Câtă vreme nu doare, viaţa e ceva bun, cuvintele sale regăsindu-se şi în titlu. Interviului realizat de Cristina Timar îi urmează un fragment din romanul în lucru, Scrisori către o moartă.
Revista Scriptor, publicaţie a editurii Junimea din Iaşi, se adresează iubitorilor de literatură, oferind informaţii despre ceea ce se întâmplă în viaţa literară actuală. Rubricile: semina sapientiae, eminesciana, ars amica nostra, colloquium, muti magistri sunt libri şi historia magistra vitae. varia sunt dedicate prozei, versurilor sau interviurilor cu personalităţi din lumea literară. Scriptor publică noi poeme scrise de Cristian Simionescu, Doina-Rândunica Anton, Cornelius Drăgan, Ion Hadârcă şi Ioan Es. Pop. Printre cei ce semnează articolele acestui număr se află: Ştefan Afloroaei, Diana Bobică, Codrin Liviu Cuţitaru, Nicolae Mareş etc. Numărul 1-2/2018 al revistei are în centru semicentenarul editurii Junimea, în 2018 aniversându-se şi cei o sută de ani de la Marea Unire. La ceas aniversar, Lucian Vasiliu realizează un interviu cu foşti redactori ai editurii, Elena Chiriac Leonte şi Nicolae Creţu. Cei doi îşi amintesc despre trecutul editurii, despre autorii însemnaţi care au trecut pe acolo. Acest interviu este şi o modalitate de a obţine noi sugestii pentru desfăşurarea evenimentului aniversar. Foştii redactori îşi spun opiniile şi cu privire la viitorul editurii, al presei culturale, al lecturii actuale. De pildă, Nicolae Creţu pune într-o relaţie de interdependenţă viitorul cărţilor şi nivelul de educaţie a publicului cititor: Viitorul cărţilor, al presei culturale şi al lecturii depinde, decisiv, de educaţie, nu numai de cea din şcoală, ci şi prin media (televiziuni şi internet), care să impulsioneze lectura, nu să-i substituie surogate şi mult fluturata informaţie, ca şi de standarde de promovare socială, meritocrată, care să-i ţină la treapta cuvenită lor pe agramaţii, inculţii şi bădăranii în prezent erijaţi în VIP-uri şi aleşi, atât de caricaturali.