Scrisul înseamnă pentru Vasile Baghiu o îndeletnicire ca oricare alta, puţin anacronică, ferită de iluzii, incapabilă să treacă dincolo, în depărtări himerice. Volumul său, Cât de departe am mers, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2008 conţine o privire ironică asupra aşa-ziselor tehnici poetice sau stări poetice generatoare de metafore textuale. Poetul are încredere în acel punct originar, despodobit, când cuvintele ignoră veşmântul de carnaval al metaforei. Nu vom descoperi limbajul unui artizan în versurile lui Vasile Baghiu, cu dantelării de imagini, şi nici o ipostază vizionară a poetului întemeietor de spaţii nebătătorite. Poetul practică un sistem de comunicare bazat pe reticenţă, pe neîncredere în gestul temerar. Aflat la limită, între două stări interioare care pun în mişcare actul poetic (deznădejde nefondată şi optimism rupt de realitate), poetul alege acea cale a înaintării circumspecte, pulverizând imaginarul într-o retorică a scepticismului biruitor: şi apoi, ar fi mai bine / să nu mergem prea departe (Pe punctul de a strica poezia).
Sunt evidente negaţiile din primul vers al poemelor, semn al neîncrederii, al blândei împotriviri în faţa existentului tentacular şi imund. Poetul este un Candid, o fiinţă care se bucură de tot ceea ce vede în cea mai armonioasă dintre lumi. Puţini poeţi sunt atinşi de o stare de fericire în faţa unei rânduieli divine. Nu putem să nu ne aducem aminte versurile coşbuciene: Aş vrea să plâng de fericit / Că simt suflarea ta divină. Iată cum tonul imnic se regăseşte la un poet care nu uită începutul, paradisul cuvintelor şi al bătăilor egale ale inimii deschise spre univers. Dar acum, la Vasile Baghiu, scrisul are şi o dimensiune polemică, în turnul Babel al imaginilor minimaliste şi dezlânate, al clamărilor impudice sau apocaliptice, al generaţiilor care sparg totul aparent şi nu instaurează decât un strigăt prefăcut în cenuşă. Nici o pretenţie de înnoire nu întâlnim în limbajul maximei prudenţe a lui Vasile Baghiu, pentru care totul este mai mult ca perfect, poezia şi viaţa aflându-se în corespondenţă: Nu, nu vreau să mă plâng deloc / mai repede aş putea spune / că sunt fericit / ca să nu mai adaug / că banii nu sunt printre priorităţile / vieţii mele. Trăind cea mai aventuroasă viaţă, Vasile Baghiu renunţă la convenţii, respinge vechi teme (excesiva latură concentraţionară a universului): Nu mai vreau să aud de comunism, sau curajul călătoriei prin lumi inextricabile (
nu sunt atât de brav / să merg
prea departe).
Poetul, cunoscător al limitelor sale, nu este un cuceritor de spaţii poetice, un descălecător întâmpinat cu ovaţii de vocile admiratorilor, dimpotrivă, este semenul retras printre cititori, neştiutor şi puţin curios să vadă spectacolul lumii acesteia: Rămân în culise / şi mă uit printr-o fantă a cortinei (Reprezentaţie).
Puţini poeţi au curajul să privească din culise reprezentaţia cotidiană. Cei mai mulţi preferă scena, masca, jocul de lumini care schimbă fizionomia, decorul, veşmintele. Vasile Baghiu nu merge aşa de departe. El călătoreşte, cunoaşte un şir de bucurii mici, vizitează casa lui Freud, îşi păstrează echilibrul, nu-şi iese din carapace. El ştie că viaţa poate fi trăită cu voluptate camusiană (viaţa nu e ceva aşa filozofic) că departele e ruptură într-o stare de echilibru pe care poetul o etalează pulverizând pretutindeni semnele negaţiei, ale unei detensionări interioare. Cel care spune: nu ştiu cine sunt sau nu caut noul trăieşte cu luciditate clipa cea repede, nu are timp să vorbească despre chestii din astea, despre stări inefabile sau despre ieşiri necugetate în larg. Vocea poetului (tonul potrivit) se află mai aproape de ţărm, acolo unde mă simt în siguranţă. Plecarea în lume este şi ea un prilej de a trăi în simplitatea ieşirilor, într-un spaţiu ferit de spaimă, înstrăinare, abis, de goluri interioare. Anxietatea este înlocuită cu siguranţa aflării drumului căutat: Cred că sunt pe drumul cel bun. Pagini de jurnal, oraşe străbătute, spaţii vizitate sunt puncte de legătură cu viaţa, prelungiri ale echilibrului lăuntric în teritorii pline de armonie, de echilibru. Chiar optimismul poate declanşa stări contradictorii: scriu aceste cuvinte / cu un optimism care mă pune pe gânduri. Poetul se simte conectat (clişeu al indiferenţei sau al golului contemporan) şi chiar se amestecă în densitatea de culoare a turiştilor (aluzie la stereotipia jurnalelor de călătorie desprinse dintr-o limbă de lemn), se comportă ca orice turist (ascultă Bocelly, priveşte fântâni arteziene, alungă aluzii culturale, renunţă la stări de mare profunzime, citeşte pe Internet, îmbrăţişează viaţa cea de toate zilele).
Înaintând cu prudenţă, poetul nu încetează să privească subteranele existenţei, să întoarcă pe toate feţele cuvintele, să stabilească limite, între apropiere şi depărtare, să transfigureze lumea chiar din spatele cortinei sau a tranzitivităţii limbajului: Dacă statuia lui Mozart pare că zboară, statuia lui Goethe este parcă mai aşezată, / mai stabilă, semn că miracolul inexplicabil al aventurosului compozitor poate supune reţinuta şi impersonala gravitate goetheană, că poezia poate mina echilibrul aparent al lumii şi că viaţa şi arta nu pot să treacă indiferente pe lângă teritorii celeste sau telurice: Mă întreb de ce oamenii / nu se adună şi în faţa bătrânului // Aşa cum stă în fotoliu, ar putea oferi o lecţie nepreţuită (Statui).
Cititorii sunt totuşi cuceriţi de tinereţea nevralgică a lui Mozart şi uită, pentru o clipă, măreţia prudenţei netulburate a lui Goethe.
Cât de departe am mers este o carte matură, o regăsire a poetului în spaţiul textual dar şi în cel al vieţii trăite şi mărturisite.