Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Din jurnal (2011)

        de Gabriel Dimisianu

13 Octombrie

Citesc în Istorie şi civilizaţie, revista Getei, că Iuliu Cezar a spus şi Plutarh a reprodus: „Iubesc trădarea, dar îl urăsc pe trădător”. În Scrisoarea pierdută îl auzim pe Farfuridi: „Da, aşa, dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie!”. Şi Brânzovenescu: „Pentru că am zis-o cu străbunii noştri (...) îmi place trădarea, dar...”

Istoria, sursa de inspiraţie cea mai bogată pentru literatură.

14 octombrie

Am înghiţit înainte de culcare, în premieră, jumătate pastilă de Stilnox, să văd cu ce efect. M-am predat oricum, de mult, somnului chimic, parcă mai productiv, mi se pare, în ceea ce priveşte visele. Noaptea trecută m-am visat la Uniune (unde în altă parte?), fusesem numit secretar al U.S. (mare lucru!), urma să ocup o încăpere de primiri la etaj, aceea unde acum funcţionează ca secretar Gabriel Chifu, dar arătând altfel (încăperea!). Prima măsură de cum am pătruns în biroul meu a fost să închid geamurile, temător cum sunt de curent. Au apărut imediat o mulţime de confraţi cu probleme, să le rezolv. Dintre ei, cea mai insistentă era o scriitoare, vrea să-mi spună ce a păţit, Uniunea s-o ajute. Ce a păţit? A lovit-o o maşină în timp ce traversa strada în Piaţa Romană, nu e ceva grav, dar a rănit-o totuşi. Se întoarce să-mi arate locul unde a fost lovită. Bine că n-a călcat-o. Să vedem ce putem face, s-o ajutăm cumva. Mai era multă lume pe hol, aceasta în aşteptarea anunţării unor premii. Dintre toţi, reţin chipul lui Ion Pop, zâmbitor, afabil. Îmbulzeala e pe spaţiul demarcat de acea balustradă de unde a plonjat, pe vremuri, rănindu-se, amicul meu D. Ţepeneag.

27 octombrie

Noaptea, în răstimpul reprizelor de somn provocat chimic. Citesc şi chiar încerc să scriu. Dimineaţa recitesc ce am aşternut noaptea, texte aproape incoerente, un dezastru. Totul trebuie refăcut, rescris. Aportul de lucruri preluabile este neglijabil. Mai bine dormeam, desigur. Dar pot?

Pe vremea când nu devenisem insomniac, scriam dimineaţa, după porţiile de somn natural, normal. Imaginaţia mi-o stimulam cu una, două cafele. Asta-mi aminteşte de Pelişor şi de Cumpătu, de „casele de creaţie” unde am scris cel mai cu spor, liniştit, în dimineţile mele literar cele mai productive. Dar povestea cu casele de creaţie, puse la dispoziţia oamenilor scrisului, a oamenilor de artă etc. este din vremea comunismului odios. S-o uităm.

Evenimente? Sărbătorirea Regelui Mihai (90 de ani) la Parlament, la Operă, cu abţinerea preşedintelui de a participa, a ciracilor săi politici, ca şi a „intelectualilor publici”. Am admirat, printre altele, concizia elocventă a Suveranului, manifestată nu doar în cuvântarea de la Parlament. Când a fost să scrie ceva în cartea de onoare a Parlamentului, pe coala albă a aşternut un singur cuvânt: Mihai.

Nr. 06 / 2017
Premiile revistei Convorbiri literare

Eugen Negrici, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

Elogiu creativității
de Gabriel Coșoveanu

Din jurnal (2011)
de Gabriel Dimisianu

A cîștiga singurătatea veritabilă (3)
de Gheorghe Grigurcu

Toscana din Ierusalim
de Adrian Popescu

Pavlik Morozov sau Inimă rece
de Nicolae Prelipceanu

Grecii, comunismul și românii (II)
de Mihai Ghițulescu

Cine face îngerul face și bestia
de Nicolae Panea

Festivalul Internațional de Literatur㠄Tudor Arghezi“ – ediția a XXXVII-a

O parabolă pentru România deceniilor din urmă
de Ştefan Vlăduţescu

Poetul, „un fericit în nefericirea“ sa
de Silviu Gongonea

Formă deformată
de Aura Dogaru

Turnirul fără învingători
de Gabriel Nedelea

Vitalism postmodern
de Gabriela Gheorghișor

Colocviul Național al Revistelor de Cultură de la Arad

A șaptea ediție a Turnirului de Poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Natură și cultură la Colibița, 10-13 mai 2017

Premiul Național pentru Proz㠄Ion Creangă”, Opera Omnia

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia

Premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2016

Nominalizările la premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2016

Despre poezia Carolinei Ilica
de Ion Pop

Poezie
de Valeriu Birlan

Poezie
de Radu Cange

Poezie
de Toma Grigorie

Poezie
de Constantin Oprică

Păcatele unui martir
de Haricleea Nicolau

Common people pe canapea
de Daniela Firescu

Dezastre și miracole
de Viorica Gligor

Tăcerile albe – liant între anima și animita
de Gabriela Rusu-Păsărin

La marginea apei
de Sara Gruen

Paul Gherasim: frumusețea precum aerul se respiră
de Cătălin Davidescu

© 2007 Revista Ramuri