Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Eugen Negrici, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

        

Universitatea din Craiova i-a decernat teoreticianului, criticului, istoricului literar şi profesorului Eugen Negrici, la iniţiativa Facultăţii de Litere, titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul, cu o puternică încărcătură emoţională, a avut loc joi, 18 mai 2017 – an în care instituţia sărbătoreşte 70 de ani de existenţă. Eugen Negrici a fost decan al Facultăţii de Filologie din Craiova în intervalul 1983-1988, perioadă de răscruce a învăţământului superior filologic oltean, profesorul având o contribuţie majoră în salvarea instituţiei, după cum a afirmat, în cuvântul de întâmpinare, prorectorul Nicolae Panea. Laudatio a fost rostit de Conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, care a afirmat: „Conceptele, cărţile, cursurile şi intervenţiile publice, pe teme care ţin de ilustrarea şi apărarea autonomiei şi originalităţii gândirii, îi conferă profesorului Eugen Negrici un statut unic, pe care nu şi-l poate disputa cu nimeni altcineva, un profil de luptător creativ cu dogmele, prejudecăţile şi inerţiile./ Singurul său concurent, în această arenă a confruntării de idei, poate fi doar el însuşi, prin ceea ce va mai scrie de acum înainte, fără îndoială mereu reactiv, aşa cum ne-a obişnuit pe noi, generaţii întregi de studenţi şi cititori, întru debarasarea de reziduuri din vremurile în care gândirea era supravegheată şi ghidată, mai mult sau mai puţin vizibil”.

Discursul profesorului Eugen Negrici a fost o lecţie mustrătoare despre trecut, despre raportarea la istorie şi la tradiţie, la ceilalţi (dascăli – un elogiul lui Al. Piru, camarazi şi/ sau prieteni) şi, prin aceştia, la sine: „Acum ceva timp mă apucase o ambiţie să redactez un eseu despre uitare, care s-ar fi putut numi pompos Uitarea la români. Ce m-a determinat să am această explozie, această nebunie, această doriţnă, care e bizară la bătrâneţe? (...) Adevăratul război, războiul de la Cotul Donului şi toate acestea au rămas neconsemnate, literatura română a uitat să îşi facă această datorie. (...) Este deci o ruşine pentru noi că nu ne-am făcut datoria. Nu mai spun de situaţia ţărănimii în toată istoria noastră, neînregistrată bine şi necomentată bine şi corect. Şi alte asemenea extraordinare chestii lăsate deoparte. Acest eseu, să zic aşa, ar fi trebuit să plece de la două din formulele bunicii mele, care avea patru clase, soţie de preot, înţeleaptă, deşteaptă, iute la minte, a căsătorit 12 fete sărace, era fiica unui boier vâlcean care a construit cinci biserici, deci păcatele mele sunt iertate dinainte, aş putea zice, şi care zicea: Eşti în treabă, toţi te-ntreabă şi Mă, nu muri, dac-ai murit, eşti mort. Amândouă formulele sunt valabile pentru cultura românului, noi nu avem o tradiţie a înregistrării, nu avem o tradiţie a tradiţiei, nu avem nimic”.

Nr. 06 / 2017
Premiile revistei Convorbiri literare

Eugen Negrici, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

Elogiu creativității
de Gabriel Coșoveanu

Din jurnal (2011)
de Gabriel Dimisianu

A cîștiga singurătatea veritabilă (3)
de Gheorghe Grigurcu

Toscana din Ierusalim
de Adrian Popescu

Pavlik Morozov sau Inimă rece
de Nicolae Prelipceanu

Grecii, comunismul și românii (II)
de Mihai Ghițulescu

Cine face îngerul face și bestia
de Nicolae Panea

Festivalul Internațional de Literatur㠄Tudor Arghezi“ – ediția a XXXVII-a

O parabolă pentru România deceniilor din urmă
de Ştefan Vlăduţescu

Poetul, „un fericit în nefericirea“ sa
de Silviu Gongonea

Formă deformată
de Aura Dogaru

Turnirul fără învingători
de Gabriel Nedelea

Vitalism postmodern
de Gabriela Gheorghișor

Colocviul Național al Revistelor de Cultură de la Arad

A șaptea ediție a Turnirului de Poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Natură și cultură la Colibița, 10-13 mai 2017

Premiul Național pentru Proz㠄Ion Creangă”, Opera Omnia

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia

Premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2016

Nominalizările la premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2016

Despre poezia Carolinei Ilica
de Ion Pop

Poezie
de Valeriu Birlan

Poezie
de Radu Cange

Poezie
de Toma Grigorie

Poezie
de Constantin Oprică

Păcatele unui martir
de Haricleea Nicolau

Common people pe canapea
de Daniela Firescu

Dezastre și miracole
de Viorica Gligor

Tăcerile albe – liant între anima și animita
de Gabriela Rusu-Păsărin

La marginea apei
de Sara Gruen

Paul Gherasim: frumusețea precum aerul se respiră
de Cătălin Davidescu

© 2007 Revista Ramuri