Din jurnal (2012)
de Gabriel Dimisianu
2 ianuarie
Am fost cu G. în Herăstrău, în parc. Zi însorită, dar geroasă. O mulţime de lume, multe cupluri de bătrâni. G. îmi spune că par să fie foşti nomenclaturişti, vechi locatari din perimetru, azi pensionari. Câţiva tineri alunecă pe lângă noi pe rotile. Altceva: un fel de rotondă cu imagini de politicieni europeni, portrete. Tuturor li se şterpelise plăcuţa pe care scria cine sunt, deci n-am putut afla. Lacul pe jumătate secat, cârduri de raţe, de porumbei, de ciori. Am străbătut Herăstrăul de la intrarea unde tronează De Gaulle cu trenciul pe braţ, până la ieşirea din celălalt capăt, spre Casa Scânteii, azi a Presei Libere. Alte aspecte: peste tot căţei aşa-zis comunitari, slăbănogi, lihniţi, neinvidioşi totuşi pe fraţii lor mai norocoşi, posesori de stăpâni cu lesă. Ar vrea să comunice cu fericiţii care însă îi ignoră. Un căţel comunitar, tot mirosind într-un tufiş, dădu cu nasul de ceva care-l înţepă, nu mai ştia cum să scape, strănuta, tuşea. Până la urmă s-a potolit aşezându-se cuminte, lângă noi oamenii banali, la stopul care indica trecerea pe trotuarul celălalt, la ieşirea din parc. Spectacolul întâlnirii cu animalele ne-a bine dispus cel mai mult. Am ajuns acasă, în Moşilor, după aproape două ore, îngheţaţi, obosiţi, dar simţindu-ne bine.
5 ianuarie
Nu reuşesc să pornesc articolul pentru R.L., deşi mi-e limpede tot ce trebuie să spun. Subiectul: cartea Martei Petreu despre orientările dreptei şi confruntările acesteia cu stânga (simplific) în anii 30-40, până mai târziu. De fapt, pleacă de la junimism şi discută o chestiune complexă (şi nevralgică): situaţia evreilor şi poziţia faţă de evrei a diferitelor personalităţi din interval. Ce aduce nou faţă de Ornea este examinarea poziţiei stângii, examinare pe care acesta (tocmai el!) a făcut-o prea în fugă.
9 ianuarie
Incendiu uriaş la biserica Sfântul Pantelimon din vecinătate, vizibil din balconul nostru, Cupola aprinsă a şi căzut. Cum e cu putinţă?
11 ianuarie
Azi n-am ieşit decât până la ziare spre deosebire de ieri când m-am încumetat mai mult: am fost să plătesc consumul de electricitate.
Citesc (recitesc) tot din Marta Petreu, acum comentariile despre Cioran din 2003. Anul trecut i-a apărut De la Junimea la Noica. Textele se leagă deşi le desparte, ca timp al scrierii, aproape un deceniu. E impresionant ce realizează Marta Petreu în domeniul investigării celei mai complicate epoci din istoria noastră social-cultural-politică: prima jumătate a seolului XX.
12 ianuarie
Proteste la Cotroceni chiar şi la această oră (23), anti-preşedinte, după cât am înţeles. Se pare că vor urma şi altele, mâine, în Piaţa Universităţii. Cine ştie? Buturuga mică (dr Arafat) răstoarnă carul mare (regimul). Vom vedea. Sau nu vom vedea!
15 ianuarie
Mişcări de stradă: Cotroceni - Piaţa Universităţii. Jandarmii n-au mai fost numai defensivi. Gaze lacrimogene, bâte, arestări. A vorbit la TV şi Crin Antonescu, lăsând să se înţeleagă că opoziţia politică se va implica de aici înainte în protestele străzii. Oricum, agitaţiile au crescut în intensitate. Ultimele imagini le-am văzut după 12 noaptea. Evident militarii au făcut tot ce puteau face ca să-i risipească pe manifestanţi dintre care unii, s-a spus, sunt recrutaţi dintre bătăuşii stadioanelor. Aşa săfie? Dintre televiziuni numai Realitatea şi Antena au făcut relatări. In rest: distracţie, cum a fost prima dragoste şi tot din astea.
|
|