Poeme
de Mircea Bârsilă
Viziune
Lapte de mamă, lapte dulce, lapte sfânt. Au crăpat ţâţele femeilor, ale tuturor femeilor de pe pământ. Stau până la gât în lapte, la fel ca soarele de iarnă, în zăpadă, la fel ca măcelarii, pe lumea cealaltă, în sânge de viţel, în sânge de taur, în sânge de vacă. Spumă de lapte şi rotitoare dulbine. Este la fel ca în repetatul coşmar al celor înţărcaţi doar de câteva zile. Încerc să fac pluta ca un copil şi nu pot, aş vrea să am aripi şi nu se mai poate şi picură lapte, şi picură lapte până şi din ţâţele de piatră ale frumoasei femei a lui Lot. Un coşmar? O farsă? O iluminare al cărei tâlc îşi are cuibul într-un mit? Au crăpat ţâţele femeilor, ale tuturor femeilor de pe pământ. Spumă de lapte, de lapte de femeie şi rotitoarele dulbine. Dacă ar mai fi şi mama, tânără, ar trece laptele peste mine.
Ferestrele cuiburilor
Mi-e milă de caii urâţi ai ţiganilor din Strehaia şi de numele negre împletite din păr negru ale lucrurilor ,, jerbe de lumini la ferestrele cuiburilor : o nouă dimineaţă, într-un vagon oprit într-o gară pe o linie moartă sforăie luna.
Mi-e milă, în acelaşi timp, de femeile tinere ale căror trupuri, învinuite de păcate străvechi, au fost duse de bărbaţi, azi-noapte, în paturi, din nou, cum trunchiurile decojite ale copacilor la joagăr.
Încep să se joace tramvaiele de-a prinselea prin oraşe, Pe rafturile din bucătării vechi cercuri de grăsime, Îşi ţine şapca-n mână plopul cum într-un altar, Rufe atât de fără griji întinse la uscat pe sârme.
Şi iarăşi am visat aceeaşi căruţă bizară trasă, pe la porţi, de o pisică neagră şi-un câine, (iar în locul surugiului: un şoricel mustăcios) şi un adânc de apă limpede şi lină cu peşti întregi pe nişte tăvi enorme de inox.
În fiecare dimineaţă soarele, în fiecare dimineaţă soarele este ochiul de calcan al tuturor munţilor. Soarele! Soarele! O nouă dimineaţă Ridicată, în grabă, de propria sa poezie, la absolutul păsărilor.
Cireşe de mai
O dată la zece ani sunt dezgropaţi morţi să mai asculte şi ei cucul, pitpalacii, cârsteiul. Se află de faţă preotul în odăjdii, primarul care supraveghează totul din clopotniţă şi poliţaiul mâncând din caschetă cireşe de mai. În ziua următoare are loc o petrecere cu măşti de animale sălbatice şi dansuri licenţioase în jurul întunericului atârnat, ritualic, în cîrlige, la soare; o petrecere ce ţine până tîrziu, spre chindie, cînd oamenii se întorc, osteniţi, la grijile lor zilnice. Mai multe nu ştiu, pentru că, de fiecare dată, în timpul acestei sărbători, eu mă fac tot mai mic şi trebuie să stau acasă unde curcanii meditează cu paşi melancolici şi vinete mărgele la gît în ograda pentru păsări. Chiar aşa: mă fac din nou mic şi, vreme de câteva zile, la fel ca în adevărata copilărie, mă ţin de fusta infinită a mamei, seară de seară, temându-mă să nu cumva să mă răpească şi pe mine soarele când o ia, ostenit, în direcţia beznelor nişte bezne concentrice din lumea celor dezgropaţi, vai lor, doar o singură dată la zece ani, iar printre ei, din păcate, şi mama.
|
|