Primăvara lui 1912, Benjamin Gug-genheim se afla la bordul Titanicului, cu bilet de clasa I. Dând dovadă de o ultimă generozitate, i-a oferit locul său în barca de salvare unei femei însoţite de doi copii. Peggy, fiica sa, avea doar paisprezece ani. Mai târziu, se va trezi posesoarea unei averi colosale, însă i-a fost stabilită o rentă anuală de douăzeci şi două de mii de dolari. În 1930, tânăra Peggy se muta la Paris. Aici s-a hotărât, urmând exemplul familiei, să se ocupe cu afaceri în domeniul artelor plastice. În scurt timp, şi-a căpătat renumele de amanta suprarealismului. Mai târziu, Doina Lemny, cu invidie şi răutate feminină, o numeşte amanta suprarealiştilor. În 1940, încă tânăra Peggy ajunge şi în atelierul lui Brâncuşi, hotărâtă să-i cumpere una dintre versiunile din ciclul Pasărea în spaţiu. Brâncuşi i-a fixat preţul la patru mii de dolari. Au urmat negocieri, dar Brâncuşi a ţinut la preţ. Peggy s-a gândit să-l seducă, ba chiar să-l ceară de bărbat. Brâncuşi avea 64 de ani, astfel că nu a cedat la preţ.
Neacceptând să fie înfrântă în afaceri, Peggy Guggenheim i-a propus să-i achite preţul cerut în franci fracezi. Brâncuşi a acceptat. Cumpărătoarea schimbă dolarii la o bancă americană, care-i acordă un discount de 10%. Un binevoitor i-a relatat toată afacerea lui Brâncuşi, care, lovit în propriu-i orgoliu, a încercat să tot amâne înmânarea lucrării, motivând că mai are de şlefuit, până ce, într-o zi, cumpărătoarea a venit să-şi ridice opera achitată. Însuşi Brâncuşi a dus-o la maşină şi, aşa cum însăşi Peggy a relatat, artistul avea ochii scăldaţi în lacrimi.
Un an mai târziu, Peggy s-a măritat cu Max Ernst, devenind cu acte în regulă doamna suprarealismului. Ajutată de soţul său, în timpul Războiului, şi-a pus grozava ei colecţie la adăpost, ducând-o în America. Ulterior, la Veneţia, colecţia sa a devenit o fundaţie care este publică şi azi. Din colecţia Peggy Guggenheim s-a împrumutat Pasărea în spaţiu din Retrospectiva Brâncuşi care, recent, a fost deschisă la Timişoara (30 septembrie 2023 28 ianuarie 2024).