Marţi, 10 noiembrie 2015, la Primăria Sectorului 2, în sala de consiliu, a avut loc ceremonia de acordare a Premiilor Filialelor Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România, pentru anul 2014.
Ceremonia a fost organizată de Primăria Sectorului 2, primar fiind domnul Neculai Onţanu, iniţiatorul parteneriatului între Primăria Sectorului 2 şi Uniunea Scriitorilor din România, reprezentată la Gală de prim-vicepreşedintele său, domnul Varujan Vosganian, vicepreşedintele său, domnul Gabriel Chifu, şi preşedinţii celor şase Filiale din Bucureşti.
În numele gazdelor, doamna director Mariana Georgescu a subliniat că a fost pentru a unsprezecea oară când această Gală este găzduită de Primăria Sectorului 2, evenimente la care totdeauna au fost răsplătiţi cu premii scriitori bucureşteni de valoare, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, dar şi debutanţi remarcabili. An de an, din 2005, fără nicio întrerupere, Primăria Sectorului 2 a fost şi este alături de toţi scriitorii de valoare.
Atât gazdele şi organizatorii, cât şi scriitorii care au luat cuvântul au apreciat că, şi în acest an, ca de fiecare dată, laureaţii au fost desemnaţi de jurii competente din cadrul Filialelor U.S.R., că, prin activitatea ei, Uniunea şi revistele ei bucureştene sunt demne de stimă, sunt cele care propagă în Bucureşti cultura vie, literatura contemporană, valorile artei literare.
Pe lângă premiileCartea Anului, unele Filiale, prin juriile lor, au acordat şi premiiOpera Omnia unor personalităţi bine cunoscute, cu o carieră îndelungată, cu experienţă literară de decenii.
Marele Premiu, acordat de Primarul Sectorului 2 de comun acord cu Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a mers în acest an la un scriitor complet: poet, eseist şi traducător de prestigiu Barbu Cioculescu. Cei prezenţi i-au urat La Mulţi Ani şi au dat glas dorinţei de a se întâlni cu aceeaşi bucurie la centenarul cunoscutului autor.
Ceremonia s-a încheiat cu urarea poetului şi prozatorului Varujan Vosganian de a avea în anul următor, pe podiumul Galei, mai mulţi tineri debutanţi.
Ca în fiecare an, Gala Premiilor Filialelor Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România a fost un moment de autentică sărbătoare, un prilej de întâlnire şi comuniune spirituală a scriitorilor bucureşteni din toate generaţiile. Cei prezenţi, foşti, actuali şi posibili viitori laureaţi au exprimat mulţumirile lor Primăriei gazdă, juriilor şi conducerii U.S.R. pentru evenimentul la care au luat parte.
Premiile Filialelor Bucureşti ale U.S.R.
Premiul Filialei Bucureşti Poezie a U.S.R. pentru Cartea Anului 2014:
Eugenia Ţarălungă pentru volumul Rabatabil la cerere, Ed. Tracus Arte
Premiul Filialei Bucureşti Poezie a U.S.R. pentru Cartea de Debut a anului 2014:
Alina Naiu pentru volumul Intangibil 54, Ed. Palimpsest
Premiul Filialei Bucureşti Proză a U.S.R. pentru Cartea Anului 2014:
Ioan Groşan pentru volumul Lumea ca literatură. Amintiri, Ed. Polirom
Premiul Opera Omnia pe anul 2014 al Filialei Bucureşti Proză a U.S.R.:
Ioan Lazu
Premiul Filialei Bucureşti Dramaturgie a U.S.R. pentru Cartea Anului 2014:
Mircea M. Ionescu pentru volumul Monolog în doi cu moartea la uşă, Ed. Tracus Arte
Premiul Opera Omnia pe anul 2014 al Filialei Bucureşti Dramaturgie:
Ecaterina Oproiu
Dinu Grigorescu
Premiul Filialei Bucureşti Critică, eseistică şi istorie literară a U.S.R. pentru Cartea Anului 2014:
Mihai Zamfir pentru volumul Tropice surâzătoare, Ed. Cartea Românească
Premiul Opera Omnia pe anul 2014 al Filialei Bucureşti Critică, eseistică şi istorie literară:
Alex. Ştefănescu
Premiul Filialei Bucureşti Traduceri Literare a U.S.R. pentru Cartea Anului 2014:
Constantin Geambaşu pentru traducerea volumului Secolul meu. Confesiunea unui intelectual european. Convorbiri cu Czeslaw Milosz, de Alexander Wat, Ed. Humanitas
Această Filială a mai acordat premii traducătorilorAdrian Săhlean, Sorin Mărculescuşi George Grigore.
Premiul Filialei Bucureşti Literatură pentru Copii şi Tineret a U.S.R. pentru Cartea Anului 2014:
Romulus Lal pentru volumul Sub Iatagan, Ed. Semne
Premiul Opera Omnia pe anul 2014 al Filialei Bucureşti Literatură pentru Copii şi Tineret a U.S.R.:
Gheorghe Zarafu
Petru Demetru Popescu