Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a coordonat în perioada 26.10-01.11.2018, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, proiectul Reviste centenare. În cadrul acestei manifestări au fost incluse următoarele reviste centenare: Familia, Convorbiri literare, Viaţa Românească, Ramuri şi Vatra.
Revista Ramuri a organizat simpozionul Ramuri tradiţie şi modernitate, în zilele de 31 octombrie-01 noiembrie a.c. În data de 31 octombrie, la ora 11,00, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova, s-au desfăşurat: o Masă rotundă, dezbateri, precum şi decernarea premiilor revistei Ramuri. Tot în acest interval, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman din Craiova a prezentat o expoziţie din colecţia revistei Ramuri.
Au avut intervenţii despre istoria Ramurilor : Gabriel Chifu, Dan Cristea, Răzvan Voncu, Sorin Lavric, Daniel Cristea-Enache (care a transmis şi cuvântul preşedintelui U.S.R., Nicolae Manolescu), Gabriel Coşoveanu, Gabriela Gheorghişor, Gabriel Nedelea. O idee care a străbătut comunicările invitaţilor şi redactorilor a constat în sublinierea rolului pe care revista Ramuri l-a jucat, de-a lungul timpului, în solidarizarea prin cultură. De asemenea, s-a accentuat caracterul naţional avut de publicaţie de la începuturile sale până în prezent, cu concursul tuturor redactorilor şefi de până acum, precum şi ecumenismul cultural pe care l-a cultivat după 1989. Răzvan Voncu a oferit o prezentare detaliată a evoluţiei Ramurilor, iar Gabriel Chifu, din perspectiva insider-ului, a evocat momente importante şi a expus principii care au călăuzit revista în ultimele trei decenii. Daniel Cristea-Enache a surprins importanţa revistelor literare ale Uniunii Scriitorilor din România în schiţarea canonului estetic, ceea ce le confirmă caracterul instituţional, în timp ce Sorin Lavric a punctat condiţiile unei activităţi redacţionale performante.
A doua zi, discuţiile despre parcursul revistei Ramuri au continuat la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, cu actualii redactori şi cu participarea lui Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte al U.S.R., care a şi tras una dintre concluziile întâlnirii: revistele sunt o cronică de întâmpinare a realităţii, şi nu numai a literaturii.
Dacă întemeietorii au fost omagiaţi prin cuvântările participanţilor, cei care au contribuit la menţinerea în viaţă a seriei noi a Ramurilor, cei care au lucrat, au colaborat sau au ajutat într-un fel sau altul revista au fost recompensaţi cu premii şi diplome de onoare.
Premiile revistei Ramuri:
Gabriel Chifu
Dan Cristea
Gabriel Dimisianu
Traian Dobrinescu
Marius Ghica
Ioan Lascu
George Popescu
Florea Miu
Paul Aretzu
Marcel Voinea
Nicolae Firuleasa
Ştefan Tunsoiu
Iulian Segărceanu.
Au primit diplome de onoare:
Nicolae Manolescu
Nicolae Panea
Haricleea Nicolau
Daniela Firescu
Mihai Ghiţulescu
Florea Firan
George Sorescu
Dan Cherciu
Mircea Pospai
Cătălin Davidescu
Ştefan Vlăduţescu
Nicolae Marinescu
Tudor Nedelcea
Cristian Pătrăşconiu
Gabriela Rusu-Păsărin.