Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a organizat joi, 15 octombrie, o dezbatere despre fenomenul emigraţiei românilor în Italia, imediat după evenimentele din decembrie 1989.
Discuţiile au avut ca punct de plecare volumul Romeni dItalia. Migrazioni, vita quotidiana e legami transnazionali / Românii din Italia. Migraţii, viaţă cotidiană şi legături transnaţionale (Il Mulino, 2009) de Pietro Cingolani.
Autorul este colaborator al Universităţii din Torino şi cercetător la FIERI (Forumul Internaţional şi European de Cercetare a Migraţiilor), specializat în studiul antropologic al fenomenului emigrării din Europa de Est.
Recentul său volum reconstruieşte cazul românilor din Marginea, emigraţi în Italia imediat după 1989, prin prisma condiţiilor de viaţă din timpul regimului comunist şi apoi din perioada stabilirii lor în Italia, a legăturilor de familie, rolului femeilor în comunitate, relaţiilor de lucru, a instituţiilor religioase etc.
În acelaşi timp, volumul prezintă un interes deosebit şi pentru italieni, oferind o imagine inedită a Italiei, ca ţară gazdă a noilor cetăţeni veniţi de la Marginea. Actualmente, din cei aproximativ 12 000 de locuitori ai comunei sucevene, 40 la sută s-au stabilit în Italia, cu precădere la Torino.
Cuprinsul volumului semnat de Pietro Cingolani este următorul: Introducere; Antropologi şi emigranţi; Est şi Vest; Uniţi şi în mişcare; Marginea de la socialism la primii ani după 1990; Marginea la Torino; Torino la Marginea; Între două lumi; Legături şi comunităţi religioase; Concluzii; Referinţe bibliografice.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia