Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








De la Uniunea Scriitorilor

        

Comunicat

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România s-a reunit în ședință de lucru marți, 6 noiembrie 2007. Întrunirea a fost prezidată de dl. Nicolae Manolescu, președintele USR. Comitetul Director a ascultat informări privind: stadiul derulării unor proiecte finanțate de USR în cadrul concursului propriu de proiecte, demararea proiectului comun ICR-USR: Caravane literare în țările cu comunități românești, Maratonul de Poezie de la Sibiu, promovarea literaturii române în spațiul francofon. Informările au fost prezentate de domnii Nicolae Manolescu și Gabriel Chifu. Dl. Gabriel Chifu a mai informat comitetul despre continuarea proiectului Postere în autobuze și continuarea proiectului 27 de poeți ai Bucureștiului (partea de video-clipuri). Dna Irina Horea a prezentat informări privind participarea la forumul Mare Nostrum de la Trieste și la reuniunile Consiliului European al Artiștilor. Dl. Alexandru Istrate a prezentat comitetului situația încasării timbrului literar pe anul în curs, ofertele primite de la firmele de construcții pentru renovarea casei de la Neptun, ce au fost discutate cu acest prilej, și extinderea contractului de asociere pentru imobile ale USR. S-a discutat, de asemeni, programul de sărbătorire a centenarului Societății Scriitorilor Români (1908 - aprilie-mai 2008). Comitetul Director al USR a rezolvat și diferite cereri curente ale membrilor și filialelor. Comitetul Director a hotărît să reamintească membrilor Uniunii Scriitorilor că neplata la timp a cotizației atrage, în conformitate cu statutul, suspendarea acordării unor drepturi (inclusiv a unora materiale).

Lansare

Asociația Scriitorilor din București - Secția de poezie, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 (Primar Neculai Onțanu, consilier Ruxandra Garofeanu), TVR - Cultural (director Daniela Zeca-Buzura), a organizat vineri, 18 noiembrie 2007, la sediul Primăriei Sectorului 2 (din Parcul Bucur Obor, Str. Chiristigiilor 11-13), lansarea proiectului editorial, multiart și multimedia 27.POEZIE de BUCUREȘTI. Cei 27 de poeți antologați sunt: Constantin Abăluță, Mircea Bârsilă, Ana Blandiana, Constanța Buzea, Gabriel Chifu, Dan Mircea Cipariu, Traian T. Coșovei, Gabriela Crețan, Paul Daian, Mihail Gălățanu, Horia Gârbea, Bogdan Ghiu, Nora Iuga, Iolanda Malamen, Angela Marinescu, Irina Mavrodin, Ion Mircea, Ioan Es. Pop, Valeriu Mircea Popa, Nicolae Prelipceanu, Sergiu Radu Ruba, Cornelia Maria Savu, Viorel Sâmpetrean, Octavian Soviany, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasilescu și Paul Vinicius.

Coordonatorul proiectului a fost Dan Mircea Cipariu, președintele secției de poezie a ASB. Acest program se derulează cu sprijinul financiar al Uniunii Scriitorilor.

„Scriitorul și criticii săi“,

Luni, 26 noiembrie, ora 17,00, în Sala cu Oglinzi de la sediul central al Uniunii Scriitorilor din România, Calea Victoriei 115, a avut loc reuniunea lunară din programul „Scriitorul și criticii săi“, coordonat de Gabriel Chifu. Invitata reuniunii a fost poeta Nora Iuga. Au prezentat: Octavian Soviany, Tudorel Urian, Marius Chivu, Matei Alexandru.

In memoriam LAURENȚIU ULICI

Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Scriitorilor București amintesc, cu aceeași profundă tristețe, că s-au împlinit șapte ani de la dispariția tragică a criticului literar LAURENȚIU ULICI. Personalitate de excepție a lumii literare românești, Laurențiu Ulici a condus revista Luceafărul între 1990 și 2000, precum și Uniunea Scriitorilor din România ca președinte, între 1994 și 2000. Între anii 1996 și 2000 a fost membru al Senatului României. Dotat cu un mare talent literar și cu o inteligență excepțională, Laurențiu Ulici s-a dedicat criticii literare, în special celei de întâmpinare, fiind autorul a sute de cronici de carte și cronicarul debutului pentru un număr enorm de autori din toate generațiile. A realizat și antologii de referință precum „Nobel contra Nobel” sau „1001 de poezii românești”. În cei șapte ani care au trecut de la moartea lui Laurențiu Ulici, scriitorii români și iubitorii de literatură au resimțit mereu, cu regret, absența lui din viața culturală. Opera scrisă a lui Laurențiu Ulici și cea nescrisă, sprijinul generos acordat confraților, în special tinerilor debutanți, vor rămâne în memoria tuturor scriitorilor și cititorilor. Să ne rugăm încă o dată pentru odihna sufletului său.

© 2007 Revista Ramuri